• 936閱讀
  • 11回復

[電影]地 球很美有賴你 (HOME)... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-06-24
地球很美有賴你 (HOME)

導演: 恩亞祖貝特杭
主演: 粵語旁述:陳志雲
片長: 90分鐘

經典攝影集《EARTH FROM ABOVE「空中看地球」》平面攝影大師恩亞祖貝特杭(Yann Arthus-Bertrand),伙同著名導演洛比桑,動人的鏡頭游走於澳洲海底的大堡礁,到非洲肯亞高原的乞力馬扎羅山;亞瑪遜熱帶雨林到戈壁沙漠;美國德薩斯州連綿不斷的棉花田,到中國上海的工業城鎮,帶我們走進美得令人懷疑這些地方是否人類的家─地球。

如詩如畫的美景,配以影后格蘭高絲的動人聲線旁白,喚醒世人樂觀地珍視我們仍然保有的50%雨林,而非只著眼那失去的一半;更重要是地球60億人類都應該醒覺,我們的責任所在…

我尋晚睇完呢套很少宣傳的電影...我覺得好值得推動比大家去睇...

很有教育意義...大人小朋友都好岩睇...
畫面好靚...配樂好聽...陳志雲旁述得好好...

地球給貪婪的人類不斷地破壞...嚴重毀壞水...土及空氣等...
令生態環境互相不斷地污染...變得無法永恆...

本來沼澤有其良好既平衡生態作用...世人就將它改變...起房屋...
為了口福...人類對海洋生物的需要愈來愈大...
海洋生物變得沒有足夠時間孕育...變得愈來愈少了...

海水不斷上漲...冰冠加速減少...農物種植日漸邁向絕種...

地球本來是上蒼給我們人類一個很美麗的生活環境...

只有我們再不珍惜...地球將會跟人類一起走向滅亡...

好有反思的一部電影...實在不得不看...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-06-24
馬上下來看
∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-06-24
引用第1樓sakura_32120042009-06-24 11:47發表的“”:
馬上下來看 [表情] [表情] [表情]

好好地欣賞吧...

離線tsang0701
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-06-24
引用第0樓sun2009-06-24 11:22
發表的“地 球很美有賴你 為了口福...人類對海洋生物的需要愈來愈大...

本人從來唔食海鮮
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-06-24
引用第3樓tsang07012009-06-24 14:50發表的“”:
本人從來唔食海鮮

唔單止講海洋生態...還有陸上的...

離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-06-24
之前睇左

本身淨係諗住陪人睇..去hea下算..

點知....真係好靚呀d畫面!!佢話廿幾年後我地無哂魚食真係嚇親我...

見到LA D燈多到嚇親我
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-06-29
引用第5樓Long_WFU2009-06-24 21:05發表的“”:
之前睇左
本身淨係諗住陪人睇..去hea下算..
.......

如果個天要我地班地球人完全毀滅...我都無野想講了...

離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-06-29
引用第6樓sun2009-06-29 18:28發表的“”:
如果個天要我地班地球人完全毀滅...我都無野想講了...

睇落套片真係覺得我地人類好過份
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-06-29
引用第7樓Long_WFU2009-06-29 21:29發表的“”:
睇落套片真係覺得我地人類好過份 [表情]

直情...

離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-06-30
好~~~~~~得閒就馬上睇, 但恐防要隔幾個月先得閒
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-06-30
引用第9樓雲佬2009-06-30 13:09發表的“”:
好~~~~~~得閒就馬上睇, 但恐防要隔幾個月先得閒

唔洗架...你好似佢地咁dl落黎...

星期六...日...做哂d家務未得閒睇囉...

離線朗仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-06-30
youtube有hd版的