• 9284閱讀
  • 158回復

[意見]粗口問題 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線senal

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-05-31
近呢幾個月黎,相信唔少人都留意到會員講諧音粗口、粗口既情況愈見頻密,引起好多既糾紛

不過,有關諧音粗口既問題其實係有爭議性,無咩準則可言,有時連版主都唔知邊d 應該要罰,邊d 唔駛

有見及此,我就想大家一齊係呢度發表意見,集思廣益

而我自己就有以下提問同想法︰

一.有冇必要為總版規第十七條下一個清晰的指引,包括有關粗口卅諧音的定義、準則等?

17. 好友論壇為無粗言論壇及嚴禁引起罵戰,並對該等會員採取零容忍政策,任何文章、登入名稱、頭像及簽名皆不能含有淫穢、不雅及令人感到不安之成份(包括諧音或別字),若有會員觸犯此條,將以停戶處理;各級版主有充分之權力分析某句子是否為粗言,版友皆不得異議。尊重其他版友為各會員之責任。

二.是否只針對常用字眼作出檢討,其他較少用的字眼則由版主判斷

我個人主張(二),因為可行性較高,爭議性相對較低
[ 本文被arsenal在2009-05-31 17:44重新編輯 ]
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 158  發表于: 2009-08-05
引用第156樓迪克2009-08-05 14:23發表的“”:
從其挑釁性,惡意度去取決啦
呢D係主觀
但相信總版們會有足夠能力作出判斷

其實可以2個總版一齊決策,如果2個都覺得有問題,就有問題,如果1個覺得ok或輕判咪輕判囉,咁會公平少少
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 157  發表于: 2009-08-05
個人感覺..

其實第一次講粗口,可以當你係唔知/無心等等

但如果係第二次已經係蓄意同瞄視緊規則。無論動機係咩
[ 本文被三郎在2009-08-05 17:35重新編輯 ]
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 156  發表于: 2009-08-05
引用第155樓迪神2009-08-05 14:18發表的“”:
咁又去番開頭了,咩叫普通咩叫嚴重呢~ [表情]

從其挑釁性,惡意度去取決啦

呢D係主觀
但相信總版們會有足夠能力作出判斷
只愛足球
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 155  發表于: 2009-08-05
咁又去番開頭了,咩叫普通咩叫嚴重呢~
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 154  發表于: 2009-08-05
引用第152樓神秘的人2009-08-05 13:25發表的“”:
仿傚而家車牌制度law,小事可以罰下錢(扣好友元),普通ge咪扣幾分,扣滿一個指定分數就停牌(ban),嚴重ge可以一野停牌(ban).
扣左分後兩年後又可以renew一次洗底..
都幾適合而家呢個情況 [表情]

Gd idea
只愛足球
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 153  發表于: 2009-08-05
引用第152樓神秘的人2009-08-05 13:25發表的“”:
仿傚而家車牌制度law,小事可以罰下錢(扣好友元),普通ge咪扣幾分,扣滿一個指定分數就停牌(ban),嚴重ge可以一野停牌(ban).
都幾適合而家呢個情況 [表情]

好提議

同埋有D人特登試版規講粗口係咪應該重罰呢?
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 152  發表于: 2009-08-05
都幾適合而家呢個情況
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 151  發表于: 2009-08-05
當然有關。次數係嚴重性既其中一項根據。但絕對唔係唯一根據。

有d 粗口,你第一次爆我地都有足夠理據禁言!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 150  發表于: 2009-08-05
引用第149樓freezefox2009-08-05 12:15發表的“”:
根本一早就應該定個準則啦………
.......

咁我覺得嚴重性同次數又係有關係的

連續講好多次諧音粗口就已經係好嚴重

但係一次半次我覺得ok既

最重要唔好再犯
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 149  發表于: 2009-08-05
引用第142樓三郎2009-08-03 00:27發表的“”:
又有人講粗口(唔講邊個),我有個提議。
.......

根本一早就應該定個準則啦………

但唔係以「次數」劃分。係呢嚴重性黎劃分。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 148  發表于: 2009-08-05
[quote]引用第142樓三郎2009-08-03 00:27發表的“”:
又有人講粗口(唔講邊個),我有個提議。

不如統一講粗口

離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 147  發表于: 2009-08-03
引用第146樓三郎2009-08-03 01:36發表的“”:
[表情] 只係想定個準則而已

呢d 野,視情況而定比較有彈性

或者你地可以記錄返作為日後參考
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 146  發表于: 2009-08-03
引用第145樓arsenal2009-08-03 01:23發表的“”:
咩事?

只係想定個準則而已
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 145  發表于: 2009-08-03
咩事?