• 2815閱讀
  • 68回復

利物浦球迷 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ivorfox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-02-03
今日聽到鄒凱光 (903DJ) 一段有關利迷意見, 本人是利迷, 感觸良多!!!!

利物浦係80年代,曾經稱霸英格蘭嘅球壇,路殊、杜格利殊、班尼斯等等球員,嗰波落咗佢哋腳,除非你用超技術,否則你都無咩可能搶到佢哋嘅波。但係,後來曼聯嘅費格遜皇朝開始之後,係此消彼長之下,利物浦就開始越踢越不滯,差到連一直捧利物浦嘅老牌球迷,都唔敢承認自己嘅身分,事關家吓捧利物浦,往往會令捧場者好尷尬。

首先,如果利物浦係一隊好似韋斯咸、維拉呢啲中遊嘅球隊,十場波,只要打三場好波,贏輸都係其次,作為Fans,已經好滿足,但「利記」作為Big 4嘅球隊,大家對佢總會有期望。雖則說,Big 4都會有球隊係排第四,都唔係隊隊係曼聯咁,但如果「利記」擺出嚟嘅實力,只可以係爭三三四四嘅球隊,作為「利記」嘅球迷嘅心態,可能會容易啲調節。最慘,「利記」每次都係畀好多希望班Fans,當大家一瞓身支持,佢就十次,有11次都會令大家好失望,而當你放棄嘅時候,佢就突然會復勇,令想放棄嘅球迷唔捨得,再去捧場,然後又再次令球迷失望。

幾年前,對AC米蘭嘅歐冠決賽,就係一個好好嘅例子。上半場輸梗三球,大家都準備去瞓咖喇,佢竟然可以下半場追返平手,最後仲攞埋個盃添。而今季嘅「利記」,由開季到聖誕節前,形勢大好,大有打敗曼聯奪得英超冠軍之勢,捧「利記」嘅球迷,點會唔瞓身支持啊?點知大好嘅形勢,竟然可以連和四場波,由帶住曼聯到反被曼聯拋離五分,仲要幾場和波,都係贏波領先下,完場前被對手逼和,作為「利記」嘅Fans,點會唔心傷透啊?

於是,大家都會覺得,今年依然係曼聯機會會大過「利記」好多,大家諗住放棄,點知佢又係主場贏到車路士,爭標嘅機會又重燃番希望。我哋一大班Fans又要自圓其說,認為「利記」只要保持係呢場嘅水準,唔好再失分,到作客曼聯嘅時候贏到嗰場六分波,咁攞英超冠軍應該係有可能。但通常係未對曼聯之前,佢都會無端端失分畀啲弱隊,好似嗰啲樸茨茅夫咁樣,令你完全失望。但到曼聯嘅時候,佢又贏番波,總之不停畀希望你,而不停令你失望,然後又好似有希望。

所以,又難怪啲球迷會話,「若然要生活過得好,千祈唔好捧利物浦」,尤其係我哋呢啲年紀,真係受唔起呢啲高高低低嘅刺激,「利記」,你放過我喇。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-02-03
要咁諗………

我地好過紐卡素球迷好多架啦。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線HenryChui
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-02-03
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-02-03
佢就十次,有11次都會令大家好失望,而當你放棄嘅時候,佢就突然會復勇,令想放棄嘅球迷唔捨得,再去捧場,然後又再次令球迷失望。

離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-02-03
利物浦就開始越踢越不滯,差到連一直捧利物浦嘅老牌球迷,都唔敢承認自己嘅身分
所以,又難怪啲球迷會話,「若然要生活過得好,千祈唔好捧利物浦」

同甘共苦先係真正既支持者,我好質疑呢篇作者有幾熱愛利物浦

老實講,利物浦、阿仙奴呢d 都叫做有一定條件爭下冠軍,其他中小型球會邊有咁既機會?但人地d 球迷咪一樣繼續支持自己鍾意既球隊,就算降班,好多人都唔會話「放棄」,走去捧第二隊。

唔通贏左就吶喊助威,輸左就縮頭烏龜?
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-02-03
引用第4樓arsenal2009-02-03 12:30發表的“”:
老實講,利物浦、阿仙奴呢d 都叫做有一定條件爭下冠軍,其他中小型球會邊有咁既機會?但人地d 球迷咪一樣繼續支持自己鍾意既球隊,就算降班,好多人都唔會話「放棄」,走去捧第二隊。
.......

人地又無話放棄自己支持既球隊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-02-03
引用第4樓arsenal2009-02-03 12:30發表的“”:
.......
灘叔好似唔係利迷
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-02-03
引用第6樓ryan_kewell_72009-02-03 12:33發表的“”:
灘叔好似唔係利迷 [表情]

捉蟲
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-02-03
.......

篇文既作者又無話到放棄,佢都係呻下作為利記fans 既苦況者。

即係,d 二三線球隊從來無比過希望你,都無希望,又何來失望呢?但利記年年都係咁比好多希望你,次次都好似好有機……然後又一野打沉你既希望。呢d大上大落既心情先難頂哎嘛………

今年既阿仙奴球迷就唔會有呢種痛苦………
[ 本文被freezefox在2009-02-03 12:47重新編輯 ]

離線ivorfox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-02-03
最慘,「利記」每次都係畀好多希望班Fans,當大家一瞓身支持,佢就十次,有11次都會令大家好失望

十次入面唔失望到100次, 我都會續續支持

( 如果失望100次,我應該會死於心痛 )
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-02-03
當大家一訓身支持,佢就十次,有11次都會令大家好失望,而當你放棄既時候,佢就突然會復勇,令想放棄既球迷唔捨得,再去捧場,然後又再次令球迷失望。

就好似尋晚阿仙奴球迷守候艾沙雲單轉會消息一樣:

簽到啦!!

未呀………

今次真係簽啦!!

仲傾緊呀………

99.9% 簽到啦!!

但未差0.1 % 嘛……

哎呀!最新消息衰左啦!

有得傾……有得……

唔係呀!宣佈左玩完啦!!

翻dull 緊……翻dull 緊……

人都走埋啦!!

係機場截住左………

疑!又話簽到囉喎!

哎……對面話要加價………

死未!
[ 本文被freezefox在2009-02-03 12:46重新編輯 ]

離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-02-03
引用第5樓gabe2009-02-03 12:33發表的“”:
人地又無話放棄自己支持既球隊 [表情]

而當你放棄嘅時候,佢就突然會復勇,令想放棄嘅球迷唔捨得,再去捧場
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-02-03
引用第6樓ryan_kewell_72009-02-03 12:33發表的“”:
灘叔好似唔係利迷 [表情]

我話作者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-02-03
「若然要生活過得好,千祈唔好捧利物浦」,尤其係我哋呢啲年紀,真係受唔起呢啲高高低低嘅刺激,「利記」,你放過我喇。

捧得就預左啦

對我黎講,拎唔拎到冠軍都係其次,最重要的係佢地每次都全力以付,比我見到佢地有HEART甘我已經好開心
離線ivorfox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-02-03
尤其係我哋呢啲年紀,真係受唔起呢啲高高低低嘅刺激,「利記」,你放過我喇。

贏晒佢, 唔使高高低低咁刺激