• 9241閱讀
  • 138回復

[寵物]犬隻百科全書 - 新增迷你史納莎 - 114樓(p8) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2009-05-06
引用第28樓火鳳凰2009-05-06 12:04發表的“”:
唔係一係養得一係唔養得咩?大細都有規定? [表情]
不過有兩個問題令我唔係太想養大狗︰
.......

同埋大部份大狗都要運動....香港實在好少方....
最最最衰係好多香港人都歧視大狗....以為大狗就好惡...會咬人...好危險...
帶住隻狗行出街被人無端端鬧好慘架
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2009-05-06
引用第28樓火鳳凰2009-05-06 12:04發表的“”:
唔係一係養得一係唔養得咩?大細都有規定? [表情]
不過有兩個問題令我唔係太想養大狗︰
.......

大細都唔得,不過好多都有養

不過就係細狗

史濱沙,松鼠
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2009-05-06
引用第29樓tc22182009-05-06 12:12發表的“”:
你鄰居o甘多狗...仲正啦~唔洗你打理又有得玩

可惜我得閒玩佢地又唔得閒呢...
有時樓下撞到, 都係得個睇, 最多摸兩下
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2009-05-06
引用第32樓victorally2009-05-06 12:17發表的“”:

無咬你

係唔係都係有善先

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2009-05-06
引用第32樓victorally2009-05-06 12:17發表的“”:

o甘咪當等你熟悉下狗既習性
第時有機會﹐你想養﹐實有得你養既~
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2009-05-06
引用第30樓tc22182009-05-06 12:15發表的“”:
同埋大部份大狗都要運動....香港實在好少方....
最最最衰係好多香港人都歧視大狗....以為大狗就好惡...會咬人...好危險...
帶住隻狗行出街被人無端端鬧好慘架 [表情] [表情] [表情]

香港人點止歧視大狗,連細狗都歧視,離遠見到我拖住隻狗行過去,已經一早彈開,仲用仇視眼光望住我……

我以前養四隻細狗 (schnauzers),放狗只敢分兩 round 兩隻兩隻放,都唔敢一次過放晒四隻……
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2009-05-06
引用第33樓垃圾桶2009-05-06 12:21發表的“”:
無咬你
係唔係都係有善先

無啦啦點會咬人架

引用第34樓tc22182009-05-06 12:22發表的“”:
o甘咪當等你熟悉下狗既習性
第時有機會﹐你想養﹐實有得你養既~

我最想養柴狗Shiba
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2009-05-06
引用第35樓火鳳凰2009-05-06 12:25發表的“”:
香港人點止歧視大狗,連細狗都歧視,離遠見到我拖住隻狗行過去,已經一早彈開,仲用仇視眼光望住我…… [表情]
我以前養四隻細狗 (schnauzers),放狗只敢分兩 round 兩隻兩隻放,都唔敢一次過放晒四隻…… [表情]

我開頭完全唔知....因為慣左美國D人係顛架....勁鐘意狗
我帶D狗行街係好多人黎話要玩同影相
特別有一個case好明顯....
美國我4隻大狗....個大人係會叫個小朋去玩...但係個小朋友係怕....只不過係個大人想同隻狗玩....就屈個仔...叫個仔去玩
香港就相反....明明個小朋友想玩...個大人就話隻狗污糟...唔好玩...會咬人...都顛架﹐hero係雪白色...勁乾淨囉

嘩....4隻史納沙咪好大鑊...史納沙都好好動架啵
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2009-05-06
引用第36樓victorally2009-05-06 12:31發表的“”:
我最想養柴狗Shiba [表情]

柴犬係日本狗~出名有毅力﹐勇敢﹐學野叻~
柴犬都要運動架﹐你要多D帶出街﹐如果唔係會house break
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2009-05-06
引用第37樓tc22182009-05-06 12:33發表的“”:
我開頭完全唔知....因為慣左美國D人係顛架....勁鐘意狗
美國我4隻大狗....個大人係會叫個小朋去玩...但係個小朋友係怕....只不過係個大人想同隻狗玩....就屈個仔...叫個仔去玩 [表情] [表情]
.......

史納沙係非常好動,曾幾何時四隻係屋企追黎追去,跑黎跑去,無論去到邊個角落都遇到狗。同埋就算關左房門都無用,有隻識跳起係咁抓個門柄開門……

不過最近兩年有兩隻老死左,得返兩隻,同埋佢地都開始年紀大,所以較為靜左……
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2009-05-06
引用第36樓victorally2009-05-06 12:31發表的“”:
我最想養柴狗Shiba [表情]

以前細過比狗咬過

垃圾桶四Be
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2009-05-06
引用第37樓tc22182009-05-06 12:33發表的“”:
美國我4隻大狗....個大人係會叫個小朋去玩...但係個小朋友係怕....只不過係個大人想同隻狗玩....就屈個仔...叫個仔去玩 [表情] [表情]
.......

不停地郁,無時定...

垃圾桶四Be
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2009-05-06
引用第39樓火鳳凰2009-05-06 12:40發表的“”:
史納沙係非常好動,曾幾何時四隻係屋企追黎追去,跑黎跑去,無論去到邊個角落都遇到狗。同埋就算關左房門都無用,有隻識跳起係咁抓個門柄開門…… [表情]
不過最近兩年有兩隻老死左,得返兩隻,同埋佢地都開始年紀大,所以較為靜左…… [表情]

同貓一樣

垃圾桶四Be
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2009-05-06
引用第39樓火鳳凰2009-05-06 12:40發表的“”:
史納沙係非常好動,曾幾何時四隻係屋企追黎追去,跑黎跑去,無論去到邊個角落都遇到狗。同埋就算關左房門都無用,有隻識跳起係咁抓個門柄開門…… [表情]
不過最近兩年有兩隻老死左,得返兩隻,同埋佢地都開始年紀大,所以較為靜左…… [表情]

我隻雪橇都係識爆門
有時D狗真係醒過龍

我都有D怕D狗狗老...然後到最後o個日點算.....
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2009-05-06
引用第43樓tc22182009-05-06 13:14發表的“”:
我隻雪橇都係識爆門 [表情] [表情]
有時D狗真係醒過龍 [表情]
.......

我自細開始養狗,都經歷過四次,次次都好傷心下……

第一次係五歲果陣,最無感覺,因為當時仲係細……

第二次隻狗由我小學一年班養到去大學畢業,可以話陪住我長大……

第三、四次就係最近呢兩年,兩隻都係出黎做野冇幾耐就開始養……

其實養得狗都有心理準備一定會係咁……