• 1600閱讀
  • 18回復

[2/8]2010香港小姐競選13號陳庭欣爆冷膺三料港姐 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線fong711

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-08-02
無綫《 2010香港小姐競選》昨晚假紅館舉行,結果賽前大熱全部倒灶,由參賽期間並不起眼、 22歲的 13號陳庭欣榮膺冠軍,她還兼奪國際親善小姐和旅遊大使獎成為三料港姐。賽前盛傳是內定冠軍的 11號李文煊則大熱倒灶。

昨晚港姐決賽氣氛沉悶,加上眾佳麗雖然質素比以往數年佳,但不算特別標青,全晚唯一高潮是賽前並不突出、任職人事顧問的 13號陳庭欣膺三料冠軍,亞軍則是 22歲、現為學生的 15號張秀文,季軍是 23歲的 5號莊思明,其胞姐為模特兒莊思敏, 24歲的 9號李雪瑩則獲最上鏡小姐獎。
賽後 13號陳庭欣信心爆棚大談得獎感受,她說:「我有信心,我覺得自己勝在狀態平均。」有指她賽前曾找 08年港姐馬賽教路,又冧爆港姐贊助商之一的康泰旅行社太子爺黃進達( Jason),所以獲對方扶助,陳庭欣否認說:「唔關事,港姐好多贊助商,我相信自己有呢個能力。」

莊思敏全家出動撐場

亞軍 15號張秀文則自言奪獎感意外,她說:「我有一半意外,今年賽果好難估,冠軍我貼咗幾個,其中一個係李文煊,我返到後台都有攬住佢喊。」她直指李文煊輸在廣東話不流利。
莊思明賽後坦言本來預算自己難入四強,故奪得季軍感意外,問到會否覺得因她後台強勁時,她不認同地說:「唔關事,如果咁講 11號李文煊背景都好勁。」宣佈她得獎時現場曾出現噓聲,她大方謂總有人不喜歡自己。莊思敏昨晚全家出動支持妹妹,她謂得知妹妹獲季軍十分開心,對賽果滿意,她說:「我對佢好有信心,一直都估佢有三甲,而且我覺得季軍會適合佢,始終冠軍要大方同斯文啲,我自己都貼中 13號陳庭欣。今晚唔會同佢慶祝,會送個袋畀佢,或者叫老竇送架車畀佢,佢今晚表現有 80、 90分。」

飛吻放電違高貴形象

前晚 15位佳麗先以飄逸裝扮出場,其後再換高貴晚裝以自選動作行 catwalk,但大部份佳麗過份矯揉造作, 6號林碧珍大送飛吻, 8號彭慧中則單眼放電, 13號陳庭欣更無端端將手指放在唇邊,實有違港姐高貴形象。佳麗所穿的多套服飾中,以特別設計的低胸旗袍最具睇頭,令她們身材呼之欲出。
節目進行至中段為掀高潮,大會先玩殘忍叮走七位佳麗,只餘 3號張藝婷、 4號文凱玲、 5號莊思明、 8號彭慧中、 9號李雪瑩、 10號馬鈞怡、 13號陳庭欣和 15號張秀文繼續比賽,甫入圍港姐已被傳是內定冠軍的大熱佳麗 11號李文煊,雖有張天愛做提名人,沒想到竟連八強也不入,綜觀她整晚表現緊張,加上廣東話不流利,相信因此令她嚴重失分,李文煊雖然被讚行 catwalk表現自然,但回答問題時一時口快,竟把「自然」說成「賤」。

至於 11號李文煊大熱倒灶,身在美國的提名人張天愛得知結果後反應很大地說:「吓?出咗局,唔係呀!」記者指她連八強也不入時,張天愛即失望地說:「哎吔,陰功,真係好失望,點解會差咁遠,好擔心,會打畀佢問,我都講咗冇內定,可能整佢啩?」
此外,港姐競選向以問答環節考佳麗急才,但今屆佳麗的回答未見創意,只有 9號李雪瑩被問到香港應否有合法紅燈區,司儀曾志偉指若將來她帶記者到區內採訪時遇見男友會怎樣?李雪瑩即說:「我會話男友喺度返工,佢係社工,幫助性工作者,輔導佢哋嘅心理。」算是最有急才的答案。

d評判真係重口味

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100802&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=14302029
[ 本文被鬼影炎光在2010-08-02 22:50重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-08-02
港姐冇睇好多年lu, 真係年年都唔吸引.....
離線鬼仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-08-03
莊思明
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-08-03
引用第2樓鬼仔2010-08-03 01:10發表的“”:
莊思明 [表情] [表情] [表情]

離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-08-03

離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-08-03

都唔知佢點攞季軍架
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-08-03
引用第5樓JHELSEA2010-08-03 13:33發表的“”:
都唔知佢點攞季軍架 [表情] [表情]

佢家姐都冇唔樣衰
離線bennylau127
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-08-03
莊思明唔會之後又係無線拍劇掛
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-08-03
引用第1樓icemanbergkamp2010-08-02 19:54發表的“”:
港姐冇睇好多年lu, 真係年年都唔吸引..... [表情]

前年果個真係唔錯架。係今年真係好似食左................咁
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-08-03

至於外表端莊大方的陳庭欣亦不好受,被網民取笑唔笑見得人,一笑嚇壞人,除了被嘲似香港前籃球代表隊成員翁金驊外,又指她牙齒不整齊,笑容似足余慕蓮, Facebook更有人開了個「醜八怪,香港豬扒」專頁,認真慘情。

參賽當晚梳一個師奶頭出戰的莊思明,被網友嘲笑似周國豐扮女人,牽連其孿生家姐思華也被拉落水,被指串燒三胞胎。
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-08-03
引用第5樓JHELSEA2010-08-03 13:33發表的“”:
都唔知佢點攞季軍架 [表情] [表情]

因她後台強勁
"明輝發展”(中國光大控股(0165.HK)前身)創辦人及前主席馬來西亞拿督莊寶的三女兒
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-08-03
引用第9樓國球旗2010-08-03 17:43發表的「」:

至於外表端莊大方的陳庭欣亦不好受,被網民取笑唔笑見得人,一笑嚇壞人,除了被嘲似香港前籃球代表隊成員翁金驊外,又指她牙齒不整齊,笑容似足余慕蓮, Facebook更有人開了個「醜八怪,香港豬扒」專頁,認真慘情。

參賽當晚梳一個師奶頭出戰的莊思明,被網友嘲笑似周國豐扮女人,牽連其孿生家姐思華也被拉落水,被指串燒三胞胎。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-08-03
見倒果個莊思明真係好不安, 成個大隻佬甘既款

11號...
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-08-03
引用第12樓ryan_kewell_72010-08-03 18:30發表的“”:
見倒果個莊思明真係好不安, 成個大隻佬甘既款 [表情] [表情]
11號... [表情]

11號fansx2
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2010-08-03
引用第13樓名稱已被使用2010-08-03 18:36發表的“”:
11號fansx2 [表情] [表情] [表情]

11號fansx3
無理由8強都無份