• 7002閱讀
  • 150回復

殺人犯 (Murderer)... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-07-06
殺人犯 (Murderer)
導演: 周顯揚
主演: 郭富城,張鈞甯,張兆輝,何超儀,錢嘉樂,陳觀泰,黃又南
片長: 120分鐘
日期: 2009-07-09

凌光 (郭富城 飾) 是一位年青有為的重案組總督察。他是警隊中的模範人物,入職多年屢破奇案,更即將晉升警司,堪稱最有前途的「未來警隊一哥」人選。凌光擁有幸福的家庭:妻子程希愛 (張鈞甯 飾) 美麗溫柔、兒子活潑可愛,一家生活品味優雅。一幅美好人生的圖畫,卻因為一宗連環謀殺案而完全改寫!

凌光於調查一宗連環謀殺案期間突然昏倒,醒來後,不但發現自己失去了短期記憶,更發現他的好拍擋竟然死於同一現場,而他的拍擋更成為近日「連環放血凶案」的第三個受害者!兇手每次都用最殘暴冷血的手法,令受害者被放血至死!而兇手每次殺人後都消失得無影無蹤,令警方完全束手無策。

凌光升級在即的時候遇到這宗香港歷史上最殘暴的兇殺案,他自然不惜一切,全力緝捕兇手,更要還他死去的好拍擋一個公道。但在查案的過程中,他竟發現每一條線索、每一個證據,都接二連三地指向他就是兇手!他越深入追查,他的嫌疑竟然越來越大!凌光的短期記憶亦未能恢復過來….而逐漸連唯一可以信賴的證據 - 自己 - 都沒法證明他的清白!

一步一步地,凌光被迫向瘋狂崩潰的邊緣!到底…..他是不是兇手?

今星期上映...睇過片頭介紹...

好似當年既c+偵探咁...幾恐佈同驚嚇下...

大家有無興趣睇下?
[ 本文被sun在2009-07-06 11:36重新編輯 ]
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線YIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-07-06
睇預告睇廣告,幾有興趣睇呢套戲
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-07-06
幾有興趣。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-07-06
睇海報幾乎認唔出個個係城城。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-07-06
引用第3樓freezefox2009-07-06 11:39發表的“”:
睇海報幾乎認唔出個個係城城。

我睇得出喎...

不過個樣真係幾嚇人...好有變態feel...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-07-06
引用第4樓sun2009-07-06 11:41發表的“”:
我睇得出喎...
不過個樣真係幾嚇人...好有變態feel... [表情]

你都唔明我講咩。

我一早知個個係城城添。之前有睇D 新推介嘛。但到真係見到張海報個陣,都驚訝佢肯咁樣去「摧殘」自己個樣。

離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-07-06
其實佢張poster..我覺得有d似..johnny depp之前d戲o既image...
唔知點解有咁o既感覺...
不過我幾鍾意城城哩張poster
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-07-06
引用第5樓freezefox2009-07-06 11:43發表的“”:
你都唔明我講咩。
.......

唉......打左一千幾百字回你...點知一個esc...無哂...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-07-06
引用第6樓雪綸2009-07-06 11:44發表的“”:
其實佢張poster..我覺得有d似..johnny depp之前d戲o既image... [表情]
唔知點解有咁o既感覺... [表情] [表情] [表情]
不過我幾鍾意城城哩張poster [表情]

直頭係再特出演技既一次證明啦...

佢呢張poster幾驚嚇...可能因為今次係親身演譯心魔戲...唔同上一次既c+...

所以要突出佢既變態形象吧...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-07-06
引用第7樓sun2009-07-06 11:53發表的“”:
唉......打左一千幾百字回你...點知一個esc...無哂... [表情]

咁證明個天都唔想你回我。咁唔好回啦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-07-06
引用第8樓sun2009-07-06 11:56發表的“”:
直頭係再特出演技既一次證明啦...
佢呢張poster幾驚嚇...可能因為今次係親身演譯心魔戲...唔同上一次既c+...
.......

佢話佢攪到抽離唔到。

我今次信架。你睇佢D 睇神,真係令人心寒架。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-07-06
引用第9樓freezefox2009-07-06 12:07發表的“”:
咁證明個天都唔想你回我。咁唔好回啦。 [表情] [表情] [表情]

你放心啦...我做人有樣好...就係只講一次就算...唔鐘意嘮唆...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-07-06
引用第10樓freezefox2009-07-06 12:08發表的“”:
佢話佢攪到抽離唔到。
.......

睇過條片既介紹...比c+還要嚇人...

相信佢做呢類片既代入...唔會差得過哥哥囉...

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-07-06
好想睇...
由三岔口開始已經覺得郭富城進步好大...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-07-06
引用第13樓liuming2009-07-06 12:31發表的“”:
好想睇...
由三岔口開始已經覺得郭富城進步好大...

呢類戲...佢做得好好...