• 12258閱讀
  • 370回復

雷曼苦主堅持要銀行發還本金 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 315  發表于: 2008-10-11
引用第314樓rBB2008-10-11 10:50發表的“”:
全民通緝令!
還我血汗錢!還我棺材本!
通緝五大財金罪人!
.......

認左彈弓手

唔知係用字錯誤定收集民意後改
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 316  發表于: 2008-10-11
其實今次件事上,好似個個政黨..立場都唔定..
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 317  發表于: 2008-10-11
引用第316樓三郎2008-10-11 10:53發表的“”:
[表情] 其實今次件事上,好似個個政黨..立場都唔定..

順得哥情失嫂意..........

同埋今次件事我覺得班苦主好似做到自己完全受害咁.......

交易精神完全無晒......... 自己投資唔見晒d錢就當正俾銀行呃晒咁........

d政黨..... 唔出黎講就唔係........出黎講又唔知幫邊邊..........

幫政府, 就俾班苦主 X 到飛起........ 幫市民, 又好似無咩道理............
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 318  發表于: 2008-10-11
引用第315樓rBB2008-10-11 10:51發表的“”:
認左彈弓手
唔知係用字錯誤定收集民意後改 [表情] [表情]

咁重要既聲明,聲明中最重要既部份:包底!點會用字錯誤哎!

係立場不定!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 319  發表于: 2008-10-11
引用第318樓freezefox2008-10-11 11:04發表的“”:
.......

立場不定+1
有人話佢寫得衰,大佬呀,「包底」喎!點寫得衰都冇可能咁寫啦!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 320  發表于: 2008-10-11
一開始淨係諗到叫政府包底,攞威!

無再諗深一層,包底D 錢其實咪又係黎自納稅人!到周圍插到暈,先後知後覺「包底」呢兩個字唔可以立亂講!咪即時轉軚囉。

簡單不過,再兜都無人信!

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 321  發表于: 2008-10-11
引用第318樓freezefox2008-10-11 11:04發表的“”:
.......

好明顯係當初無諗清楚,見民意反彈,就即刻改口……
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 322  發表于: 2008-10-11
倡政府包底 事主斥民建聯扭曲意思

【明報專訊】在渣打銀行購買了雷曼掛勾票據的嚴太昨日旁聽立法會內務委員會,她會後批評民建聯等政黨否決設立專責委員會,令一眾事主心碎,她認為這是出賣市民,「初期不認為民建聯是保皇黨,但今日卻看見他們如何偏幫政府!」

她狠批,「民建聯一開始就扭曲事主的意思,提議政府包底,事實上大部分事主都沒有這想法」,指該黨煽動事主追究政府,但在立法會卻投反對票,質疑他們並非
真心為小市民,只為博取政治籌碼,「他們是否要『玩』我們?意欲何在?」

來源:http://www.mingpaonews.com/20081011/gat4.htm
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 323  發表于: 2008-10-11
引用第322樓rBB2008-10-11 13:04發表的“”:
倡政府包底 事主斥民建聯扭曲意思
【明報專訊】在渣打銀行購買了雷曼掛勾票據的嚴太昨日旁聽立法會內務委員會,她會後批評民建聯等政黨否決設立專責委員會,令一眾事主心碎,她認為這是出賣市民,「初期不認為民建聯是保皇黨,但今日卻看見他們如何偏幫政府!」
她狠批,「民建聯一開始就扭曲事主的意思,提議政府包底,事實上大部分事主都沒有這想法」,指該黨煽動事主追究政府,但在立法會卻投反對票,質疑他們並非
.......

