• 5036閱讀
  • 126回復

《 最 低 工 資 》 通 過 兩 年 一 檢 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2010-07-18
講番呢單先。

我唔係「反對」「最低工資」。基本上,最低工資既理念係為低下層謀福利,當然應該支持。

問題係,我唔相信最低工資既設立可以真係保障到呢類低收入人士,相反,我擔心條例會「好心做壞事」,累到佢地連工都無得開。所以我唔贊成推行最低工資。

好簡單一個事例,我公司全公司得一個位有可能會低過最低工資,就係行街(若然真係SET 係33蚊一個蚊)。宜家我地五千幾蚊可以請到個行街,當然請番黎既質素梗係差少少啦。但無咩所謂哎,送下信,送下辦,D 工作好簡單,唔駛請個咁醒既都得。所以呢個位,我地請過有少少智障既人士,請過D 七老八十既,或者請過D 個樣真係麻麻既(信我,請人係真係會睇樣的,大公司係真係會擔心你個樣影衰既公司而唔請你的)。

但若然日後我地要比到7千蚊先可以請到呢個位,咁我相信我地應該可以請到好多更高質素既員工。後生D,甚至學歷好D 既,識英文既………等等,但卻唔係我地需要既條件。不過,反正錢都比左,我點解唔請個好D 既?我地公司會咁,人地公司一樣會咁,最低工資間接就扭曲左個勞工巿場。令到最需要個份工既人,得唔到個份工。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2010-07-18
引用第88樓諗唔到改咩名好2010-07-18 23:48發表的“”:
我問得果一句你就幫我預設立場仲自己響度辯論
請問而家係邊個響度破壞討論呢 [表情]

至少係呢個TOPIC 到,我係不斷咁講緊我對最低工資既睇法(不論你認唔認同都好)。

但你除左抽水同埋人身攻擊我之外,你仲講過咩係同最低工資有關?

離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2010-07-18
引用第89樓Erikson2010-07-18 23:53發表的“”:
大公司既低薪職位普遍都唔多﹙當然一d連銷快餐店、物業管理之類可能例外﹚,就算最低工資既水平高至33,對佢地整體薪金既影響都好低
反而d舖頭仔 / 細公司,低薪員工既比例會較高,整體薪酬增幅會大好多

有邊間大公司D底薪職位唔多? (唔計sales職位)
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2010-07-19
引用第89樓Erikson2010-07-18 23:53發表的“”:
大公司既低薪職位普遍都唔多﹙當然一d連銷快餐店、物業管理之類可能例外﹚,就算最低工資既水平高至33,對佢地整體薪金既影響都好低
反而d舖頭仔 / 細公司,低薪員工既比例會較高,整體薪酬增幅會大好多

同零售有關的工作都會受影響~
例如百佳、惠康、7仔、OK,其實影響都唔輕...

我係老闆,可能已經諗緊點樣走法律"la"...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2010-07-19
引用第92樓jimmy2010-07-18 23:59發表的“”:
有邊間大公司D底薪職位唔多? [表情](唔計sales職位)

佢講緊「低薪」喎,唔係「底薪」喎。

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2010-07-19
引用第90樓freezefox2010-07-18 23:54發表的“”:
好簡單一個事例,我公司全公司得一個位有可能會低過最低工資,就係行街(若然真係SET 係33蚊一個蚊)。宜家我地五千幾蚊可以請到個行街,當然請番黎既質素梗係差少少啦。但無咩所謂哎,送下信,送下辦,D 工作好簡單,唔駛請個咁醒既都得。所以呢個位,我地請過有少少智障既人士,請過D 七老八十既,或者請過D 個樣真係麻麻既(信我,請人係真係會睇樣的,大公司係真係會擔心你個樣影衰既公司而唔請你的)。
但若然日後我地要比到7千蚊先可以請到呢個位,咁我相信我地應該可以請到好多更高質素既員工。後生D,甚至學歷好D 既,識英文既………等等,但卻唔係我地需要既條件。不過,反正錢都比左,我點解唔請個好D 既?我地公司會咁,人地公司一樣會咁,最低工資間接就扭曲左個勞工巿場。令到最需要個份工既人,得唔到個份工。
.......

現實就係咁
不過好可惜,爭取最低工資既政客都係掩耳盜鈴既人
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2010-07-19
引用第94樓freezefox2010-07-19 00:01發表的“”:
佢講緊「低薪」喎,唔係「底薪」喎。

打錯字,我係講緊低薪
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2010-07-19
冇計, 人係貪心既, 有邊個唔想加人工??!! d 保安, 清潔, 零售 阿哥/阿姐 梗係想多個錢開飯, 到佢有 33 問佢40蚊好唔好, 有幾多個會答唔好.....

不過好多弱勢社群就可能冇得撈, 殘疾人士都話有得test 再打折, 年紀老邁又唔想攞綜援怕且之後都冇計la
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2010-07-19
引用第92樓jimmy2010-07-18 23:59發表的“”:
有邊間大公司D低薪職位唔多? [表情](唔計sales職位)

有~
中電、港鐵之類~
仲有d地產同金融等的公司law~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2010-07-19
引用第95樓Erikson2010-07-19 00:02發表的“”:
現實就係咁
不過好可惜,爭取最低工資既政客都係掩耳盜鈴既人

到時就會出現,有工無人做,有人無工做既苦況。

我出得七千,我就梗係想請個好D 架啦。又要中學畢業又要識英文。

但有少少條件既,即使接受個薪金,都唔會鐘意個工種,做下又走,做下又走,個職位就懸空多過請到人。

而真係等緊呢份工黎養家救命既,就搵唔到工,咁最尾佢地會點?咪做收入更低,更加無保障,無加剝削工人既黑工囉!

呢樣野,兩年前大陸夾硬推行個個新勞動法個陣已經「驗證」左啦,新勞動法一出,原意係為保障工人,結果係點?D 本來仲有錢賺既合法山寨廠賺唔到錢,結果索性結業,唔係唔做喎,係改為經營非法既山寨廠,請大量黑工………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2010-07-19
引用第96樓jimmy2010-07-19 00:02發表的“”:
打錯字,我係講緊低薪

下?大把喎………

若然以33蚊計,月薪都不過七千唔夠。25計的話就四五千就有。

好多公司,最低級既阿嬸都高過呢個數架!

離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2010-07-19
引用第100樓freezefox2010-07-19 00:11發表的“”:
下?大把喎………
.......

一個月返26日,每日10個鐘,都要8500,何來7000蚊呀
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2010-07-19
引用第101樓jimmy2010-07-19 00:27發表的“”:
一個月返26日,每日10個鐘,都要8500,何來7000蚊呀

朝九晚五,計八個鐘架咋!另外,好多大公司返五日工架咋。

離線goldenhk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2010-07-19
我覺得最低工資用意係好

但係我唔信政府有足夠既能力可以定出合理既工資, 可能會害大於利
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2010-07-19
引用第31樓三郎2010-07-18 15:38發表的“”:

黃毓民無奈面對示威者 [表情]

好攪笑!

尤其同右邊個幅相做對比!