• 18707閱讀
  • 393回復

[緊急]動議:暫停「現場直播」一周 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-08-28
由於近日死壇、食post 問題日益惡化,而討論得出來的結果,最有可能係現場直播呢版出問題。

http://hkbff.com/bbs/read.php?tid=51741&fpage=&toread=&page=1

若然想驗證我地既推論是否成立,最直接既方法,就係暫停現場直播一周。睇下情況有冇改善。

若情況真係180 度改善。我地就可以比較具體地確認問題既根源所有,然後再進一步討論解決方案。

然而,即使決定暫停「現場直播」,仍然有好多技術性問題需要討論。呢個topic,希望大家可以集中討論此動議的可行性同埋實行既具體細節。

建議暫停日期:九月八日、九月九日。

具體實行方案:

1.

2.

3.

4.
[ 本文被freezefox在2007-08-31 19:18重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2007-08-28
暫停原因係?

想試下係咪人流少就唔會死?
離線樂仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2007-08-28
贊成
我地要快d著手解決問題
離線weijian1988
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2007-08-28
试下都不妨....
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2007-08-28
試下冇壞, 橫豎這兩星期我根本就上不到直播區~
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2007-08-28
贊成試 , 不過其他版都唔可以討論 .. 又或者只可以少少
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2007-08-28
但係點樣控制其他版冇類似直播性質既topic...?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2007-08-28
引用第1樓kobeBB2007-08-28 10:43發表的“”:
暫停原因係?

唔係~~ 係想試下死既原因係咪因為有一大堆request 集中係一個版度同時出現~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2007-08-28
引用第1樓kobeBB2007-08-28 10:43發表的“”:
暫停原因係?

想試下係「人流多」,但唔係「集中回覆某一兩個大型TOPIC」既情況下,是否有唔同。

純粹「人流少」就唔需要試。因為宜家都已經試緊。

若然我地既假設係,人流多,無問題。但人流全數集中係同一個TOPIC 到大量流指令,不斷RELOAD,亦會做成死壇。咁樣,惟有係人流多既星期六、日,停左最有機會「所有人集中係呢到RELOAD」既現場直播,我地先會試到其實我地既假設係咪成立。

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2007-08-28
引用第6樓迪神2007-08-28 11:00發表的“”:
但係點樣控制其他版冇類似直播性質既topic...? [表情]

只係試下, 睇下實際情況~
如果真係發現暫停係大有改善, 咁先至研究要唔要控制其他版~

如果試驗後發現係冇分別的, 咁就唔駛講, 要再用其他方法找尋原因~~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2007-08-28
引用第6樓迪神2007-08-28 11:00發表的“”:
但係點樣控制其他版冇類似直播性質既topic...? [表情]

呢個就係我開呢個TOPIC 既原因。我地要討論無左賽事直播之下,仲有冇咩TOPIC 係會「所有人集中不斷RELOAD」。因為有呢類TOPIC 存在,即使無賽事直播,問題都係一樣。

我第一個諗到就係「偷人TOPIC。」

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2007-08-28
hattrick既聯賽topic都應該係呢一類吧~
離線oyster
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2007-08-28
其實.....暫停...有咩用.......
暫停「現場直播」版.......就像沒有賽事的時間......
人流少左......發post少左........瀏覽量少左....
死壇機會自然少左.....

就像沒有比賽的日子
好友死壇機會甚微

反而...
可唔可以係有比賽的星期六和日的晚上
將大部份版關閉
留哂d資源畀
【賽事直播】
【Yahoo足球經理人大賽】呢d版呢
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2007-08-28
引用第9樓麻凡2007-08-28 11:04發表的“”:
只係試下, 睇下實際情況~
如果真係發現暫停係大有改善, 咁先至研究要唔要控制其他版~
如果試驗後發現係冇分別的, 咁就唔駛講, 要再用其他方法找尋原因~~

都唔係。

若然無左現場直播,但又出現同類性質既TOPIC,一樣會有大量RELOAD 既情況出現。

所以要禁止同類性質既TOPIC 係其他版出現。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2007-08-28
引用第11樓迪神2007-08-28 11:07發表的“”:
hattrick既聯賽topic都應該係呢一類吧~ [表情]

呢個我唔清楚。

但會同時幾十人,甚至過百人係同一個TOPIC 到吹水?