• 3020閱讀
  • 41回復

香港城市傳聞分享 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線阿童木

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-10-13
城市傳聞定義 ,唔知邊個朋友個朋友親身經歷,又或者聽過一d似真又假既事,多數係已經證實唔倒既事。

我聽過既:

有個旅行社廣告,有個領隊同個遲到既女團友講,唔駛驚,話左等實等埋你既....事後個領隊意外死左,而個女團友跟住無耐死埋

翁美玲點解要自殺,原來係比XX迫死 (xx 人已唔係度,唔提啦)

泰國導遊必講,拉姑四面佛前跳脫衣舞

大家仲有無聽過d得意野,可以o係度分享下。

以下o係wiki 節錄 :

* 從1960年代開始,香港中文大學都流傳著「一條辮子」女鬼的傳說。據說有一天,一名中大男學生於夜間在校園內的一條小徑返回宿舍途中,發現在路邊有一名辮子少女在哭泣。男生於是走近想問個究竟,怎料女子回頭面向男生,她的臉上也有一條辮子。男生即場嚇暈了。從此,這條小徑就被該校學生稱為「一條辮子路」。
  * 1970年代,傳言即食麵含有蠟質,生產商澄清是棕櫚油。
  * 1970年代,傳言李小龍未死,而是隱居到非洲肯雅練功。
  * 1980年代,傳言銅鑼灣溫莎公爵大廈(即今日的皇室堡)雲石出現狐仙圖案。
  * 滙豐銀行的香港總行地底有秘密通道通至維多利亞港,方便英國人於緊急時運走黃金。(其實通道是讓匯豐從維港吸取海水,為大樓的空調系統作冷卻作用。)
  * 1990年代,九廣鐵路一個電視廣告中,一群小童在森林玩火車遊戲。傳說拍攝時其中一名小童病死後,其鬼魂於廣告中出現,令廣告中的小童多了一名,又傳言其中一名小童口角流血。其後九廣鐵路找來拍攝的小童出席公開活動闢謠,但廣告由於造成部分觀眾不安,未幾換上另一版本的火車遊戲廣告取代。
  * 1990年代天天日報刊登一張據稱是「超速快相」拍下的鬼魅照片,引起香港社會的討論,其後証實該照片為合成偽造的。
  * 1993年元旦,蘭桂坊發生人踩人慘劇,不少市民認為出事現場上方懸掛的藝術海報,以一個眾生相合桃雕刻為圖案,反映了慘劇的情況跟死亡人數,加上八卦周刊廣泛報導,令傳言一直流傳。
  * 1993年,Beyond主音歌手黃家駒不幸意外逝世,有傳言指粵語專輯《樂與怒》以字典解說為圖案的封底設計,預言了有關意外的發生。
  * 地鐵上環站的廢置月台,是因為建築時鬧鬼而被廢用。實際為日後擴建的預留空間,但因計劃改變而廢用。此外,由於地鐵於地下管道通行,加上偶然發生自殺事件,鬧鬼之說在1980-90年代經常不脛而走。
  * 地鐵彩虹站的廢置月台和路軌,被一些人論為鬧鬼、通往鬼門關。以現時的觀塘綫需要,根本不需要那些月台和路軌也能夠營運,其實該中央月台及路軌是設計予東九龍綫的列車使用,確保當時的列車如在入廠及出廠的時候不影響觀塘綫,故與鑽石山站一樣設計成雙島式月台。
  * 香港陸沉傳說指太平山上有傳說一塊貌似海龜的石塊,如果「石龜」爬到海中,香港便會陸沉(一說為石龜登上太平山)。在1997年後,有人宣稱新落成的香港會議展覽中心新翼就是傳說中的石龜已經爬到海中,因此導致香港自亞洲金融危機後經濟持續不振。這個傳說後來亦在電影《行運超人》裡複述。
  * 「丁蟹效應」:有鄭少秋(曾飾演丁蟹一角)為主要演員的電視劇播放,香港股市往往會崩盤。這在《大時代》播放時已經受到廣泛注目,甚至國際大鱷也留意到。
  * 鎖羅盆:新界東北一條荒廢村落,有遠足人士發現行經此處時指南針會失靈,「羅盤被鎖」,以至迷失方向不能離開。鬧鬼傳言不脛而走,鎖羅盤亦成為了探險勝地。
  * 2003年4月之後,傳聞已故歌手張國榮到了阿根廷的一個小農莊隱居,生活悠遊。
  * 每次香港受颱風吹襲時,香港天文台均會首先通知船務公司有關的風暴消息。
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-10-13
全港小學生都聽過同學講話佢間小學之前係亂葬崗
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-10-13
引用第1樓Skyline_R342009-10-13 13:38發表的“”:
全港小學生都聽過同學講話佢間小學之前係亂葬崗

同埋音樂室貝多芬幅畫識郁
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-10-13
* 1980年代,傳言銅鑼灣溫莎公爵大廈(即今日的皇室堡)雲石出現狐仙圖案。

唔係傳聞...我當年親眼見過...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-10-13
引用第2樓阿童木2009-10-13 13:40發表的“”:
同埋音樂室貝多芬幅畫識郁 [表情]

係咩? 我又無聽過喎...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-10-13
傳聞戴妃唔係意外死...而係英xx要佢死...

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-10-13
引用第3樓sun2009-10-13 13:42發表的“”:
唔係傳聞...我當年親眼見過... [表情]

sun姐當年咁好興致
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-10-13
引用第6樓阿童木2009-10-13 13:49發表的“”:
sun姐當年咁好興致 [表情]

我當年只係一個學生妹...有d同學仔住銅鑼灣...知道件事就傳得好快...

你有無見過呀?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-10-13
引用第7樓sun2009-10-13 13:56發表的“”:
我當年只係一個學生妹...有d同學仔住銅鑼灣...知道件事就傳得好快...
你有無見過呀? [表情]

想睇時已經用布封左
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-10-13
* 每次香港受颱風吹襲時,香港天文台均會首先通知船務公司有關的風暴消息。
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-10-13
引用第8樓阿童木2009-10-13 14:02發表的“”:
想睇時已經用布封左 [表情]

not 布啦...係用木板封架...

不過我只係睇左一日...next day已經封左了...

我諗你睇倒...你都唔可能唔信...在好多塊一樣大小既雲石磚上...
不約而同的顯現唔同狐狸既樣子...

有d雲石紋仲現得好清楚...唔倒d人唔封左佢...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-10-13
引用第9樓SOLSHIM2009-10-13 14:02發表的“”:
* 每次香港受颱風吹襲時,香港天文台均會首先通知船務公司有關的風暴消息。 [表情] [表情] [表情]

有親戚朋友在船公司度做...

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-10-13

呢張係早輪ICC意外前有人影度既
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-10-13
引用第5樓sun2009-10-13 13:49發表的“”:
傳聞戴妃唔係意外死...而係英xx要佢死... [表情]

引用第0樓王小虎2009-10-09 16:34發表的“天大秘密......”:
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-10-13
引用第7樓sun2009-10-13 13:56發表的“”:
你有無見過呀? [表情]

唔知佢郁左幾多年?