• 1580閱讀
  • 23回復

越大鑊,越快樂! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-09-23
出左啦!我岩岩睇完。前半段有少少失色,後半段回復水準!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-09-23
[轉貼] 呢一集只係推出 DVD版,並冇到 Blu-ray。梗係啦!畫面大部份時間除咗影住黃子華同身後一班觀眾,基本上冇靚畫面可言!

老實講, Noise真係幾離譜,甚至間歇會見到黃子華頭髮上會出現輕微爆格,但好好彩,佢呢套只係個人棟篤笑,所謂舞台設計,只係一隻巨型「鍋底」,不設華麗佈景、沒有煙火效果,更別妄想會好似林海峰咁,每集搵嚟嘉賓紅人做客串;純粹睇個人表演,除非你覺得佢好靚仔,否則對畫質自然冇咁高要求。本來對聲效冇乜要求,但今次有啲特別,事關棟篤笑內容加插好多唱歌表演環節。扮完歌神許冠傑,又扮徐小鳳唱腔,跟住,佢又再變番做哥哥,喪唱巨星首本名曲,唔識黃子華,或許以為佢一直開緊演唱會!但聲效真係弱得緊要,人聲唔夠清晰,要低音冇低音,簡直同一般 Concert DVD差十萬九千里!唯一可讚係採用 Dolby Digital 5.1,「後面」嘅笑聲聽得好清楚,臨場效果幾逼真。

如果你有份買飛入場,一定好想知 DVD同現場版本有乜唔同? Sorry!除咗變成由屋企部電視作輸出,基本上冇分別!入到 Menu,筆者本想睇吓有乜花絮特輯、訪問內容等,可以打定個底……

點知,佢只有「全部播放」以及「分段播放」兩項選擇,而且 BG製作只用 DVD封面做 Wallpaper,感覺上唔夠誠意;更慘嘅係,由於現場錄音時大、時細, DVD內連字幕都冇提供,聽唔清楚嗰部份咁就飛過咗,你話幾唔方便。

內容講啲乜,梗係唔話你知,但好多指定動作例如請觀眾上台一齊玩,呢樣就唔少得喇! 12場棟篤笑表演之中, DVD收錄咗其中兩場搵觀眾上台嘅片段,又大唱情歌、又勁跳熱舞,跟手仲攬攬女 Fans小蠻腰,呢鋪仲唔財色兼收!

格式: DVD
區碼: All Code
發行:亞洲影帶
片長: 158分鐘
語言:粵語
聲音: Dolby Digital

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple_sub/art_main.php?iss_id=20090920&sec_id=12187373&art_id=13226731
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-09-23
睇黃子華既楝篤笑追求BLU RAY 畫面…………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-09-23
每個人心入面都有個二五仔………

條魚蒸得唔靚,攪到連隻雞都難食。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-09-23
我果時睇現場反而覺得上半part 好d, 下半part 用太多位黎玩粗口, 唔係我最想睇既line~~~~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-09-23
引用第4樓黑魔道士比比2009-09-23 00:59發表的“”:
我果時睇現場反而覺得上半part 好d, 下半part 用太多位黎玩粗口, 唔係我最想睇既line~~~~
[表情]

粗口?得一句咋喎。

離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-09-23
呢個上半part 係咪講能量轉移果個???
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-09-23
引用第6樓Skyline_R342009-09-23 01:14發表的“”:
呢個上半part 係咪講能量轉移果個???

係呀。

離線BVEsun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-09-23
我係係 youtube 睇

我覺得頭半真係冇乜位好笑

後半好笑返D
離線BVEsun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-09-23
引用第2樓freezefox2009-09-23 00:46發表的“”:
睇黃子華既楝篤笑追求BLU RAY 畫面………… [表情] [表情]

除非你覺得佢好靚仔,否則對畫質自然冇咁高要求。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-09-23
引用第8樓BVEsun2009-09-23 12:28發表的“”:
我係係 youtube 睇
我覺得頭半真係冇乜位好笑
後半好笑返D

係youtube 可以睇哂成套?

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-09-23
引用第5樓freezefox2009-09-23 01:04發表的“”:
粗口?得一句咋喎。

係咩~? 我又失億~?

定係場次唔同會有修正架~?

我同迪克同場架~~~~~ 問下佢先
離線BVEsun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-09-23
引用第10樓freezefox2009-09-23 12:47發表的“”:
係youtube 可以睇哂成套? [表情] [表情] [表情]

對呀

比人 upload 左上去
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-09-23
引用第11樓黑魔道士比比2009-09-23 12:59發表的“”:
係咩~? 我又失億~?
定係場次唔同會有修正架~?
.......

唔係你岩岩去睇個個喎………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-09-23
引用第12樓BVEsun2009-09-23 13:07發表的“”:
對呀 [表情] [表情]
比人 upload 左上去

明目張膽到如此境界。