• 6989閱讀
  • 188回復

日再扣船長10天 中國反擊 宣布3反制措施 第六度傳召日使 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ringo418
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 165  發表于: 2010-09-25
引用第164樓小伊子2010-09-25 12:29發表的“”:
要留意開戰其實會關經濟差事
經濟好冇人會打仗
經濟差就會利用戰爭黎搶資源/增國勢/轉移人民視線諸如此類

所以就不會了, 中國而既經濟都幾好 (不過人民生活係另一回事了)
美國佬經濟係唔得, 但而家既中國唔係e 拉克之流, 美國佬知道用"小姐你身上有蟲, 然後扯爛哂你o的衫黎強姦" 呢個方便對中國係行唔通...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 166  發表于: 2010-09-25
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
引用第163樓ringo4182010-09-25 12:25發表的“Re:Re:Re:Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
我以前都會係o甘諗, 但當佢可以有能力自己上到大空....
你有時真係唔知佢收埋幾多野唔比人知....
.......

可能la...
但中國的軍事力量係以人多取勝...
對比起美、俄、英等傳統大國~
技術應該仲有d差距~
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 167  發表于: 2010-09-25
Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
工聯會印唔切banner

今日我樓下勁多工聯會「要求日本無條件釋放中國船長」既banner
離線萊斯特
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 168  發表于: 2010-09-26
舊片, 情況仲係o係日本放人之前

http://www.youtube.com/watch?v=kBlz_4JucXE
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 169  發表于: 2010-09-26
Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
個4個日本人唔知會唔會放呢
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 170  發表于: 2010-09-27
Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
引用第167樓三郎2010-09-25 15:34發表的“Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
[表情] 工聯會印唔切banner
今日我樓下勁多工聯會「要求日本無條件釋放中國船長」既banner [表情]

XDXDXD

聽日就已經成功爭取日本無條件釋放中國船長
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 171  發表于: 2010-09-27
Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
引用第169樓三郎2010-09-26 13:11發表的“Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
[表情] 個4個日本人唔知會唔會放呢

可能要扣押長少少時間,最少都要長過個位船長中國政府條氣先順。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線JohnnyLi
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 172  發表于: 2010-09-27
Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
引用第171樓freezefox2010-09-27 15:21發表的“Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
可能要扣押長少少時間,最少都要長過個位船長中國政府條氣先順。 [表情] [表情] [表情]

有排啦,日本而家仲夠膽死掉返轉頭問人攞錢修船
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 173  發表于: 2010-09-27
Re:Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使
引用第171樓freezefox2010-09-27 15:21發表的“Re:Re:日再扣船長10天 中國反擊 宣佈3反制措施 第六度傳召日使”:
可能要扣押長少少時間,最少都要長過個位船長中國政府條氣先順。 [表情] [表情] [表情]

日本個叫中共道歉,中共叫日本道歉

爭玩具
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 174  發表于: 2010-10-04
中國會輸得「慘過甲午戰爭」

澳門軍事評論員黃東指,以現時中國海軍實力,不但無法抗衡美日軍事同盟,甚至單挑日本海上自衞隊也只會輸,「現時中國海軍若與日本海軍較量,可能仲慘過甲午戰爭」。發生於 1894年(甲午年)的中日海戰,中國北洋海軍全軍覆沒。

黃東指,中國海軍從 2000年開始才算真正走向實力擴建,但幾十年積弱, 10年時間根本無法彌補缺陷;海軍三大艦隊名義上有幾百艘戰艦,但大部份是等待退役的舊軍艦,真正現代化戰艦只有十幾艘,東海艦隊只有四艘。反觀日本,百幾艘軍艦大部份是新裝備,包括多艘最先進的神盾級驅逐艦及可起飛直升機的變相航母;針對中國海軍最強的潛艇,日本反潛能力更是世界一流,有 200多架先進的反潛巡邏機。

黃東指,或許再過 10年、 20年,中國海軍可同日本拗手瓜,但現時中國只有輸的份。他說:「美日一直等機會同中國交手,要全殲中國海軍,現階段,東海千萬不能言戰!」

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20101004&sec_id=15335&subsec_id=15336&art_id=14515961
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 175  發表于: 2010-10-04
引用第174樓國球旗2010-10-04 23:30發表的「」:
澳門軍事評論員黃東指,以現時中國海軍實力,不但無法抗衡美日軍事同盟,甚至單挑日本海上自衞隊也只會輸,「現時中國海軍若與日本海軍較量,可能仲慘過甲午戰爭」。發生於 1894年(甲午年)的中日海戰,中國北洋海軍全軍覆沒。
黃東指,中國海軍從 2000年開始才算真正走向實力擴建,但幾十年積弱, 10年時間根本無法彌補缺陷;海軍三大艦隊名義上有幾百艘戰艦,但大部份是等待退役的舊軍艦,真正現代化戰艦隻有十幾艘,東海艦隊只有四艘。反觀日本,百幾艘軍艦大部份是新裝備,包括多艘最先進的神盾級驅逐艦及可起飛直升機的變相航母;針對中國海軍最強的潛艇,日本反潛能力更是世界一流,有 200多架先進的反潛巡邏機。
.......

難怪...中共甘避忌
離線Mak88
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 176  發表于: 2010-10-04
引用第174樓國球旗2010-10-04 23:30發表的“”:
黃東指,中國海軍從 2000年開始才算真正走向實力擴建,但幾十年積弱, 10年時間根本無法彌補缺陷;海軍三大艦隊名義上有幾百艘戰艦,但大部份是等待退役的舊軍艦,真正現代化戰艦只有十幾艘,東海艦隊只有四艘。反觀日本,百幾艘軍艦大部份是新裝備,包括多艘最先進的神盾級驅逐艦及可起飛直升機的變相航母;針對中國海軍最強的潛艇,日本反潛能力更是世界一流,有 200多架先進的反潛巡邏機。
.......

中國同日本打仲用海軍咩..... 飛彈互射啦........仲要睇下邊個制空權好.............戰艦真係OUT左好耐, 現代係用來保護航母多.
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 177  發表于: 2010-10-04
洗鬼打咩, 人民幣貶值啦~~~~~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 178  發表于: 2010-10-05
引用第177樓麻凡2010-10-04 23:57發表的“”:
洗鬼打咩, 人民幣貶值啦~~~~~ [表情]

唔好出口稀土俾日本啦
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 179  發表于: 2010-10-05
引用第178樓榮譽國球旗2010-10-05 00:17發表的“”:
唔好出口稀土俾日本啦 [表情]

而家日本好似同蒙古講緊入口稀土