• 6062閱讀
  • 154回復

深圳富士康十二連跳 ( 十死二重傷 ) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 120  發表于: 2010-05-29
引用第113樓謊大童2010-05-28 23:23發表的“”:
台灣?!

中國
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 121  發表于: 2010-05-29
引用第119樓CKL2010-05-29 02:05發表的“”:
我話唔關係咪80,90後,係因為就算d員工唔係80,90後,都可能會跳
咁當然無錯啦 [表情] 我亦無否定過
但係你一早就話80,90後心理質素不足,所以某部份80,90後跳樓,但其實就算唔係80,90 後,都可能會跳
.......

就算唔講跳樓
如何管理依個age group既員工已經係一個幾多人探討緊既課題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 122  發表于: 2010-05-29
引用第120樓Erikson29-05-2010 06:50發表的“”:
中國

台資公司喎
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 123  發表于: 2010-05-29
引用第122樓謊大童2010-05-29 07:35發表的“”:
台資公司喎

台資公司出事,唔代表問題根源係台灣
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 124  發表于: 2010-05-29
引用第123樓Erikson29-05-2010 13:02發表的“”:
台資公司出事,唔代表問題根源係台灣

唔係邊度根源既問題。

根源應該係該間公司既企業文化。

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 125  發表于: 2010-05-29
引用第124樓謊大童2010-05-29 21:55發表的“”:
唔係邊度根源既問題。
根源應該係該間公司既企業文化。

間公司唔好,基本上辭工已經可以解決問題
點解d人唔想生做富士康既人,卻情願死做富士康既鬼
依個正正係中國發展模式所做成
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 126  發表于: 2010-05-29
引用第125樓Erikson29-05-2010 22:02發表的“”:
間公司唔好,基本上辭工已經可以解決問題
點解d人唔想生做富士康既人,卻情願死做富士康既鬼
依個正正係中國發展模式所做成

另一邊廂,呢間台資公司都係 X 削員工。

而且好多都係簽佐約,唔係話走就走架。

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 127  發表于: 2010-05-29
引用第126樓謊大童2010-05-29 22:05發表的“”:
另一邊廂,呢間台資公司都係 X 削員工。
而且好多都係簽佐約,唔係話走就走架。

點解間公司可以剝削員工、點解d員工要簽死約唔走得
間公司有問題,但係容許外資公司有問題既政府唔係更大問題咩?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 128  發表于: 2010-05-29
富士康著火

離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 129  發表于: 2010-05-29
引用第128樓謊大童2010-05-29 22:39發表的“”:
[表情] 富士康著火 [表情] [表情] [表情] [表情]

咁多事發生
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 130  發表于: 2010-05-29
引用第129樓him29-05-2010 22:44發表的“”:
[表情] [表情] 咁多事發生

懷疑被放火

離線BVEsun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 131  發表于: 2010-06-08
富士康引爆內地企業加薪潮
台資富士康於深圳廠區接連有員工墜樓後,為洗脫「血汗工廠」污名出台系列補鑊措施,繼日前宣布加薪至少三成後,前晚又宣布十月再次加薪,對象包括入職滿三個月且通過考核的基層工人,基本月薪將從現時的一千二百元加至二千元,幅度達六成六。有分析認為,富士康此舉或對其他外資企業造成壓力,被迫跟進加薪,引發內地企業加薪風潮。

富士康的母公司鴻海集團證實,深圳廠區將於今年十月加薪,是今年度的第二次加薪。上次為本月一日,深圳富士康對工人加薪至少三成,其中新入職員工的月薪從原來的九百元,大幅增至一千二百元。
每周至少休息一天

至於預定十月一日起實施的二度加薪方案,對象為入職滿三個月且通過考核的作業員及生產線組長。按初步規劃,一般基層工人的基本工資,將從現時有一千二百元增至最少二千元,幅度達六成六。至於生產線組長的薪資,也按現時基準往上修訂,具體細節將於八月一日前公告。而富士康在江蘇等地的大陸廠區,也預定按當地的生活物價指數及社會保障規定,於七月進行薪金調整。

鴻海集團的聲明,並未提到加薪是否與連串跳樓慘劇有關,但指「再度調薪是基於實踐社會公義、體現廣大勞動者的尊嚴」,「以及凝聚基層員工及線組長向心力、增強公司長期經營能力。」

此外,富士康在深圳的廠區繼施行系列關愛員工政策後,又宣布將實施所謂「周休一」政策,即工人每周至少可休息一天,公司也將管控加班安排。

富士康員工薪水「幾級跳」的消息,已引起眾多台商關注,擔心因壓力而被迫跟進加薪。廣達電腦就表明,資薪結構需要長遠完整規劃,該公司不會隨富士康起舞。
成本增 削弱競爭力

大陸的台灣同胞投資企業聯誼會會長郭山輝也稱,隨着大陸經濟發展,台資企業勢必要加薪,但幅度不能太大太快,建議將以一成為基礎。倘調幅在兩成以上,則屬幅度太大。

江蘇省東南大學法學院律師馬林稱,其他外企也可能被迫加薪,從而增加成本。這有可能促使企業向東南亞等地轉移,進而削弱大陸的競爭力。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20100608/00178_009.html

大陸保八好快會失敗
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 132  發表于: 2010-06-08
係唔係開始進一步機械化請少d人?
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 133  發表于: 2010-06-08
Re:富士康引爆內地企業加薪潮
引用第131樓BVEsun2010-06-08 16:22發表的“富士康引爆內地企業加薪潮”:
大陸保八好快會失敗 [表情]
.......

做到保八又點,市民會分到1分1毫嗎?
離線BVEsun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 134  發表于: 2010-06-08
引用第132樓三郎2010-06-08 16:24發表的“”:
[表情] 係唔係開始進一步機械化請少d人?

其實有D 工序真係人手平過買機械

不過如果大陸人工大幅上升的話

外資撤出中國大陸的可能性較高

因為中國唯一的優秀只係地平人工平

家陣地價係咁升, 人工又升的話

真係冇晒優秀