• 3031閱讀
  • 31回復

[轉貼]轉貼:拿相機的人,請你自重 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2010-08-01
引用第14樓freezefox2010-08-01 00:23發表的“”:
嘩,駛唔駛隊到咁近呀? [表情] [表情]

你地玩開攝影既, 請話俾我地知, 長鏡頭隊到咁近, 其實會拍到咩畫面同咩效果呢? 毛孔?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2010-08-01
引用第15樓麻凡2010-08-01 09:27發表的“”:
你地玩開攝影既, 請話俾我地知, 長鏡頭隊到咁近, 其實會拍到咩畫面同咩效果呢? 毛孔? [表情]

影大頭掛………不過佢地支支都係大炮,企到咁近真係影個鼻哥0 都得………同埋,今時今日D 相機,郁D 都講千幾二千萬象素,裁下相咪得囉。隊到咁近,人地個樣都唔自然啦,點會影到好野?

佢地完全唔覺得唔好意思個到好野………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2010-08-02
引用第16樓freezefox2010-08-01 20:03發表的“”:
影大頭掛………不過佢地支支都係大炮,企到咁近真係影個鼻哥0 都得………同埋,今時今日D 相機,郁D 都講千幾二千萬象素,裁下相咪得囉。隊到咁近,人地個樣都唔自然啦,點會影到好野?
.......

另我諗起不能說的秘密, 黃秋生:大勇, 這已經不是在偷聽了....
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2010-08-02
「今年首六個月,國內的數碼相機銷售量達到5600000部。當中,單鏡反光機整體銷量增長驚人,三年之間,巿場佔有率由5%增至22%,潛力無限。有攝影器材公司即時將目標消費群眾由一億人上調至三億。力爭巿場滲透。手握鏡頭,人人以為CAPTURE MORE 就可以FEEL MORE,結果………

十年前,祖國同胞用駡街、吐痰和隨處踎去演繹國力對旅遊品位的蹂躪;今天,物質暴富的爺們,換上一身貴價的攝影器材,去展現財力與品格不成正比的中國式旅遊攝影熱枕與執迷,將無力反抗的少數民族,視作野生動物般四面包抄盡情剝削。」

摘自某旅遊雜誌。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2010-08-02
引用第18樓freezefox2010-08-02 14:31發表的“”:
「今年首六個月,國內的數碼相機銷售量達到5600000部。當中,單鏡反光機整體銷量增長驚人,三年之間,巿場佔有率由5%增至22%,潛力無限。有攝影器材公司即時將目標消費群眾由一億人上調至三億。力爭巿場滲透。手握鏡頭,人人以為CAPTURE MORE 就可以FEEL MORE,結果………
十年前,祖國同胞用駡街、吐痰和隨處踎去演繹國力對旅遊品位的蹂躪;今天,物質暴富的爺們,換上一身貴價的攝影器材,去展現財力與品格不成正比的中國式旅遊攝影熱枕與執迷,將無力反抗的少數民族,視作野生動物般四面包抄盡情剝削。」
.......

我覺得同單反數碼相機普及化有關...
d 相太易影,影唔o岩delete左佢就算~~
用俾錢去取代捕捉真正最自然的一刻...
反而忘記左影相的真正樂趣...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2010-08-02
引用第19樓liuming2010-08-02 14:43發表的“”:
.......

我覺得只係同「修養」有關………

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2010-08-02
引用第19樓liuming2010-08-02 14:43發表的“”:
.......

邊關事呀~~~如果你攞住單反在當地, 會唔會咁做?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2010-08-02
聽講過前排香港有班龍友,響南生圍影雀,間接整死左成巢雀bb
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2010-08-02
引用第21樓麻凡2010-08-02 15:15發表的“”:
邊關事呀~~~如果你攞住單反在當地, 會唔會咁做?

我只係覺得,單反普及,人人都好易扮專家~
拎住幾張幾gb的 memory card,一日易幾百張相~
反而冇左以前用單反菲林機影相o個種經歷,即係講個種老狐講的修養...

如果唔係數碼單反咁普及,邊會有咁多人去曬炮?
如果唔係即影即見效果,又可以隨時delete~
邊會對住 d 居民影完又影??
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2010-08-02
引用第23樓liuming2010-08-02 16:39發表的“”:
我只係覺得,單反普及,人人都好易扮專家~
拎住幾張幾gb的 memory card,一日易幾百張相~
反而冇左以前用單反菲林機影相o個種經歷,即係講個種老狐講的修養...
.......

當然你的講法也有對的地方, 但我始終認同老狐的講法, 人的質素係最大問題, 單反普及只係催化劑~~~

反而"單反普及,人人都好易扮專家~" 呢句我就認同到不得了, 忍唔住拍左兩下掌~~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2010-08-06
將無力反抗的少數民族,視作野生動物般四面包抄盡情剝削。

四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2010-08-06
引用第22樓諗唔到改咩名好02-08-2010 15:22發表的“”:
聽講過前排香港有班龍友,響南生圍影雀,間接整死左成巢雀bb [表情]

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2010-08-06
人地唔係野生動物黎架

離線kcwjames25
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2010-08-06
So bad !!

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-01-09
引用第22樓我諗到改咩名鳥02-08-2010 15:22發表的“”:
聽講過前排香港有班龍友,響南生圍影雀,間接整死左成巢雀bb [表情]

Source