• 4153閱讀
  • 37回復

[戶口公佈]因涉嫌未經授權的好友元轉帳,暫時凍結下列戶口 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線alexlkw1987
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2007-11-25
多谢晒。。。

本人建议版主下次面对如此问题,不须停止戶口,只需受害者更改密码,那样受害者就可以继续游览好友论坛,兼唔会被其他人修改资料
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2007-11-25
引用第15樓alexlkw19872007-11-25 15:23發表的“”:
多谢晒。。。
本人建议版主下次面对如此问题,不须停止戶口,只需受害者更改密码,那样受害者就可以继续游览好友论坛,兼唔会被其他人修改资料 [表情]

好...

不過詳細都要再傾傾...如果唔係日後出更大既問題既時候

會好難攪
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線alexlkw1987
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2007-11-25
傾一定要傾

但是最好别令到受害人间接性坐监就可以了
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2007-11-25
引用第6樓垃圾桶2007-11-25 14:34發表的“”:
暫停戶口運作為保障戶口持有人的戶口不再被繼續執行不正常的動作,凍結戶口不能避免
.......

或者咁講呀, 我覺得alex 係之前被鎖既thread 入面已經充份解釋左佢對件事既了解~
所以要凍左佢要求佢去另一個topic 交代事件先再activate 好似有d講唔過~

再說, 你凍結既原因係要減低佢蒙受損失既風險, 但係有無諗過由你凍佢果刻開始, 佢已經蒙受緊損失? (指alex)
其實如果你有睇過transaction 紀錄, 應該好清楚對alex 構成風險既只有geetar 一個, 只凍結geetar 而要佢交代我會覺得係最合理同對受害者最佳既處理方法~

認同否?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2007-11-25
今次既處理手法,個人認為不甚妥當。

但事而至此,再講亦無謂。關鍵係,日後再有類似情況,請桶少你停一停,諗一諗,先再決定點做。或者搵多一兩個人一齊商量下,先再作定案。咁會好好多。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2007-11-25
引用第5樓geetar22007-11-25 14:30發表的“”:
報到

報到之餘?你係咪應該交代發生咩事。

至少都要向你朋友道歉,向被你麻煩到既人道歉呀。

離線「隱」
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2007-11-27
呢度,我完全唔覺有解決左個問題...
geetar2剩係講左報到同過返錢畀alexlkw1987就完了??

咁lock左alexlkw1987個topic重乜鬼?

o係呢度我剩係見到geetar2講左個報到,完全無解釋成件事...

咁開呢個topic有咩用?
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2007-11-27
引用第21樓「隱」2007-11-27 00:39發表的“”:
呢度,我完全唔覺有解決左個問題...
geetar2剩係講左報到同過返錢畀alexlkw1987就完了??
咁lock左alexlkw1987個topic重乜鬼?
.......

alexlkw已回覆,佢既戶口已重開, geetar未正式解釋,文章及戶口仍須上鎖
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2007-11-27
引用第14樓垃圾桶2007-11-25 15:13發表的“”:
在核對戶口紀錄後,閣下情況與系統紀錄相符
雙方戶口已解凍

咁你又話雙方戶口已解凍?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2007-11-27
大佬!你邊句真邊句假架?

離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2007-11-27
咁宜家alexlkw個acc free 晒未?

睇番成件事
根本就唔應該放上辦公室
應該咁講, 既然佢擺左上office
就唔會咁易算數

講真, 暫時我都諗唔到咩理由唔去罰geetar2
為左等geetar2回覆唔使兩日掛...
佢唔自辨迫住都要判佢架喇
唔通真係要等齊人?

仲有, 想問技支
有冇查過IP同登入記錄?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2007-11-27
引用第25樓victorally2007-11-27 16:08發表的“”:
咁宜家alexlkw個acc free 晒未?
睇番成件事
根本就唔應該放上辦公室
應該咁講, 既然佢擺左上office
.......

我贊成呀。

佢一直無出現我都仲可以幫佢諗下其他藉口。

出現左求其打個字報到然後就走左佢,無聲無氣咁。我地應該當佢承認有做過呢件事!宜家就應該判佢刑!

當然,我希望係由總版去負責裁決既問題。總版唔該入黎表下態。

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2007-11-27
麻煩總版們盡快作出裁決啦,繼續「議而不決」已經令眾人都不安喇
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2007-11-27
追完成件事

由頭到尾得alexlkw1987一個人講

geetar2就無回應過,只講一句報到。

我覺得geetar2必須就呢件事作出回應!
亦都查過兩位ip

暫時相信應該唔係同一個人..
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2007-11-27
引用第28樓三郎2007-11-27 17:11發表的“”:
追完成件事
由頭到尾得alexlkw1987一個人講
.......

交代係應該,但佢一直唔回應咁點

應該 set 個期限,無理由無止境去等,

件事上得 office 就唔可以無左件事,

有犯規就要罰,唔係話原告攪完一輪唔追究就了事囉