• 1334閱讀
  • 20回復

垃圾睡眠 特別易肥 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線tom

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2008-04-13
成 日 聽 人 講 垃 圾 食 物 , 原 來 訓 覺 都 有 「 垃 圾 睡 眠 」 , 好 多 時 打 工 仔 為 左 做 野 要 犧 牲 訓 覺 時 間 , 甚 至 工 作 到 最 後 一 刻 先 跳 上 床 , 帶 埋 一 大 堆 工 作 壓 力 去 搵 周 公 , 點 可 能 會 有 覺 好 訓 , 係 床 度 輾 轉 難 眠 , 或 者 不 斷 訓 下 醒 下 , 就 算 一 晚 訓 足 八 個 鐘 , 起 身 既 時 候 都 會 好 似 未 訓 過 咁 , 完 全 冇 精 神 做 野 , 呢 種 就 係 質 素 極 差 既 垃 圾 睡 眠 。

會 導 致 習 慣 性 脫 髮
成 日 唔 夠 訓 其 實 對 健 康 好 大 影 響 , 年 輕 人 唔 好 以 為 訓 少 兩 粒 鐘 好 閒 , 隨 時 未 老 先 衰 , 近 年 好 多 研 究 都 發 現 習 慣 左 垃 圾 睡 眠 既 人 , 特 別 容 易 肥 , 就 算 無 食 多 左 野 , 體 重 都 會 節 節 上 升 , 因 為 長 期 唔 夠 訓 或 者 失 眠 , 好 易 會 影 響 到 荷 爾 蒙 分 泌 失 調 , 新 陳 代 謝 慢 左 , 令 身 體 無 緣 無 故 發 胖 。
除 左 體 重 激 增 之 外 , 垃 圾 睡 眠 仲 可 以 造 成 有 好 多 後 遺 症 , 好 似 令 人 記 憶 力 衰 退 、 反 應 遲 鈍 , 分 析 力 下 降 , 嚴 重 影 響 工 作 表 現 。 做 野 慢 左, 自 然 要 用 多 D 時 間 , 又 再 訓 少 D , 簡 直 係 惡 性 循 環 。 唔 夠 訓 仲 會 影 響 儀 容 , 除 左 大 家 都 好 熟 悉 既 黑 眼 圈 外 , 原 來 會 導 致 習 慣 性 脫 髮 , 朝 早 起 身 梳 頭 發 現 甩 頭 髮 多 , 就 係 訓 得 差 既 警 號 。
工 作 壓 力 人 人 都 有 , 識 得 點 樣 減 壓 先 可 以 晚 晚 進 入 甜 蜜 夢 鄉 , 訓 覺 之 前 一 、 兩 個 鐘 唔 好 再 睇 文 件 或 用 電 腦 , 畀 個 腦 冷 靜 , 聽 D 柔 和 音 樂 , 最 緊 要 係 定 時 定 候 訓 覺 , 工 作 真 係 太 多 , 寧 願 偶 爾 提 早 一 、 兩 個 鐘 起 身 做 , 總 好 過 成 日 捱 更 抵 夜 。

打工仔經常為工作犧牲睡眠時間,搭車時常瞌睡一會。

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080413&sec_id=4104&subsec_id=3626368&art_id=10981056&cat_id=10842959
離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2008-04-14
令 人 記 憶 力 衰 退 、 反 應 遲 鈍 , 分 析 力 下 降 , 嚴 重 影 響 工 作 表 現 ..........
睡眠太多都會令人反 應 遲 鈍
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2008-04-14
返工返十一點我乜事都冇啦~
離線lovejenas
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2008-04-14
講笑咩- -

依家有幾多個打工仔放工真係完全冇諗過公司D野....

又要掛住公司D野搞成點...又擔心人地間廠做唔切野...
離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2008-04-15
引用第3樓lovejenas2008-04-14 13:56發表的“”:
講笑咩- -
依家有幾多個打工仔放工真係完全冇諗過公司D野....
又要掛住公司D野搞成點...又擔心人地間廠做唔切野...

很多事..自己可以控制毛的..
憂心還可以..
最關鍵是...沒法控制別人
離線TERRY192930
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2008-04-17
日日早,
離線淺雲
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2008-04-18
我成日都訓得好差
結果搞到內分泌失調
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2008-04-18
咁大獲...
不過唔訓少兩粒鐘點做得多D...
離線thomas33
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2008-04-18
引用第7樓雪綸2008-04-18 02:15發表的“”:
咁大獲... [表情]
不過唔訓少兩粒鐘點做得多D... [表情]

你都唔只訓少兩粒鐘,你咪做得好多野!
離線thomas33
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2008-04-18
引用第6樓淺雲2008-04-18 01:11發表的“”:
我成日都訓得好差
結果搞到內分泌失調 [表情]

痘痘、眼圈都多d大d啦!
離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2008-04-18
引用第6樓淺雲2008-04-18 01:11發表的“”:
我成日都訓得好差
結果搞到內分泌失調 [表情]

晚睡一定睡得不好......
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2008-04-18
我....arm arm相反...

arm arm 中六(je係放完個大假)都有 5x kg..
arm arm 中七(涯完一年,常通頂)得返4x kg...

睇下中七d 相同而家既自己,好似又瘦左....
救命!!我唔想做埃塞俄比亞d小朋友...
離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2008-04-18
引用第11樓tl91892008-04-18 13:38發表的“”:
我....arm arm相反...
arm arm 中六(je係放完個大假)都有 5x kg..
arm arm 中七(涯完一年,常通頂)得返4x kg...
.......

吃多東西有沒有幫忙..??
離線淺雲
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2008-04-18
引用第10樓始希2008-04-18 12:36發表的“”:
晚睡一定睡得不好......

我由中五0個年開始
已經晚晚訓得唔好
一訓著就係咁發夢
都唔知係咪因為諗0野諗得太多
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2008-04-18
引用第12樓始希2008-04-18 14:29發表的“”:
吃多東西有沒有幫忙..??

朋友之中我都算大食~
有時會食同年齡既男仔既食量兩、三倍既野
不過唔見我比其他人肥= =

但你咁問呢∼
我就諗起中五果年暑假成日出街晚飯~
到左中六果年,少左好多∼

可能出街食易肥d