• 2134閱讀
  • 38回復

[英超]曼聯傳兩億斟普多斯基 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2010-07-08
引用第14樓火鳳凰2010-07-08 20:53發表的“”:
可能大家會問咁點分煲水新聞同較可靠新聞?
其實好簡單,煲水新聞通常只有一、兩間傳媒係度吹,而較可靠新聞就會有多間傳媒報導。
如果無時間去 cross check 幾個網站的話,就請遠離充斥煲水新聞的媒體,例如 881903、the sun、news of the world…… 等等

呢一點係好值得大家深思,版主亦不妨以呢個論點為藍本,重新考慮球壇新聞版既準則,同埋限制一 D 只為出 topic 而無心討論既問題。
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2010-07-08
引用第15樓國球旗08-07-2010 20:57發表的“”:
呢一點係好值得大家深思,版主亦不妨以呢個論點為藍本,重新考慮球壇新聞版既準則,同埋限制一 D 只為出 topic 而無心討論既問題。

火兄既方法固之然係好,但係好難強迫人咁做

至於最後果點,我覺得一日三個post已經做到呢樣野。

如果用好友元獎勵方式,鼓勵大家係同一個post入面,貼出多個網站既新聞黎增強說服力,咁樣大家點睇
離線KarimBenzema
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2010-07-08
Agent話有幾支球會對佢有興趣, 就係同曼聯有關 :0)
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2010-07-08
其实我觉得,偶尔看下881903既新闻都唔错既。。
有时都有得笑笑。。
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2010-07-08
引用第18樓PireS_ThE_GoD08-07-2010 21:53發表的“”:
其实我觉得,偶尔看下881903既新闻都唔错既。。
有时都有得笑笑。。 [表情]

呢個係笑話版既用途
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2010-07-08
引用第16樓Gabriel08-07-2010 21:06發表的“”:
.......

最後果句我唔贊成
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2010-07-08
引用第16樓Gabriel2010-07-08 21:06發表的“”:
.......

我都覺得呢的只可以靠自律,同埋大家經常勸導,如果屢勸不聽,自己選擇去做個沒有思索能力的人,我相信我地亦無任何辦法。

其實我都唔係好明白樓主的目的係乜野,每日去抄三段「廢聞」過黎其實都要花時間,而且抄左過黎又完全唔參予討論,見到咁多人指責亦亳不理會,真係令人費解……
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2010-07-08
引用第20樓謊大童2010-07-08 21:58發表的“”:
[表情] [表情] 最後果句我唔贊成

同意

好既當然可以獎,但係唔好既應該要罰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2010-07-08
引用第22樓Matthew.B08-07-2010 22:01發表的“”:
同意
好既當然可以獎,但係唔好既應該要罰

貼條 Link 拎好友元

四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線迪基亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2010-07-09
引用第21樓火鳳凰2010-07-08 22:01發表的“”:
我都覺得呢的只可以靠自律,同埋大家經常勸導,如果屢勸不聽,自己選擇去做個沒有思索能力的人,我相信我地亦無任何辦法。
其實我都唔係好明白樓主的目的係乜野,每日去抄三段「廢聞」過黎其實都要花時間,而且抄左過黎又完全唔參予討論,見到咁多人指責亦亳不理會,真係令人費解…… [表情]

費解呢一點引起我一個好想問好耐既問題…

究竟樓主點解要為 post 而 post?為左呃好友元?但佢 d 好友元有冇用過的?
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2010-07-09
其實佢係咪係881903到做架
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2010-07-09
引用第21樓火鳳凰08-07-2010 22:01發表的“”:
其實我都唔係好明白樓主的目的係乜野,每日去抄三段「廢聞」過黎其實都要花時間,而且抄左過黎又完全唔參予討論,見到咁多人指責亦亳不理會,真係令人費解…… [表情]

佢由頭俾人插到落尾,仲會黎討論?

