• 12243閱讀
  • 370回復

雷曼苦主堅持要銀行發還本金 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2008-10-07
(星島)10月7日 星期二 17:06
大約五十名購買雷曼迷你債券的市民,下午到立法會   與民主黨   開會,討論政府提出由銀行回購債券的方案。有投資者表示,不接受政府提出的回購方案,堅持銀行要全數發還本金。他們指部份銀行涉嫌以不良手法推銷,會繼續透過法律途徑,向銀行追究責任。他們計劃明日到立法會靜坐抗議。

http://hk.news.yahoo.com/article/081007/3/8l61.html

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2008-10-07
開頭都有d 同情呢班苦主,宜家直情覺得佢地輸打羸要………

嘩,搵得番六、七成真係好好彩啦。係香港你先有呢d 咁既「保障」咋。第二到?渣都無啦!你仲要十足十攞番,仲要政府負責賠償……

政府賠咪即係要我地納稅人賠?!無野係話?!

既然你咁大條理由係人地錯哂,自己dd 責任都唔需要負上既,有本事咪告個d 「誤導」你地既銀行囉。告得入點止攞番本金呀,連本帶利攞番添啦。攞埋心理創傷既賠償添哎。笨!

離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2008-10-07
吹漲 不過人係自私架喇
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2008-10-08
d人真係..

你話d錢係血汗錢..甘點解會拎晒出黎投資(聽過某d個案)

血汗錢都唔珍惜..
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2008-10-08
政府呢單本來都有少少夾硬黎。施壓要d 銀行回購,諗住盡量平息事件。銀行唔係想息事寧人,企硬唔賠你真係有排追討。攪十年八載都夠你受啦。

宜家攞得番六、七成,真係三羸方案黎架啦。仲要攞足?一陣政府放手唔理,等你地自己慢慢追討,到時你地就知死。到時斗零都攞唔番我睇你地點!

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2008-10-08
引用第4樓freezefox2008-10-08 00:01發表的“”:
政府呢單本來都有少少夾硬黎。施壓要d 銀行回購,諗住盡量平息事件。銀行唔係想息事寧人,企硬唔賠你真係有排追討。攪十年八載都夠你受啦。
宜家攞得番六、七成,真係三羸方案黎架啦。仲要攞足?一陣政府放手唔理,等你地自己慢慢追討,到時你地就知死。到時斗零都攞唔番我睇你地點!

如果真係全部拎唔番

睇黎呢班人好大部份將來都係政府養,
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2008-10-08
引用第3樓三郎2008-10-08 00:00發表的“”:
[表情] d人真係..
你話d錢係血汗錢..甘點解會拎晒出黎投資(聽過某d個案)
血汗錢都唔珍惜..

血汗錢又點?

血汗錢唔可以蝕架?

佢地最大既point 都係銀行「誤導」佢地(成唔成立都知添仲要),唔係「欺騙」佢地。唔存在商業詐騙。你可以告銀行d 咩?合約又有寫,你簽名個陣又係清醒既。幾十萬,幾百萬,買左咩可以話自己都唔知唔查咩,一句「誤導」賴哂係其他人身上,佢地又何償公平?

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2008-10-08
引用第5樓三郎2008-10-08 00:04發表的“”:
如果真係全部拎唔番
睇黎呢班人好大部份將來都係政府養,
我聽收音機有人放左百五萬落呢度

呢d益係有錢人,唔係就後果自負
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2008-10-08
引用第4樓freezefox2008-10-08 00:01發表的“”:

三贏? 根本就係三輸
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2008-10-08
引用第1樓freezefox2008-10-07 23:49發表的“”:
開頭都有d 同情呢班苦主,宜家直情覺得佢地輸打羸要………
嘩,搵得番六、七成真係好好彩啦。係香港你先有呢d 咁既「保障」咋。第二到?渣都無啦!你仲要十足十攞番,仲要政府負責賠償……
.......

「有投資者表示,不接受政府提出的回購方案,堅持銀行要全數發還本金。」

佢地有話要政府賠咩?

個度寫係銀行
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2008-10-08
引用第6樓freezefox2008-10-08 00:05發表的“”:
血汗錢又點?
血汗錢唔可以蝕架?
.......

頭先我聽網台

有苦主講,係推銷過程中,只係得到一張普通既宣傳單張

佢曾經兩次主動問銀行職員攞一d相關資料(原來叫規限章程),但d職員話冇

最後係上個星期,佢親自上分行,個經理先即刻印份野俾佢,個份野有成六七十頁紙
[ 本文被arsenal在2008-10-08 01:12重新編輯 ]
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2008-10-08
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2008-10-08
引用第9樓arsenal2008-10-08 00:52發表的“”:
「有投資者表示,不接受政府提出的回購方案,堅持銀行要全數發還本金。」
佢地有話要政府賠咩?
.......

頭先電視新聞報告提到,有人提出要政府賠償。

唔知係咪我聽錯。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2008-10-08
引用第10樓arsenal2008-10-08 01:01發表的“”:
頭先我聽網台
有苦主講,係推銷過程中,只係得到一張普通既宣傳單張
.......

咁買家自己本身已經要付好大責任了!

係咁既情況下,你都仲買?

離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2008-10-08
引用第13樓freezefox2008-10-08 01:12發表的“”:
咁買家自己本身已經要付好大責任了!
.......

個苦主話個銀行職員保證無事,好穩陣