• 3080閱讀
  • 79回復

[攝影]好~~~~即刻問野 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線雲佬

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2008-11-27
其實ISO有乜野用呢????我都知一般情況下ISO較到去400~800都已經夠用, 但實際佢係有乜用途??

咁我部DC ISO可以去到1600, 嚮乜野情況下需要用到1600呢???
離線雲雀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2008-11-27
ISO=感光度

簡單黎講~ 100係最低 可以係好光既地方用, 例如室外
              400係中等 係唔夠光 / 室內 / 夜晚用
              1600 唔會有人鐘意用, 因為佢雜信比較明顯

我識既大概咁多
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2008-11-27
簡單d講, ISO越大, 微粒就越大, 質數相對就降低左, 但就可以暗d都影倒.

你可以check返, d室內相多數>ISO100, 雜訊同微粒都大左, 室外夠光影相靚D幼細d (ISO<100)

所以大光圈既鏡影相靚d就係咁解, 大光圈(多d光入鏡-> 可以細d ISO)
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2008-11-27
師兄, 你可以睇番d婚紗相, ISO一定好細, 因為要放大, 唔可以粗微粒, 佢d鏡咁大碌, 收你咁貴不無道理
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2008-11-27
引用第2樓lennon2008-11-27 10:14發表的“”:
簡單d講, ISO越大, 微粒就越大, 質數相對就降低左, 但就可以暗d都影倒.
你可以check返, d室內相多數>ISO100, 雜訊同微粒都大左, 室外夠光影相靚D幼細d (ISO<100)
所以大光圈既鏡影相靚d就係咁解, 大光圈(多d光入鏡-> 可以細d ISO)

雜信係唔係即係=微粒?

光圈大既鏡...即係=LX3既F.2 ???

唔識問多d...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2008-11-27
引用第4樓sun2008-11-27 10:21發表的“”:
雜信係唔係即係=微粒?
光圈大既鏡...即係=LX3既F.2 ???
.......

雜信應該唔=微粒, 雜信同部DC粒 感光 processor 都有關係, 但通常同微粒一齊黎

係,F 2.0 叫大光圈, 數值越細光圈越大 (價錢以幾何遞增)
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2008-11-27
引用第5樓lennon2008-11-27 10:25發表的“”:
雜信應該唔=微粒, 雜信同部DC粒 感光 processor 都有關係, 但通常一齊黎 [表情]
係,F 2.0 叫大光圈, 數值越細光圈越大 (價錢以幾何遞增)

其實雜訊係d咩黎?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2008-11-27
引用第5樓lennon2008-11-27 10:25發表的“”:
雜信應該唔=微粒, 雜信同部DC粒 感光 processor 都有關係, 但通常一齊黎 [表情]

我對LX3心旭旭...但佢好似得60mm...好似唔可以拉得好遠?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2008-11-27
引用第6樓sun2008-11-27 10:28發表的“”:
其實雜訊係d咩黎? [表情]

紅紅綠綠咁一粒粒,係陰喑室內影黑位最明顯
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2008-11-27
引用第8樓lennon2008-11-27 10:32發表的“”:
紅紅綠綠咁一粒粒,係陰喑室內影黑位最明顯

唔掛得有時關左個閃光在室內影...唔想佢太光...

但放大之後...好唔清...

離線雲雀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2008-11-27
引用第9樓sun2008-11-27 10:34發表的“”:
唔掛得有時關左個閃光在室內影...唔想佢太光...
但放大之後...好唔清... [表情]

如果唔想用閃燈, 咁要睇個光圈夠唔夠大
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2008-11-27
引用第10樓雲雀2008-11-27 10:54發表的“”:
如果唔想用閃燈, 咁要睇個光圈夠唔夠大

普通既dc囉...

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2008-11-27
其實我考慮緊買 Canon PowerShot G10
又聽人講 Panasonic Lumix DMC-LX3
於是上網 search 評語

LX3同G10比都差9條街,就係Panasonic廠已經死得。如果唔係個個貪名牌,係唔係都話LEICA出品必定佳品,邊有可能大賣?我有部 Panasonic FX機咪又係Leica鏡,到頭來d成像差到完全接受唔到。
買左部LX3,差d俾佢呃左,用其他Raw software黎開即刻現形,d相桶形o既?哦,原來係LX3出老千,唔怪得可以24mm f/2.0啦,原來係機內cpu後期加工。最後?放都放唔切。係,影夜景幾靚,macro影野幾有feel。但係,除左影「feel」之外我再搵唔到好處,就係iso400已經令我想喊。
相反G10用過真係幾好。雖然係大部左又重左,但作為prosumer機,呢部機可以俾想入門做DSLRer o既初心者練習,最適合俾女朋友用,自己懶得帶一堆大機同鏡o個陣又可以用佢。
G10 焦距28-140mm,光圈2.8起我覺得ok,雖然唔及以前powershot S系有成12x光學,但要影遠少少都夠。LX3做到咩?想Zoom近d都未得啦,一係就人肉Zoom用隻腳行近d,最盡得60mm真係唔好玩我啦。

想問下呢位用家講既野有無錯
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2008-11-27
引用第2樓lennon2008-11-27 10:14發表的“”:

一支3.5 光圈既變焦鏡可能講緊三五千蚊。

一支2.8 既 變焦鏡分分鐘七八千甚至過萬………

大一級就已經貴成倍……

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2008-11-27
引用第12樓國球旗2008-11-27 11:16發表的“”:
其實我考慮緊買 Canon PowerShot G10
又聽人講 Panasonic Lumix DMC-LX3
於是上網 search 評語
.......

我唔知佢有冇講錯,但佢一定買錯!

睇佢打D 野,PRO 成咁,何必買呢類半專業機?直接買中階甚至高階單反啦!係佢既立場,部機勁多一倍都唔會滿足到佢。根本係錯配!

岩機「好唔好」,其實好取決於你想要佢黎「做咩」。一個女仔,要佢「咩」住幾磅器材出街,部機靚到識飛佢都啋你有味啦。

我太太好鐘意佢個部DC 仔。CASIO 最新個部有咩「美肌」呀?係呀,影出黎個個好靚架D 皮膚。但我覺得好假囉。咁佢鐘意,部機咪係「好機」囉。我唔鐘意,部機咪係「渣機」囉。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!