• 9565閱讀
  • 164回復

[電影]INCEPTION   潛行凶間 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2010-08-03
Re:Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間
引用第87樓tc22182010-08-03 01:42發表的“Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間”:
我覺得同死幾耐無關﹐0個個唔係真係cobb個老婆﹐只係cobb自己製造出黎既老婆﹐所以係cobb既subconscious破壞自己既行動﹐殺死左fishcer﹐所以cobb知fishcer會0係邊。但係saito係死于fishcer既自衛系統之下﹐所以cobb唔知saito去左limbo邊度。要花費更多時間去發掘saito既下落。同埋0係limbo越耐﹐就會越容易迷失自己

我覺得fischer係level3未死 而cobb同ariadne就再去下一個level爭取時間
所以eames係level3先用埋defibrillator試圖令到佢番生 同埋作為一個signal係時候要走
等cobb同ariadne可以夠時間搵到佢
當ariadne同fischer跌落樓上番level 3 而cobb選擇ignore呢個kick先至進入limbo
跟住都解釋到點解cobb無老到好似saito咁
離線wyc2578ben
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2010-08-03
睇完
唔錯
個女人好恐怖
次次出場都殺人
搞到我成日凝住佢女幾時出場

d電腦特技效果唔錯
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2010-08-03
Re:INCEPTION   潛行凶間
唔知點解主觀地覺得個ending係reality
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2010-08-03
今日偷雞出去睇左。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線kamch116
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2010-08-03
睇左
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2010-08-03
Re:Re:Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間
引用第78樓鮮吊甬仔2010-08-02 14:40發表的“Re:Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間”:
[color=whit

我就係因為見到呢個..所以覺得個ending已經係reality
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2010-08-03
Re:Re:Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間
引用第78樓鮮吊甬仔2010-08-02 14:40發表的“Re:Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間”:
入左limbo既人, 只能係入面死才可以返現實, 所以cobb搵saito係拎住枝槍 想殺佢

但係唔係話,當服用強烈力鎮定劑後,自殺只會跌去更深層既意識,而唔會醒咩?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2010-08-03
Re:Re:INCEPTION   潛行凶間
引用第92樓麥精2010-08-03 19:41發表的“Re:INCEPTION   潛行凶間”:
唔知點解主觀地覺得個ending係reality [表情]

個ENDING擺明就係比你去「決定」個結局。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2010-08-03
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間
引用第48樓tc22182010-07-26 18:08發表的“Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間”:
反白
ending有兩個可能性
1 - 未醒﹐cobb留0係夢入面﹐理由係個陀螺無停到﹐只有夢入面﹐陀螺先唔會停。其他sign係對仔女同夢入面無改變﹐ending最後一段好順﹐就好似夢境成真一樣地假。
2 - 醒左﹐救左saito之後﹐saito經歷完幾十年既夢境生活﹐無顛到﹐幫cobb解決犯罪記錄﹐cobb然後返到屋企同對仔女好開心0甘過活﹐無再理個陀螺係因為已經唔再諗發夢既事

如果ENDING 係夢,咁你就要解釋埋,呢個夢係由邊個建構出黎。

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2010-08-03
睇左,故事唔錯。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2010-08-03
Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間
引用第86樓隨風2010-08-03 01:10發表的“Re:Re:INCEPTION   潛行凶間”:
我覺得saito係真係係夢入面死左 cobb係見到佢老婆個一層趕唔切搵到佢 所以先會去左limbo
但係個少爺應該係雪地個層未死得晒 所以cobb同ellan page即刻去下一層 因為去左下一層時間長左 加傷勢會無咁明顯 ( saito第一層中槍個陣有講過 ) 而cobb又確信個少爺一定會同佢老婆一齊 會有足夠時間搵佢 所以當cobb一搵到佢老婆 問佢少爺係邊即刻叫ellan page睇下佢仲係咪alive 然後整死佢再去番雪地個層繼續個inception

ELLAN 唔係整死佢,只係推佢出大廈,利用跌蕩感黎令佢醒番(去番第三層)。

離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2010-08-04
其實我覺得被inception個個係cobb
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2010-08-04
Re:Re:INCEPTION   潛行凶間
引用第101樓隨風2010-08-04 02:02發表的“Re:INCEPTION   潛行凶間”:
其實我覺得被inception個個係cobb [表情]

錯!系入場睇既觀眾們!!
兩粒幾鐘裡面被inception了∼∼∼
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線碧咸廿三
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2010-08-04
Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間
引用第97樓freezefox2010-08-03 23:16發表的“Re:Re:INCEPTION   潛行凶間”:
個ENDING擺明就係比你去「決定」個結局。 [表情] [表情]

完場後出完字幕有個圖騰轉完既聲既~
(聽人講話係有既~^^)
            ★ 我敢想敢做、我有我超型態度 ★  

離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2010-08-04
Re:Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間
引用第103樓碧咸廿三2010-08-04 03:39發表的“Re:Re:Re:INCEPTION   潛行凶間”:
完場後出完字幕有個圖騰轉完既聲既~ [表情]
(聽人講話係有既~^^)

哎呀冇留低添..