• 3023閱讀
  • 41回復

香港城市傳聞分享 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2009-10-13
引用第12樓阿童木2009-10-13 14:20發表的“”:

呢張係早輪ICC意外前有人影度既 [表情]

我有聽果個節目呀...不過我無親眼睇...

同埋呢隻雖然叫似狐狸...但我覺得都可以用白油畫出黎...塗上牆身的...

雲石紋就真係無得搞了...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2009-10-13
引用第13樓jimmy2009-10-13 14:20發表的“”:

我覺得戴妃既死...唔似真係意外...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2009-10-13
引用第14樓victorally2009-10-13 14:21發表的“”:
唔知佢郁左幾多年?

當年胡文虎...即係虎x別墅要清拆...
發生事件後...好多人都話係因為d狐仙已無處淒身...
所以飛哂過對面...即係當年既皇室堡位置...

其實諗返起果時睇既印象...果d狐仙有d似而家果d牧羊太的樣...

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2009-10-13
引用第17樓sun2009-10-13 14:41發表的“”:
當年胡文虎...即係虎x別墅要清拆...
發生事件後...好多人都話係因為d狐仙已無處淒身...
所以飛哂過對面...即係當年既皇室堡位置...
.......

有無相睇下  
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2009-10-13
引用第18樓阿童木2009-10-13 15:51發表的“”:
有無相睇下   [表情]

讀書邊有相機咁富貴...

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2009-10-13
雲海網

香港未死之先,ICC先死了人。還記得上星期日的慘劇嗎?六名清潔工人之前一晚被要求到現埸工作,結果在三十樓升降機槽平台,跌落十樓慘死!當時農曆七月還未過,實在邪門!事件發生後兩天,到sina錄節目時,工作人員cyrus跟我說﹕「沒想到之前有人指ICC有九尾狐怪,現在那邊就死人!」

我說﹕「ICC有九尾狐怪?我完全未聽過!是哪裡的消息?」cyrus我說﹕「是這樣的,早幾個月,有線的怪談內,有觀眾寄去一幅相,觀眾自稱是在西九龍正在興建的摩天大廈高層內拍攝的,那麼就只有是ICC了。相片好像是九尾狐,還是九隻狐的東西。」我已經很久沒看「怪談」了。

令我想起80年代的「狐仙事件」,我叫cyrus﹕「快!幫我有網上找找有沒有那相片。」後來他把相片找到,及一連結﹕http://www.dingtv.com/v/v.php?viewkey=076375ab3a90f8b89b69   看後,感覺上像是油漆愆生出來的一種圖像。加上不像80年代那次,有許多故事性傳聞,難成為話題。不過若觀眾指示正碓的話,在隧道口(西隧),有100層的話,就肯定是ICC了。

我查了查舊地圖,肯定那地帶是填出來的,沒有什麼老區故事可聯系到。現在6名死者家屬要求發展商新地,建立一個紀念碑。這是好提議,橫點旁邊有座凱旋門。在其他地方,凱旋門必是個紀念碑,內面會放置紀念戰事及無名英雄設施,只有香港,會有豪宅叫凱旋門!奇!
離線TriFox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2009-10-13
* 1970年代,傳言李小龍未死,而是隱居到非洲肯雅練功

離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2009-10-13
引用第20樓阿童木2009-10-13 16:11發表的“”:
雲海網
香港未死之先,ICC先死了人。還記得上星期日的慘劇嗎?六名清潔工人之前一晚被要求到現埸工作,結果在三十樓升降機槽平台,跌落十樓慘死!當時農曆七月還未過,實在邪門!事件發生後兩天,到sina錄節目時,工作人員cyrus跟我說﹕「沒想到之前有人指ICC有九尾狐怪,現在那邊就死人!」
我說﹕「ICC有九尾狐怪?我完全未聽過!是哪裡的消息?」cyrus我說﹕「是這樣的,早幾個月,有線的怪談內,有觀眾寄去一幅相,觀眾自稱是在西九龍正在興建的摩天大廈高層內拍攝的,那麼就只有是ICC了。相片好像是九尾狐,還是九隻狐的東西。」我已經很久沒看「怪談」了。
.......

好明顯係人禍啦,又要屈狐仙
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2009-10-13
1990年代,九廣鐵路一個電視廣告中,一群小童在森林玩火車遊戲。傳說拍攝時其中一名小童病死後,其鬼魂於廣告中出現,令廣告中的小童多了一名,又傳言其中一名小童口角流血。其後九廣鐵路找來拍攝的小童出席公開活動闢謠,但廣告由於造成部分觀眾不安,未幾換上另一版本的火車遊戲廣告取代。

睇番段片都幾恐怖
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2009-10-13
引用第23樓三郎2009-10-13 18:53發表的“”:
1990年代,九廣鐵路一個電視廣告中,一群小童在森林玩火車遊戲。傳說拍攝時其中一名小童病死後,其鬼魂於廣告中出現,令廣告中的小童多了一名,又傳言其中一名小童口角流血。其後九廣鐵路找來拍攝的小童出席公開活動闢謠,但廣告由於造成部分觀眾不安,未幾換上另一版本的火車遊戲廣告取代。
睇番段片都幾恐怖 [表情]

呢個真係好恐怖
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2009-10-13
引用第23樓三郎2009-10-13 18:53發表的“”:
睇番段片都幾恐怖 [表情]

大家又知唔知呢個謠言係由軟硬天師一個電話聽眾講起,跟住越鬧越大
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2009-10-13
引用第25樓阿童木2009-10-13 18:56發表的“”:
大家又知唔知呢個謠言係由軟硬天師一個電話聽眾講起,跟住越鬧越大 [表情]

係咩..真係唔知..

當年仲好細個
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2009-10-13
* 1990年代天天日報刊登一張據稱是「超速快相」拍下的鬼魅照片,引起香港社會的討論,其後証實該照片為合成偽造的。

呢個其實仲有d警察打上電台講件事係堅既..........話係合成係費事引起公眾不安
離線Kun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2009-10-13
引用第24樓麥精2009-10-13 18:56發表的“”:
呢個真係好恐怖 [表情]

我睇到哥個女仔哥陣驚左...3日唔訓得

一合埋眼就諗起d music同個女仔
離線ArreatSummit
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2009-10-13
每次香港受颱風吹襲時,香港天文台均會首先通知船務公司有關的風暴消息。

城市傳聞