• 1629閱讀
  • 28回復

[轉貼]做個真正的男人 [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-11-28
[轉貼] 做個真正的男人 by 麻凡

而家冇人唔比你愛佢, 就係我地個個都明白唔可以control感情, 所以先話你~
你control唔到感情, 但可以control自己既行為, 我可見的是, 你對佢的愛並不無私,
你係有企圖, 你問心, 你仲留意佢, 留意佢身邊的男人, 想佢將所有野都講你知,
你幫佢做公司既野.........你根本就係仲抱住佢快d同個男人散然後覺得你其實好好再跳進你懷抱的心態!!
我諗呢個topic加加埋埋起碼有30句..........你放過佢啦!!!

唔好扮情聖, 唔好當自己係愛情小說男主角, 我地都係過來人, 而且係男人, 知道你諗乜,
唔好用一句"感情唔可以控制"呢d三流劇集對白來解釋你自己的自私心態!

我同我好多男性朋友, 大家都結左緍, 有d仲生埋仔, 有幸福家庭, 但其實都仲會想念以前的情人,
結左婚都仲諗? 係, 因為control 唔到感情嘛. 但我唔會打電話去同個女仔講, "你而家個男人唔係好人"
"聽聞你身體唔好, 不如過來幫你家務?" "你上個月原來生智慧齒, 你做乜唔同我講, 你知唔知我好失望?""我冇怨你, 但我好失望!"........
我唔會咁做, 因為作為一個男人, 我要做返個男人應做的行為, 不要拖拉, 我會信任佢, 祝福佢~

我有一個女性朋友, 佢老公日日周圍撩女仔, 口花花, 即使老婆仔女係到都係咁撩, 後來我仲知道佢\
曾經坐監, 學歷亦只到中三.......但呢個男人而家可以靠自己買左層樓, 每年一家人去一次旅行,
仲會係大庭廣眾幫老婆按摩, 同細路玩tvb個b.....一家人都不知幾咁幸福.......
你知唔知當年佢地拍拖, 有幾多人睇死佢地?

即使係至親的人. 都各有自己人生, 亦有自己的選擇權, 你當初可以選擇, 你冇選, 而家個女仔可以選擇,
你有咩權唔比人選?
你敢保證佢同你一齊會比其他人更開心? 你估你雙眼真係法官? 你可以睇死個男仔因為口花花就唔係真心?
你之前判斷錯誤, 錯估自己對呢個女仔感情, 今次又可以咁肯定自己冇判斷錯誤?

你係真係愛佢, 就比佢選自己想行既路, 是對是錯都係佢自己揀, 可以當係成長, 後唔後悔都係佢自己的決定~

做個真正的男人, 就算真係唔順眼個男人, 都唔應該八婆仔咁周圍同人講, 你想證明咩? 證明比邊個睇?
你只係證明到自己冇風度, 冇氣量, 冇口德, 冇成長..........

[ 本文被arsenal在2009-03-03 18:23重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2007-11-28
好文無雖多介紹吧~~
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2007-11-28
個日食飯個時講架佢?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2007-11-28
引用第2樓工藤新一2007-11-28 04:29發表的“”:
個日食飯個時講架佢? [表情]

今日忍唔住出左文~

[382 樓] | Posted: 2007-11-28 00:38
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2007-11-28
引用第3樓老Shearer舒2007-11-28 04:31發表的“”:
今日忍唔住出左文~ [表情]
[382 樓] | Posted: 2007-11-28 00:38

搵到啦搵到啦....
我都估到係講佢架啦.....
個時唔係話唔出聲架麻...? 抵唔住頸啦終於都?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2007-11-28
引用第4樓工藤新一2007-11-28 04:35發表的“”:
搵到啦搵到啦....
我都估到係講佢架啦..... [表情]
個時唔係話唔出聲架麻...? [表情] 抵唔住頸啦終於都? [表情]

佢梗係又飲酒來la.........
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2007-11-28
引用第5樓老Shearer舒2007-11-28 04:37發表的“”:
佢梗係又飲酒來la......... [表情]

仲應該係好醉個隻~!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2007-11-28
引用第6樓工藤新一2007-11-28 04:42發表的“”:
仲應該係好醉個隻~! [表情]

揾我頂丫麻~~
(頂酒)
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2007-11-28
估唔到你擺件麻凡上檯,老舒好野

佢都係衰架喇,之前"懶叻"話人地長氣

終於咪又係抵唔住頸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2007-11-28
引用第8樓borisli882007-11-28 05:18發表的“”:
估唔到你擺件麻凡上檯,老舒好野 [表情]
佢都係衰架喇,之前"懶叻"話人地長氣 [表情]
終於咪又係抵唔住頸 [表情] [表情] [表情]

我無話擺件麻凡上檯既, 只係對篇野有共鳴~
所以先記低佢姐~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2007-11-28
整, 真係乃野..........

早d down 聲嘛, 等我改改d語法.........
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2007-11-28
引用第4樓工藤新一2007-11-28 04:35發表的“”:
搵到啦搵到啦....
我都估到係講佢架啦..... [表情]
個時唔係話唔出聲架麻...? [表情] 抵唔住頸啦終於都? [表情]

我自己都估唔到..........
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2007-11-28
引用第5樓老Shearer舒2007-11-28 04:37發表的“”:
佢梗係又飲酒來la......... [表情]

引用第6樓工藤新一2007-11-28 04:42發表的“”:

仲應該係好醉個隻~! [表情]

飲左一罐之嘛...............
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2007-11-28
嘩~~~~一係唔出聲, 一黎就真係"語"出驚人喎
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2007-11-28
引用第13樓雲佬2007-11-28 10:39發表的“”:
嘩~~~~一係唔出聲, 一黎就真係"語"出驚人喎 [表情] [表情] [表情]

你話寫呢篇野果個定係出post果個........