我覺得佢係有佢唔著既地方,但係我都講過哂我唔禁止商台體育新聞既理由。

我因為881903既事都pm過樓主數次,勸導佢正視問題。但係正如你所講,我無辦法阻止別人去做一個不假思索既人,我亦無權強行注入我自己既諗法落人地度。

而同樣地我亦都有勸導大家唔好作出無意義既回覆,鼓勵確實而言之有物既意見。如果唔係既話,咁大家既做法同樓主又有咩分別呢 ?咪又係丟低「幾隻」或者「幾堆」沒意思既文字係度 分別只在於字數上既差別

好友係大家既,只要唔係過界,我尊重大家既做法同意見。我亦都相信一個人做錯,唔會所有人都跟住一齊錯。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2010-07-09
引用第26樓Gabriel2010-07-09 01:05發表的“”:
佢由頭俾人插到落尾,仲會黎討論? [表情] [表情]
我覺得佢係有佢唔著既地方,但係我都講過哂我唔禁止商台體育新聞既理由。
我因為881903既事都pm過樓主數次,勸導佢正視問題。但係正如你所講,我無辦法阻止別人去做一個不假思索既人,我亦無權強行注入我自己既諗法落人地度。
而同樣地我亦都有勸導大家唔好作出無意義既回覆,鼓勵確實而言之有物既意見。如果唔係既話,咁大家既做法同樓主又有咩分別呢 ?咪又係丟低「幾隻」或者「幾堆」沒意思既文字係度 分別只在於字數上既差別
好友係大家既,只要唔係過界,我尊重大家既做法同意見。我亦都相信一個人做錯,唔會所有人都跟住一齊錯。

既然樓主覺得「由頭俾人插到落尾,所以唔會繼續討論」,但係又繼續不加思索係咁出呢類新聞,繼續引誘別人去插佢,其用意何在?

我同意大家「無辦法去阻止別人去做一個不假思索既人,亦無權強行注入大家既諗法落人地度」,但係我覺得某程度上,大家亦有權去表達自己的不滿。

「而同樣地我亦都有勸導大家唔好作出無意義既回覆,鼓勵確實而言之有物既意見。」原本我個人立場並唔同意表達不滿係無意義既回覆,因為用群眾壓力希望樓主改善出 topic 的質素並非全無意義,起碼可以俾樓主見到有幾多人不滿呢類新聞。變成無意義的原因係樓主對大家的不滿全不理會,繼續依然故我不加思索的去做。不過既然之前已經有討論過呢個問題,結論係已經將呢類回覆定性為「無意義既回覆」,我都同意大家應該遵守。

我打左以下一大段野,用意係希望勸導樓主儘量多加印證,如果發覺係「煲水新聞」就儘量少出。

引用第14樓火鳳凰2010-07-08 20:53發表的“”:

呢類咁既煲水新聞真係周圍都係,一來有的煲水報章鍾意亂傳,二來有的球員 agent 傳出黎,用意係抬高球員身價。

大家成日講「881903 好煩」,其實唔係 881903 好煩,真正好煩既係樓主,完全不加思索,就隻字搬字咁將的煲水新聞全部搬晒過黎。

可能大家會問咁點分煲水新聞同較可靠新聞?

其實好簡單,煲水新聞通常只有一、兩間傳媒係度吹,而較可靠新聞就會有多間傳媒報導。

如果無時間去 cross check 幾個網站的話,就請儘量遠離充斥煲水新聞的媒體,例如 881903、the sun、news of the world…… 等等

不過我都想問一問版主,若果樓主選擇繼續不理不回應,下次我又出過呢段野的話,會唔會又變成「無意義既回覆」?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2010-07-09
引用第21樓火鳳凰2010-07-08 22:01發表的“”:

就係為左每日百五元
離線雲佬~~SY
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2010-07-09
引用第28樓科高2010-07-09 12:40發表的“”:
就係為左每日百五元 [表情] [表情] [表情]