• 5025閱讀
  • 126回復

《 最 低 工 資 》 通 過 兩 年 一 檢 [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-07-17
  (星島日報報道)立法會連續三天馬拉松會議,審議《最低工資條例草案》。多名議員昨晚就最低工資水平「一年一檢」盡最後努力拉票,連地產界議員也直斥,政府建議兩年一檢有欠公平,勢激起民憤破壞和諧;不過有關修正案終在今日凌晨被否決,而政府的「兩年一檢」修正案在泛民議員離場抗議下,獲大比數通過。議員通宵辯論,預計今晨三讀通過條例。

立法會昨日第三天審議草案,除了午間設二十分鐘休息外,全日會議無間斷辯論尚未完成的二十項修訂,但勞工界、泛民、工聯會議員發言佔多,各人盡用每次十五分鐘發言時間。三日未露面的銀行界議員李國寶、鄉議局主席劉皇發、工程界何鍾泰,昨晚約十一時終現身。

至昨深夜十一時半,立法會仍審議工聯會王國興建議,要求最低工資委員會每年檢討一次最低工資水平,政府卻建議「兩年一檢」,政府變陣成為議員發炮對象。

李卓人批評,三個月前草案委員會已通過動議要求「一年一檢」,公務員年年檢討薪酬,質疑今次政府有違社會常規,更狠批準備否決動議的功能組別議員,是「今日的我打倒昨日的我」。

動議引發多名議員舌戰,連地產及建造界議員石禮謙也將政府建議批評至體無完膚,他體恤草根階層通脹下首當其衝,既然公務員一年一次檢討薪酬水平,政府應公平對待,令社會和諧,不應與民硬碰硬。他形容年年檢討才對香港有利,他支持王國興及李卓人動議。

醫學界梁家騮更逐一駁斥政府說法,當局以「兩年一檢」具靈活性為由,但令僱主更混亂,「到底半年、一年好,抑或一年半、兩年才檢討呢?」老闆每年都會將通脹納入預算,年檢也可以凍薪,尤其最低工資水平愈高,經濟數據愈滯後,水平應愈快檢討。

今日凌晨零時半左右,「一年一檢」修正案在功能組別以九票支持,十四票反對下被否決;立會其後隨即就政府的「兩年一檢」進行表決,泛民議員離場抗議,餘下三十名議員在場,結果當局的修正案在二十三票支持下獲通過。 

昨日議員提出多項修訂,全被否決,匯賢智庫葉劉淑儀提出為智障人士豁免最低工資要求,亦被否決,勞工及福利局局長張建宗指,修訂對智障人士造成歧視,政府已為殘疾僱員可選擇生產力評估後的最低工資,或保留舊有人工,政府將與團體定出評估收費,現傾向由政府承擔。立法會通宵完成審議條例草案三十五項修訂後,正式完成立法程序,另一戰場將蔓延至首個最低工資水平,到底是時薪二十四元至三十三元之間哪一個水平,臨時最低工資委員會將於下月底前向特首提交,再由特首決定及公布,今年十月立法會復會後再表決通過或拒絕水平,政府會再刊憲宣布,最快明年上半年內推出。

http://www.singtao.com/yesterday/loc/0717ao01.html
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-07-17
想當年做暑期工得十幾蚊粒鐘.....

話時話依家d團體要求33蚊粒中, 我覺得好似多得滯.....廿幾蚊好似合理d...
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-07-17
33蚊33蚊33蚊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-07-17
一年定兩年都無咩分別啦

暑期工係咪都計埋入去架
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-07-17
我覺得李卓人今次好似走火入魔

連智障人士菲傭都計埋?
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-07-17
引用第2樓fong7112010-07-17 17:31發表的“”:
33蚊33蚊33蚊 [表情] [表情] [表情] [表情]

到時睇下d低收入人士點死
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-07-17
兼職係咪都係 $33?
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-07-17
引用第4樓三郎2010-07-17 22:06發表的“”:
[表情] 我覺得李卓人今次好似走火入魔
連智障人士菲傭都計埋?

唔走火入魔點呃選票?

幾年後,企業執晒失業大增又可以歸咎商家
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-07-17
引用第3樓謊大童2010-07-17 22:01發表的“”:
一年定兩年都無咩分別啦
[表情] [表情] 暑期工係咪都計埋入去架

好似唔計la...
佢最低工資..好似淨係適用係長期合約員工..
兼職果d... 好似唔保障..

所以, 先有人話d 僱主好大機會將d 員工轉哂part time..
慳哂人工同強積金...
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-07-17
引用第1樓icemanbergkamp2010-07-17 17:30發表的“”:
想當年做暑期工得十幾蚊粒鐘.....[表情]
話時話依家d團體要求33蚊粒中, 我覺得好似多得滯.....廿幾蚊好似合理d... [表情]

而家都無咁誇...M記最低都用廿蚊la...

不過, 明顯係廿蚊都太低..
如果佢最低高資都高唔過而家果d 薪金水平既...
咁整黎都無果效..
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-07-17
引用第8樓tl918917-07-2010 22:31發表的“”:
好似唔計la...
佢最低工資..好似淨係適用係長期合約員工..
兼職果d... 好似唔保障..
.......

PT 過三個月都要比架

除非不停請人啦
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-07-17
最尾未必係33

政府好似傾向27-29
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-07-17
引用第9樓tl91892010-07-17 22:32發表的“”:
而家都無咁誇...M記最低都用廿蚊la...
不過, 明顯係廿蚊都太低..
如果佢最低高資都高唔過而家果d 薪金水平既...
.......

如果最低工資高唔過而家果d薪金水平,依個會係最好既結果
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-07-17
引用第11樓三郎2010-07-17 22:38發表的“”:
[表情] 最尾未必係33
政府好似傾向27-29

黃毓民麪店 被踢爆時薪低

社民連立法會議員黃毓民在議會上力撐最低工資時薪 33元,但有市民指他經營的牛肉麪店,不少員工時薪不足 33元,有講一套做一套之嫌。黃毓民承認店內員工最低時薪只得 25元,但強調日後最低工資水平實施後,一定依法辦事。

黃毓民原本在旺角及九龍城開設牛肉麪店,但旺角店因業主大幅加租, 5月初已經結業。黃毓民表示,租金上漲「最攞命」,最低工資的殺傷力反而不算很大。他指自己與妻子在最低工資問題上有不同意見,「老婆成日話如果最低工資去到 33蚊,一定冇得做,我就梗係唔係咁睇;況且政府又點會畀 33蚊你,如果 27、 8蚊,我老婆應該 ok嘅」。

黃毓民說,他不但支持最低工資時薪 33元,還力撐外地傭工也應有最低工資保障,「基層工人嘅權益一定要保障」。

他說,雖然現時牛肉麪店「冇乜錢賺」,但日後會透過其他開源節流方法,以配合政府最低工資條例的推行。

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100717&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=14249521
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2010-07-17
引用第13樓國球旗2010-07-17 22:57發表的“”:
黃毓民麪店 被踢爆時薪低
社民連立法會議員黃毓民在議會上力撐最低工資時薪 33元,但有市民指他經營的牛肉麪店,不少員工時薪不足 33元,有講一套做一套之嫌。黃毓民承認店內員工最低時薪只得 25元,但強調日後最低工資水平實施後,一定依法辦事。
.......

早幾個月已經講緊