• 7863閱讀
  • 314回復

[攝影]想買DSLR [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 225  發表于: 2010-02-24
引用第222樓雪綸2010-02-24 11:38發表的“”:
[表情] [表情] 但係佢show左出黎我就一定set哂...
唔會全部用哂auto~ [表情] [表情]
同埋你見點set都唔夠光你又會走左去加光...[表情]
iso又要搞.... [表情]
.......

菲林機一樣要搞「ISO 」架,不過唔係部機到攪,係菲林到攪者。你買200 同400 都唔同啦。仲要入左200 就200 ,入左400 就400 ,無得變。宜家你可以SET 100 -12800 ,任你SET,你反而唔鐘意。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 226  發表于: 2010-02-24
引用第222樓雪綸2010-02-24 11:38發表的“”:
[表情] [表情] 但係佢show左出黎我就一定set哂...
唔會全部用哂auto~ [表情] [表情]
同埋你見點set都唔夠光你又會走左去加光...[表情]
iso又要搞.... [表情]
.......

話時話,菲林機你見到「唔夠光」個陣,你唔理佢架?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 227  發表于: 2010-02-24
引用第225樓freezefox2010-02-24 11:56發表的“”:
菲林機一樣要搞「ISO 」架,不過唔係部機到攪,係菲林到攪者。你買200 同400 都唔同啦。仲要入左200 就200 ,入左400 就400 ,無得變。宜家你可以SET 100 -12800 ,任你SET,你反而唔鐘意。 [表情]

可以夾硬谷ISO,400 推高去1600,好好feel架
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 228  發表于: 2010-02-24
引用第225樓freezefox2010-02-24 11:56發表的“”:
菲林機一樣要搞「ISO 」架,不過唔係部機到攪,係菲林到攪者。你買200 同400 都唔同啦。仲要入左200 就200 ,入左400 就400 ,無得變。宜家你可以SET 100 -12800 ,任你SET,你反而唔鐘意。 [表情]

唔係ga喎..
你入200可以推兩級ga喎..
不過哂果陣要同個人講番咋嘛~
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 229  發表于: 2010-02-24
引用第226樓freezefox2010-02-24 11:58發表的“”:
話時話,菲林機你見到「唔夠光」個陣,你唔理佢架? [表情] [表情]

係冇得理..
得一支鏡...點理...
唯有借出面d光源就一就...同埋測光測第二度呃下部機lor
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 230  發表于: 2010-02-24
退一步講,就算菲林機影個陣真係user friendly,但你每次影又要買菲林,未用完唔可以哂相(除非你浪費到影到一半就攞去哂),哂相又要攞出去D 哂相公司,又要等又要盛,仲要比錢。要放番上網比大家睇就仲煩,有排攪。除非你影完就算,唔打算比人睇,又或者只係比某一兩個人睇啦。

仲有,KEEP 相呢?一本本既相簿………喎………邊有咁多地方放?

都真係幾FRIENDLY。

其實你玩菲林機,都係追求菲林相既質感,同埋個種感覺者,方便呢樣野就真係唔多覺。

離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 231  發表于: 2010-02-24
引用第223樓阿童木2010-02-24 11:47發表的“”:
菲林係固定色溫,唔駛set白平衡,反而無咁flexible喎,要用好多filter糾正色溫 [表情]

睇影乜啦..
有時fix左冇得搞都幾好....
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 232  發表于: 2010-02-24
引用第230樓freezefox2010-02-24 12:06發表的“”:
退一步講,就算菲林機影個陣真係user friendly,但你每次影又要買菲林,未用完唔可以哂相(除非你浪費到影到一半就攞去哂),哂相又要攞出去D 哂相公司,又要等又要盛,仲要比錢。要放番上網比大家睇就仲煩,有排攪。除非你影完就算,唔打算比人睇,又或者只係比某一兩個人睇啦。
仲有,KEEP 相呢?一本本既相簿………喎………邊有咁多地方放?
.......

而加菲林都出得cd output啦~
digital o既...你好鍾意果d相...應該都會哂出黎卦~~
你全部相就係放哂入電腦...一張都唔哂出黎!?
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 233  發表于: 2010-02-24
引用第230樓freezefox2010-02-24 12:06發表的“”:
.......

如果有錢...我會自己沖哂埋相...
所以唔單單係個質感同個陣菲林味~~
或者我鍾意影相係因為我由黑房出黎~
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 234  發表于: 2010-02-24
玩菲林機應該大把人借倒比你,唔好投資落去先,個人覺得仲多野要理,因為每一下快門都係錢。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 235  發表于: 2010-02-24
引用第228樓雪綸2010-02-24 12:04發表的“”:
唔係ga喎..
你入200可以推兩級ga喎..
不過哂果陣要同個人講番咋嘛~

咁咪即係一樣要理ISO。另類SET法者。

同埋,一筒菲林入面,斷估你唔會同沖哂公司講,頭五張唔駛攪,後面三張推高兩級,再黎個五張又係唔駛攪,跟住個張推高兩級,然後………(下刪一千字)……

離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 236  發表于: 2010-02-24
引用第234樓阿童木2010-02-24 12:09發表的“”:
玩菲林機應該大把人借倒比你,唔好投資落去先,個人覺得仲多野要理,因為每一下快門都係錢。

其實我係不嬲都係玩菲林
係而加有部dslr...先試玩下..同埋想理解多d...易d俾自己分析...先暫時唔玩菲林住~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 237  發表于: 2010-02-24
引用第233樓雪綸2010-02-24 12:08發表的“”:
如果有錢...我會自己沖哂埋相...
所以唔單單係個質感同個陣菲林味~~
或者我鍾意影相係因為我由黑房出黎~

咪係囉。咁你話幾「方便」啦!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 238  發表于: 2010-02-24
引用第236樓雪綸2010-02-24 12:11發表的“”:
其實我係不嬲都係玩菲林 [表情]
係而加有部dslr...先試玩下..同埋想理解多d...易d俾自己分析...先暫時唔玩菲林住~ [表情]

你部單反唔駛審都係某人架啦。

離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 239  發表于: 2010-02-24
引用第235樓freezefox2010-02-24 12:10發表的“”:
咁咪即係一樣要理ISO。另類SET法者。 [表情]
.......

um..
如果要推高iso..
通常係要成筒都推高..
冇得一張係200...一張係400..
所以係入菲林果陣...已經決定哂...
因為你沖菲林係一條菲林咁沖~