• 1401閱讀
  • 24回復

完美妻子應小自己5歲? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線智者

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-03-05
http://hk.news.yahoo.com/article/100303/4/gu1o.html

完美妻子應小自己5歲
(明報)2010年3月4日 星期四 05:10

【明報專訊】想找完美妻子?瑞士   專家告訴一眾男士貼士 ﹕未來的妻子應小自己5歲、較自己聰明、文化背景相同。若你能按此標準找老婆,白頭偕老的機率增加兩成。

妻要較丈夫聰明

日內瓦   商學院的研究小組找來1074對年齡介乎19至75歲的夫婦,探討他們美滿婚姻的秘訣,並根據研究推研出上述公式。他們指出,要維持長久而愉快的夫妻關係,夫婦擁有相同文化背景最要緊。此外妻子最好比丈夫年輕5歲,但又較丈夫聰明至少27%;丈夫無而妻子有學位就最好。研究負責人卡奧(Nguyen Vi Cao)說﹕「若大家跟足這些指引揀伴侶,擁有開心而持久的婚姻機會可增加20%。」

這樣看來,英女王與王夫似乎能印證這標準。英女王和菲臘親王   自1947年結婚至今,已超過60年。83歲女王比王夫年輕4年又10個半月,他們均有王室背景,至於聰明度——儘管難斷,但王夫失儀鬧笑話的報道確是時有所聞。

專家菲格斯(Kate Figes)同意女性應是一段關係中較聰明的一個,因為決定感情關係的多是女方。但婚姻顧問諾瑟姆(Christine Northam)不同意妻子要聰明過丈夫。「現代婚姻關係夫婦彼此投入,關係團隊工作,而非一個人主導另一人。」

每日電訊報

大家有咩意見?

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-03-05
我聽人講應該係妻子大過自己好 d 喎

體力上年輕丈夫更容易滿足壯年既妻子
離線anson99216
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-03-05
引用第1樓國球旗2010-03-05 23:12發表的“”:
我聽人講應該係妻子大過自己好 d 喎 [表情]
體力上年輕丈夫更容易滿足壯年既妻子 [表情]

原來係咁
離線Kenneth128
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-03-06
引用第1樓國球旗2010-03-05 23:12發表的“”:

我都係咁聽過
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-03-06

咩都係假最緊要有錢
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-03-06
男人generally早死過女人....
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-03-06
好明顯呢篇文只係適合應用落歐洲人身上
一開頭就話明背景文化好重要啦
其余年齡﹐學歷等等要求﹐亦好應該跟返唔同地方既背景文化adjust
離線路飛
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-03-08
我認為個研究好唔science

想找完美妻子?瑞士   專家告訴一眾男士貼士 ﹕未來的妻子應小自己5歲、較自己聰明、文化背景相同。若你能按此標準找老婆,白頭偕老的機率增加兩成

basic assumptions已經有 non observable既, 就連推斷出黎既都係都係好含糊>>(若大家跟足這些指引揀伴侶,擁有開心而持久的婚姻機會可增加20%。) 何謂開心?家家有本難念的經,更加難清楚佢地既感情事。

再者,日內瓦   商學院的研究小組找來1074對年齡介乎19至75歲的夫婦 << 19歲何從得知白頭偕老?

這樣看來,英女王與王夫似乎能印證這標準。英女王和菲臘親王   自1947年結婚至今,已超過60年。83歲女王比王夫年輕4年又10個半月,他們均有王室背景,至於聰明度——儘管難斷,但王夫失儀鬧笑話的報道確是時有所聞。

依個example重搞笑,鬧笑話去判別聰唔聰明? 唔離婚就代表婚姻成功? 要知道王室受既輿論壓力好大,唔係隨便想點就點。

而且而家社會對婚姻既態度都唔同佐,離婚率大增,單純靠以上3個assumptions就推斷exactly2成?

無論從時間性,解釋能力,預測能力,不同種族既應用度去睇都顯得依個study好差,

十足十d學生為佐趕交功課隨意定出黎既題目, 係滑稽度唔錯。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-03-08
引用第7樓路飛2010-03-08 07:37發表的“”:
我認為個研究好唔science
想找完美妻子?瑞士   專家告訴一眾男士貼士 ﹕未來的妻子應小自己5歲、較自己聰明、文化背景相同。若你能按此標準找老婆,白頭偕老的機率增加兩成
basic assumptions已經有 non observable既, 就連推斷出黎既都係都係好含糊>>(若大家跟足這些指引揀伴侶,擁有開心而持久的婚姻機會可增加20%。) 何謂開心?家家有本難念的經,更加難清楚佢地既感情事。
.......

地鬼佬有時搞地研究都幾搞笑
∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-03-08

男人逐漸走下坡,女人則如狼如虎
∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-03-08
引用第4樓三郎2010-03-06 00:55發表的“”:
[表情] 咩都係假最緊要有錢

尼句最現實 嫁給老鬼謀財

離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-03-08
引用第10樓sakura_32120042010-03-08 18:51發表的“”:
尼句最現實 [表情] 嫁給老鬼謀財 [表情] [表情] [表情]

等佢一命嗚呼,之後
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-03-08
引用第11樓名稱已被使用2010-03-08 19:08發表的“”:
等佢一命嗚呼,之後 [表情] [表情] [表情]

所以就讓丈夫縱欲過度

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-03-08
引用第8樓sakura_32120042010-03-08 18:49發表的“”:
地鬼佬有時搞地研究都幾搞笑 [表情]

瑞士啫~~~唔係中國人~~~

我地中國人的完美妻子係.....識得隻眼開隻眼閉~~~~~
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2010-03-08
引用第10樓sakura_32120042010-03-08 18:51發表的“”:
尼句最現實 [表情] 嫁給老鬼謀財 [表情] [表情] [表情]

之後再搵個件貌美如花