• 9567閱讀
  • 164回復

[電影]INCEPTION   潛行凶間 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2010-08-02
Re:Re:INCEPTION   潛行凶間
引用第73樓liuming2010-08-02 09:26發表的“Re:INCEPTION   潛行凶間”:

反白:
因為隻新藥令人既睡眠更加深入﹐時間更慢﹐更難分真假﹐夢更加真實
所死既話﹐唔會醒﹐係會去到更深層既意識世界,Limbo
而去到limbo既人會迷失﹐分唔到真假﹐所以要其他人去救
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2010-08-02
睇左...hehe...

反白:

佢對仔女在現實...現實時空同夢境既時差係唔係有好大分別? 所以佢曾經同佢老婆好似相處左50年...
Satio變得好老...而佢對仔女亦唔識長大...?

最尾全體人在飛機度醒左...大家有無留意日本佬Saito打左個電話?
係因為承諾如果cobb幫佢完全任務...佢可以幫佢番返家企...唔洗再因佢老婆既遺囑而逃亡...
所以佢最後可以見返對仔女...

要有跌墜感才能醒...咁要起死回生的話...係唔係要用儀器再次帶你進入另一層潛意識空間呢?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2010-08-02
Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間
引用第75樓tc22182010-08-02 12:42發表的“Re:Re:INCEPTION   潛行凶間”:
反白:

反白:
即係o係saito夢入面的死並非真的死...
可以o係更深的一層夢搵返saito...
利用kick整醒佢?

BTW...有冇人研究過呢種入夢的方法係咪真的??
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2010-08-02
Re:Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間
引用第77樓liuming2010-08-02 14:33發表的“Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間”:
.......

入左limbo既人, 只能係入面死才可以返現實, 所以cobb搵saito係拎住枝槍 想殺佢
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2010-08-02
引用第77樓liuming2010-08-02 14:33發表的“Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間”:
反白:
.......

聽講us同russia都有正式嘅軍方研究點樣理用人嘅subconscious...... 不過對外當然唔會明確講出黎. 所以我地所知嘅資料好少, 好多都只可以係猜測....
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2010-08-02
Re:Re:Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間
引用第79樓sikingthegreat2010-08-02 14:46發表的“Re:Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間”:
聽講us同russia都有正式嘅軍方研究點樣理用人嘅subconscious...... 不過對外當然唔會明確講出黎. 所以我地所知嘅資料好少, 好多都只可以係猜測....

我反而有興趣知人o係睡夢中,個腦係咪會轉數高d~
若然係真,人人都發夢去了...
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2010-08-02
Re:Re:Re:Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間
引用第80樓liuming2010-08-02 15:21發表的“Re:Re:Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間”:
我反而有興趣知人o係睡夢中,個腦係咪會轉數高d~
若然係真,人人都發夢去了...

套戲裡面有講話邊度d軍人系咁樣訓練既喔,唔知真唔真。
不過我之前睇佐篇介紹有埋部機器既解剖說明。。。好似真系有的∼
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2010-08-02
得閒要睇多次...
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2010-08-02
Re:INCEPTION   潛行凶間
輸左入場...一入場已經係cobb係windows到游繩
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2010-08-02
引用第83樓Long_WFU2010-08-02 22:15發表的“Re:INCEPTION   潛行凶間”:
輸左入場...一入場已經係cobb係windows到游繩 [表情]

成10分鐘
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2010-08-02
引用第84樓阿童木2010-08-02 22:40發表的“Re:Re:INCEPTION   潛行凶間”:
成10分鐘 [表情]

可以話我知頭10mins講乜
開頭睇得好辛苦...唔明既乜
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2010-08-03
引用第73樓liuming2010-08-02 09:26發表的“Re:INCEPTION   潛行凶間”:
反白:
我唔明救少爺同Saito o個part...
點解少爺o係第三層中左鎗就要去深一層救佢?
Saito係第三層死左,咁cobb o係度救佢?

我覺得saito係真係係夢入面死左 cobb係見到佢老婆個一層趕唔切搵到佢 所以先會去左limbo

但係個少爺應該係雪地個層未死得晒 所以cobb同ellan page即刻去下一層 因為去左下一層時間長左 加傷勢會無咁明顯 ( saito第一層中槍個陣有講過 ) 而cobb又確信個少爺一定會同佢老婆一齊 會有足夠時間搵佢 所以當cobb一搵到佢老婆 問佢少爺係邊即刻叫ellan page睇下佢仲係咪alive 然後整死佢再去番雪地個層繼續個inception
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2010-08-03
引用第86樓隨風2010-08-03 01:10發表的“Re:Re:INCEPTION   潛行凶間”:

我覺得同死幾耐無關﹐0個個唔係真係cobb個老婆﹐只係cobb自己製造出黎既老婆﹐所以係cobb既subconscious破壞自己既行動﹐殺死左fishcer﹐所以cobb知fishcer會0係邊。但係saito係死于fishcer既自衛系統之下﹐所以cobb唔知saito去左limbo邊度。要花費更多時間去發掘saito既下落。同埋0係limbo越耐﹐就會越容易迷失自己
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2010-08-03
引用第87樓tc22182010-08-03 01:42發表的“Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間”:

TC你真係睇得好通透!
仲好好記性添!!!

我15號果晚睇完到宜家都有d模糊了∼
想解釋都無從下手,明明知道,但係講唔出。。。
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2010-08-03
Re:Re:Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間
引用第88樓reve2010-08-03 01:48發表的“Re:Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間”:
TC你真係睇得好通透! [表情] [表情] [表情]
仲好好記性添!!! [表情] [表情]
我15號果晚睇完到宜家都有d模糊了∼
.......

因為之後都一直有同唔同既fd吹水提起丫嘛