我知你支持社民連同埋好憎民建聯,我自己都好憎民建聯,立法局我都連續第二屆投左長毛一票……

但係好老實講,係今次呢件事上面,所有政黨都係一担担,冇個爭得落……

我之前都講過,係金融海嘯一浪接一浪之下,各國都全副精神係度救市,並唔適合係呢個時間成立乜野專責委員會,追究責任。而係應該做好準備,一旦下一個浪殺到,可以火速推出對應方法……

社民連係呢個時間仲係度喊捉賊,要全力通緝香港財金官員。以前大家都有講過,政府並唔係神仙,係批準呢類「迷你債券」(正確黎講應該係 credit linked notes) 之時,冇乜可能估到有百多年歷史既雷曼都會破產。而且除左香港之外,好多地方例如新加坡同台灣都有賣呢類產品俾散客 (retail investors),大家好明顯都唔知道會咁大鑊。

而家大家都意識到可能有問題,都開始討論係唔係禁止呢類產品賣俾散客呢?除左呢的 credit linked notes 之外,仲有林林種種一大堆 structured products,係唔係都一刀切唔俾賣呢?有乜野標準去衡量邊的賣得,邊的唔賣得呢?咁做既話,對於香港既金融投資業有幾大影響呢?當中涉及既問題,並唔係社民連幾位人兄要搵人人頭落地諗得咁簡單……
[ 本文被火鳳凰在2008-10-11 13:51重新編輯 ]
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 324  發表于: 2008-10-11
del
[ 本文被rBB在2008-10-11 18:17重新編輯 ]
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 325  發表于: 2008-10-11
http://hk.youtube.com/watch?v=DOT3nScD6lo

原來好似真係用字錯誤咋wor
呢條video係10月10 upload,啫係10月8,9先講...果時個網仲用"包底"呢個字

2:28-2:46
長毛都用"包底",但又話"不可能政府幫銀行加碼"

真係指要"政府確保銀行賠足"
[ 本文被rBB在2008-10-11 18:29重新編輯 ]
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 326  發表于: 2008-10-11
引用第323樓火鳳凰2008-10-11 13:45發表的“”:
我知你支持社民連同埋好憎民建聯,我自己都好憎民建聯,立法局我都連續第二屆投左長毛一票……
但係好老實講,係今次呢件事上面,所有政黨都係一担担,冇個爭得落……
.......

其實檢討與追究責任同埋準備面對下一波衝擊唔一定有衝突
但一定要清晰查既目的係咩

只不過依家有d變左做攻擊政府既手段,咁就對件事無幫助
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 327  發表于: 2008-10-12
果然而家搞搞下係人都走出黎攞著數……

睇電視,今日一批買左雷曼 ELN (equity linked note)既"虎主"又走去花旗銀行示威,話銀行詐騙……

有個好惡既"虎主"話︰「我買果陣問花旗銀行既職員,乜野係 E,乜野係 L,乜野係 N,佢都答唔到我!」咁既話,你都去買?

我擔心既野,已經陸續出現,下一輪應該到買左雷曼股票既"苦主"出黎示威,叫銀行同政府賠錢!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 328  發表于: 2008-10-12
引用第327樓火鳳凰2008-10-12 00:16發表的“”:
果然而家搞搞下係人都走出黎攞著數…… [表情]
睇電視,今日一批買左雷曼 ELN (equity linked note)既"虎主"又走去花旗銀行示威,話銀行詐騙…… [表情]
有個好惡既"虎主"話︰「我買果陣問花旗銀行既職員,乜野係 E,乜野係 L,乜野係 N,佢都答唔到我!」咁既話,你都去買? [表情] [表情]
.......

根本班"虎主"擺明唔係呃都講到呃架啦,話唔定背後有人教佢地點講添
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 329  發表于: 2008-10-12
引用第327樓火鳳凰2008-10-12 00:16發表的“”:
果然而家搞搞下係人都走出黎攞著數…… [表情]
睇電視,今日一批買左雷曼 ELN (equity linked note)既"虎主"又走去花旗銀行示威,話銀行詐騙…… [表情]
有個好惡既"虎主"話︰「我買果陣問花旗銀行既職員,乜野係 E,乜野係 L,乜野係 N,佢都答唔到我!」咁既話,你都去買? [表情] [表情]
.......

真係吹漲………

當初若然真係咩都唔知就撞個頭埋去,今日就唔好咁理直氣壯啦。人地咩都唔識答你,你居然都仲可以撞個頭埋去………

真係想講,呢D 叫抵死!