• 3200閱讀
  • 48回復

[電影]一百萬零一夜 (Slumdog Millionaire) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2009-03-06
引用第29樓liuming2009-03-06 18:13發表的“”:
火車o個part? 係jamal 放手ga~
.......

我再重看了一次,當時jamal和salim兩個爬上車廂后,salim曾經成功握到latika的手
但salim思考了片刻后,故意放手。這是有意圖的行為。
鏡頭先是反映salim冷漠的臉孔,再一轉拍到latika迷網驚慌的樣子...

∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2009-03-08
不過老實講...slumdog只係 for 最大多數人認同ge好movie

個人覺得Revolutionary Road 正好多
但唔會咁大眾性鍾意
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2009-03-08
引用第31樓rBB2009-03-08 20:35發表的“”:
不過老實講...slumdog只係 for 最大多數人認同ge好movie
個人覺得Revolutionary Road 正好多
但唔會咁大眾性鍾意

浮生路你都arm 睇?

離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2009-03-08
好耐冇睇過戲

簡評一句就係好有深度
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2009-03-08
好想睇...但揾唔到人一齊睇
好多都話睇左喎

揾日自己睇...如果我得閒未落畫的話
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2009-03-08
引用第32樓智者2009-03-08 20:55發表的“”:
浮生路你都arm 睇? [表情]

y not
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2009-03-13
引用第15樓seattleqoo2009-03-02 13:26發表的“”:
我自己最深刻一幕係佢從遇"阿榮"果幕. 感覺真係好慘.   [表情] [表情] [表情]

x 2...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2009-03-13
琴日睇左.....

呢套戲真係幾好.....劇情緊湊....又有意思.....
Love:威夫哥係全好友最友善的

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2009-03-13
引用第21樓ArSo2009-03-03 23:03發表的“”:
套野其實有d問題~
1係有dd太戲劇性   呢個尚可接受
2係阿哥性格轉變會唔會太快
3我覺得前半段同後半段有幾大既落差

3我覺得前半段同後半段有幾大既落差...

當人有了錢...不會再覺得錢可以得到想要的價值時...
心境可以有很大的差別的...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2009-03-13
引用第16樓sakura_32120042009-03-02 18:53發表的“”:
arvind.... [表情]
.......

愈看愈感動...

離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2009-03-13
引用第16樓sakura_32120042009-03-02 18:53發表的“”:
arvind.... [表情]
.......

寫得好....
Love:威夫哥係全好友最友善的

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2009-03-13
引用第24樓sakura_32120042009-03-05 22:20發表的“”:
在這里拋個小問題,向大家請教下:
為何當那班壞人追上來的時候,Salim和Jamal明明已經接近解救Latika,Salim卻故意丟下Latika呢? [表情] [表情] [表情]

因為怕佢會同細佬夾計搵辣椒黎再搞他...

當然係講笑吧...

不想Latika連累自己同細佬...
因為從少已心狠手辣的他...
更不想她分薄與細佬的兄弟情...
加上...佢當大佬期間...知道不少事情...
佢知道女仔細時可唱...大時可賣...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2009-03-13
嘩...其實我尋晚至睇...仲要在臨尾窒窒下的碟...

真係唔睇返你地當中某d劇情...更加成為一個謎團...

之前dl的...個harddisk死左...

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2009-03-13
引用第38樓sun2009-03-13 12:58發表的“”:
3我覺得前半段同後半段有幾大既落差...
當人有了錢...不會再覺得錢可以得到想要的價值時...
.......

其實我係想講套戲既精彩程度... haha
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2009-03-13
呢套戲真係帶左唔少啟發給大家...

人生唔係識哂書上既野...攞倒幾個學位...
就代表可以掌握人生...掌握命運...

透過唔同經歷唔同體會...領悟思考...
可能得出更多意想不到的真善美...

細佬的單純...造就無奈的命脈...
但又能得到感動的回報...

女主角為了感恩...
也很無奈地奉獻自己來保著無猜的性命...
可知無奈...但又感慨...

縱使他們都在醜惡的環境下吃盡不少苦頭...
卻在最後...能從當中選出自己的路與平安...

確實令人感動...

比我揀...我會好想識倒呢類人多過有錢人...
[ 本文被sun在2009-03-13 18:41重新編輯 ]