• 4007閱讀
  • 108回復

[攝影]恭喜「光影留情」版成立! 版友們現在用什麼攝影工具呢? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線rhys

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2008-11-27
恭喜攝影版成立呢∼

我只是一個普通的攝影愛好者,嚴格的說,應是貓咪攝影愛好者,雖隅會影影風景,生活照,但貓咪太吸引人了。

大家現在用什麼攝影工具呢?

我現在大部份時間都用數碼相機了,之前一直用Canon第一部平民單反- Canon 300D,相信很多朋友也用過吧,現在用Sony的Alpha A700, 有時也會用LC-A影影LOMO相(很有趣的呢)、手上也有一部福倫達的Bessa R2菲林相機,但已隱居了一段長時間,慚愧慚愧。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2008-11-27
未進入數碼相機年代個時,我玩過下部老爺canon av1架!係我一位老師送比我架。我珍藏到宜家。古董黎架啦!

我之前用緊panasonic個部fz-30。上個星期終於的起心肝買左部單反。係canon 450d,連18-200mm 天涯鏡。另外配左支1.8/f 50m 定焦鏡。宜家都仲未係好識得點用部機……

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2008-11-27
十幾年前用菲林機 Minolta 5xi 學影相, 之後換左C記 EOS 5

2001年第一部DC, Sony S70 (太正, 重keep住), 2年前用HSBC 積分換左部P記 , 好似叫FX-3 (渣野黎)
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2008-11-27
普通卡片機...
申請信用卡送...

不過,真係愈來愈多人用單鏡反光~
搞到成街都係電車男~
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2008-11-27
最基本o既單反都未到手!!!!
得部canon ixus 900
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2008-11-27
引用第1樓freezefox2008-11-27 01:30發表的“”:
未進入數碼相機年代個時,我玩過下部老爺canon av1架!係我一位老師送比我架。我珍藏到宜家。古董黎架啦!
我之前用緊panasonic個部fz-30。上個星期終於的起心肝買左部單反。係canon 450d,連18-200mm 天涯鏡。另外配左支1.8/f 50m 定焦鏡。宜家都仲未係好識得點用部機……

狐兄跟住落黎有什麼目標鏡?50mm f1.8唔錯,不過我自己覺得太膠,好似好易散咁,你支天涯鏡係唔係都係Canon?
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2008-11-27
引用第4樓雪綸2008-11-27 12:46發表的“”:
最基本o既單反都未到手!!!! [表情] [表情]
得部canon ixus 900 [表情] [表情]

單反同輕便機真係有共存空間,有沒有入手目標呢?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2008-11-27
引用第5樓rhys2008-11-27 12:53發表的“”:
狐兄跟住落黎有什麼目標鏡?50mm f1.8唔錯,不過我自己覺得太膠,好似好易散咁,你支天涯鏡係唔係都係Canon?

係呀,跟機架嘛。

下一支我想買有微距既鏡,要黎影魚既。但唔知有咩好野。

雜廠鏡我都唔拘架。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2008-11-27
引用第3樓liuming2008-11-27 10:31發表的“”:
普通卡片機...
申請信用卡送...
搞到成街都係電車男~

我唔係。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2008-11-27
canon ixus 75
人地揸大炮影出黎d 相真係好靚!! 不過揸果個好多時無得入鏡~~ 都係留番比人玩

同埋我呢d 三分鐘熱度既~ 玩一玩就一餅野~~ 無謂啦
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2008-11-27
引用第3樓liuming2008-11-27 10:31發表的“”:
普通卡片機...
申請信用卡送...
搞到成街都係電車男~

單反=電車男,好可怕啊
不過見到成班男人圍住個showgirl 影相,再比人影個d相,真係好怪。。。

反而多左女仔影相...
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2008-11-27
引用第7樓freezefox2008-11-27 12:55發表的“”:
係呀,跟機架嘛。
.......

噢,Budget大概多少呢?我依家去番工了,夜d等我睇下最近行情同d朋友用開咩先(我自己一支都冇,哈哈)
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2008-11-27
引用第9樓黑魔道士比比2008-11-27 12:55發表的“”:
canon ixus 75 [表情]
人地揸大炮影出黎d 相真係好靚!! 不過揸果個好多時無得入鏡~~ 都係留番比人玩 [表情]
同埋我呢d 三分鐘熱度既~ 玩一玩就一餅野~~ 無謂啦 [表情]

比比真係講出我心中所想...

所以我而家打算轉"車太"...買dc算...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2008-11-27
引用第12樓sun2008-11-27 13:04發表的“”:
比比真係講出我心中所想... [表情]
所以我而家打算轉"車太"...買dc算... [表情]

咁其實影相唔一定要用單反的,相機只係一種工具,影相的還是人本身啊,輕便有時都係必要的
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2008-11-27
引用第11樓rhys2008-11-27 12:58發表的“”:
噢,Budget大概多少呢?我依家去番工了,夜d等我睇下最近行情同d朋友用開咩先(我自己一支都冇,哈哈)

愈平愈好……

有冇D 二千零三千貨仔?