• 1159閱讀
  • 15回復

如何寫得一篇好文章? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線鮮吊甬仔

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2005-11-03
依家作文對我黎講好重要

我作文一向都唔太突出

請高手賜教
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2005-11-03
中定英?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2005-11-03
下面是引用freezefox於2005-11-03 22:00發表的:
中定英?

重點係抒情文
不過最好有咩心得都分享晒啦
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2005-11-03
得閒先。

離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2005-11-03
下面是引用freezefox於2005-11-03 22:14發表的:
得閒先。 [表情] [表情]

...........
唔好好似果個老狐群俠傳咁, please!
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2005-11-03
下面是引用Skyline於2005-11-03 22:04發表的:

重點係抒情文
不過最好有咩心得都分享晒啦

抒情文?
想當年我見到抒情文就掉頭走,無論其他題目幾難都唔會抒情
so我比到你既advice就只係避得就避
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2005-11-03
臨時臨急……無咩系統可言,諗到咩就寫咩啦。

未講點寫先叫好之前,講左點寫最唔好先。

香港學生寫抒情文最常見既毛病如下:

1. 無病呻吟。

話明係抒情文,緊係個個係咁抒發個人情感。問題係,邊得咁多「情」比你地抒呢?大家自己知自己事。香港d後生仔,打機上網就叻。對身邊既人和事,大都係不聞不問。最好由朝到晚困係間房上足一日網。對世界,對社會,對國家,對家人,甚至對自己,都全無感覺。無感覺,又何來有情呢?

喂,咁考試要考,無都要有架啦。於是乎,記得唔知幾時邊個大文豪係咁樣,或者見過讀書文摘有篇文大概又係咁寫。不求甚解,但求就手。攞黎用用先。

大佬!你睇個篇野,個作者經歷文革!家破人亡!筆鋒之中當然有哭!字詞之間當然有恨!你飲飽食醉優遊自在,點講得出口呀有d說話。

「冷眼仰天長嘆,嘆天道之無常,嘆時不與我!哀天生我才,苦無伯樂。哭,盈盈奪眶!恨,綿綿無盡。驚覺天地之大,竟無一處可容此襤褸之身!手執那一紙不合格的測驗卷,與老師約見家長的手冊。驀然回首前塵種種,深深領會,人世間之大悲大苦,也不過如此!」

死未!

2. 脫離現實

「苦讀案前,眾睡獨醒。對前途的無望,對人生的無常,苦笑而視。抬頭望窗,但見一輪明月直入眼簾。啊!看那劃破長空的流星!啊!看那耀眼閃爍的滿天星雲!悠悠繁星,盡抺淨我內心的憂鬱傷痛,使我坦然無懼,前赴征途。」

哥哥仔,你住元朗定大澳呀!抬頭望滿天星雲?我屋企係山頂兼住頂樓!望出窗,搵兩粒星星仔睇下都無呀!返加拿大就成天星任你睇!溫哥華除外喎。

仲有,唔好成日啊黎啊去啦……咩年代呀……

「帆影片片,在夕陽的斜照下,點綴得維港更加典雅。」

你講緊二十年前呀?仲帆影?避風塘炒蝦拆蟹個d艇仔都up grade哂啦!

3. 遊談無根

上面個兩篇文章都係例子。即係,成篇文係到講,苦呀!慘呀!痛呀!但講黎講去,都唔知你苦係邊!慘係邊!痛係邊!

感情,係十分抽象既。就好似味道一樣。人地問你,喂,呢碟菜好唔好味。你答!好味呀!係咸架!

阿差唔知咩……

點樣將抽象既味道描寫出黎,就係高下判別之處。所以,抒情文,必重描寫。

你試下描寫下今晚你餐晚飯其中一味菜既味道黎睇下。

順帶一提。所謂抒情,必須夾住描寫。空有一大堆情係咁抒,係咁抒,但全無描寫。你既文章都必然流於空洞無物,游談無根。要將抽象既、繁複多變既感情,「具體化」出黎。就係我地既目的。唔係hunter x hunter個d具體化呀!

講住咁多先。
[ 此貼被freezefox在2005-11-04 00:01重新編輯 ]
1條評分
kylau 財富 +50 - 2005-11-03

離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2005-11-04
精華精華精華!!!!!!!
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2005-11-04
下面是引用Erikson於2005-11-03 23:35發表的:
so我比到你既advice就只係避得就避 [表情]

避無可避

事關我讀文學

我會考都係作議論文
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2005-11-04
下面是引用freezefox於2005-11-03 23:46發表的:
臨時臨急……無咩系統可言,諗到咩就寫咩啦。
未講點寫先叫好之前,講左點寫最唔好先。
.......

thz
離線john719
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2005-11-04
hunter x hunter果d具體化?

老狐你搞gag呀=.=?

不過篇o野講得唔錯

支持精華~
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2005-11-04
抒情文?
要作300字我作得個80字...

唔識作
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2005-11-05
老狐你可以開一個新topic (你開比我開適合d)
copy 番你d points

咁我就可以set精華啦~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2005-11-05
希,set唔set精華有咩所謂。無緊要啦。

過兩日得閒少少先讀埋其他部分啦。

離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2005-11-06
老孤好有料......
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2