• 2405閱讀
  • 40回復

"討論" 香港年青人的前景? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2009-10-16
最最最唔好既就係連最基本既禮貌都冇.......
唔識尊重人就更加係冇得救....
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2009-10-16
引用第11樓2009-10-16 15:49發表的“”:
無出路無前景固之然自己有責任
但會唔會係整個社會結構都出左問題呢?
.......

幾時都係識時務者為俊傑...
社會轉左..
人就唔可以轉?!
其實都好睇而加d人o既價值觀 / 道德...哩d問題..
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2009-10-16
引用第11樓2009-10-16 15:49發表的“”:
無出路無前景固之然自己有責任
但會唔會係整個社會結構都出左問題呢?
.......

我覺得所有野都係相輔相承既。

以前,讀完大學何其巴閉!好似考到科舉一樣。前途似錦。

宜家,讀完大學有咩咁巴閉?周街都係。

若然淨係睇呢一方面,你當然會覺得,「前途差左」啦。大家都係大學生。點解以前D 大學生咁值租,宜家D 大學生咁唔值錢。

但係你又要諗喎,以前,一萬個人都無一個可以考得上大學。宜家,一百個人就有一個人係大學生。若然係以前,你可能連中學都未必可以讀完,莫講話大學。咁係呢個層面上黎講,你又會著數過以前喎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2009-10-16
以前,有白手興家呢回事。李生可以穿膠花穿到變成宜家既首富。捱,係可以捱出一片天!宜家無啦,無呢支歌仔唱。

不過又咁喎,以前,你有冇得可以淨係靠一個念頭,一個諗法就發大達哎?宜家因為互聯網既關係,幾多人一夜發達?FB、YOUTUBE、Q,Q,佢地唔係有咩偉大發明,無咩刻苦捱世界,就係諗到條好橋,咁就發左。以前,有冇呢支歌仔唱哎?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2009-10-16
引用第13樓工藤新一2009-10-16 15:53發表的“”:
我見到好多都係囉.....
成日想一朝飛黃騰達...想不勞而穫...但又唔係一步一步咁行....

呢D 人先有機會發達呀。

一步步蹅實做人既係無發達架。

離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2009-10-16
引用第19樓freezefox2009-10-16 16:54發表的“”:
呢D 人先有機會發達呀。
.......

個個都想發達,應該係話有邊個唔想....
不過以前d人就會一步一步黎....
依加個d就覺得自己好醒.....要一步登天....
有幾多個youtube同facebook呀?......
如果個個都得.....我地就唔駛咁啦....
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2009-10-16
引用第20樓工藤新一2009-10-16 17:00發表的“”:
個個都想發達,應該係話有邊個唔想....
不過以前d人就會一步一步黎....
依加個d就覺得自己好醒.....要一步登天....
有幾多個youtube同facebook呀?......
.......

所以我買六合彩。

離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2009-10-16
引用第18樓freezefox2009-10-16 16:53發表的“”:
以前,有白手興家呢回事。李生可以穿膠花穿到變成宜家既首富。捱,係可以捱出一片天!宜家無啦,無呢支歌仔唱。
不過又咁喎,以前,你有冇得可以淨係靠一個念頭,一個諗法就發大達哎?宜家因為互聯網既關係,幾多人一夜發達?FB、YOUTUBE、Q,Q,佢地唔係有咩偉大發明,無咩刻苦捱世界,就係諗到條好橋,咁就發左。以前,有冇呢支歌仔唱哎?

係....
依加個世界係變左.....唔同左以前.....
正正係因為咁.....有時覺得依加d年輕人變成咁.....都可能係世界"行"得太快....
而且真係好似你咁講....一條好既idea就可以令你變成有錢人.....
不過當中既付出依加d年輕人會知道嗎?

以前冇個d工具我地都可以做到好多野....依加有晒個d工具去幫助你....但係又唔用....
我覺得係應該加以利用d工具去幫助自己行既路可以平坦d....而唔係去一步登天囉.....
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2009-10-16
引用第21樓freezefox2009-10-16 17:01發表的“”:
所以我買六合彩。 [表情] [表情]

我都有...我都會....
不過六合彩依d只係買個希望架姐.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2009-10-16
無錢既人由一出世已經輸了
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2009-10-16
引用第24樓諗唔到改咩名好2009-10-16 17:52發表的“”:
無錢既人由一出世已經輸了 [表情]

我輸了
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2009-10-16
引用第18樓freezefox2009-10-16 16:53發表的“”:

你覺得香港容納到呢d人?
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2009-10-16
引用第16樓雪綸2009-10-16 16:33發表的“”:
幾時都係識時務者為俊傑...
社會轉左..
人就唔可以轉?!
.......

問題就黎啦

社會轉左
人當然要跟住變
但點變?
容唔容許你變
個體置身於結構入面..
好多時已經唔係個人既問題
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2009-10-16
同以前相比,機會係少左
不過講點解會咁無咩意思
要思考既係點樣可以把握仍然存在既機會
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2009-10-16
引用第15樓工藤新一2009-10-16 16:27發表的“”:
最最最唔好既就係連最基本既禮貌都冇.......
唔識尊重人就更加係冇得救....

我覺得依樣係因為管教方法唔同左