• 7050閱讀
  • 152回復

[英超][官網確認] 利物浦董事會同意賣盤~~ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2010-10-08
引用第68樓freezefox2010-10-08 10:59發表的“”:
我驚個兩個老野同我地攬住死,一拍兩散咋。 [表情] [表情]

我覺得最搞笑係Broughton同Purslow都係佢地帶入利物浦既, 宜家一齊黎「做」番兩個老細, 自己攞黎.......
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2010-10-08
引用第72樓火鳳凰2010-10-08 11:05發表的“”:
最弊佢地而家唔係輸少少,而係輸晒,一個仙都拎唔返,你做佢都一定會鬥到底啦…… [表情]

當初都唔知點解佢地會走黎買利物浦既……真係攞黎攪。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2010-10-08
引用第76樓freezefox2010-10-08 15:10發表的“”:
當初都唔知點解佢地會走黎買利物浦既……真係攞黎攪。 [表情] [表情]

曼 聯 與 利 物 浦 近 年 先 後 被 美 國 財 團 收 購 , 論 負 債 , 紅 魔 的 88.6 億 港 元 其 實 比 紅 軍 的 29 億 港 元 更 多 ; 紅 魔 沒 像 紅 軍 般 瀕 臨 爆 煲 , 主 因 球 隊 在 領 隊 費 格 遜 麾 下 能 保 持 佳 績 及 吸 金 力 。

以 債 養 債 是 美 國 人 常 見 的 經 營 模 式 。 格 拉 沙 家 族 買 起 曼 聯 , 以 及 希 克 斯 與 吉 列 收 購 紅 軍 , 均 是 睇 中 兩 隊 的 商 業 價 值 , 並 藉 貸 款 籌 措 資 金 。 利 記 近 年 屢 被 蘇 格 蘭 皇 家 銀 行 追 債 , 卻 不 見 曼 聯 傳 出 債 主 臨 門 財 政 不 穩 。 究 其 原 因 , 無 非 曼 聯 繼 續 交 出 成 績 , 尤 其 於 07 至 09 年 英 超 3 連 霸 及 08 年 歐 聯 封 王 , 令 球 會 在 全 球 維 持 高 度 商 業 價 值 , 故 仍 可 如 期 清 還 每 年 數 千 萬 鎊 的 債 務 利 息 支 出 。 單 是 去 年 夏 天 出 售 C 朗 套 現 9.8 億 港 元 , 費 Sir 便 為 曼 聯 紓 緩 不 少 財 政 壓 力 ; 紅 魔 年 初 成 功 發 行 7 年 期 債 券 集 資 61.5 億 港 元 , 亦 即 時 清 還 了 一 筆 61.5 億 港 元 債 務 。

利 物 浦 近 年 成 績 差 強 人 意 , 今 季 更 失 去 參 戰 歐 聯 這 條 財 路 ; 前 領 隊 賓 尼 迪 斯 增 兵 又 常 入 錯 貨 , 紅 軍 商 業 價 值 急 跌 , 債 主 為 免 撇 賬 自 然 急 於 追 數 。 利 物 浦 新 班 主 未 來 利 用 球 會 僅 餘 價 值 借 貸 營 運 , 或 難 避 免 , 故 球 隊 當 務 之 急 乃 力 爭 上 游 , 方 能 名 利 隨 來 繼 而 重 建 。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2010-10-08
引用第77樓國球旗2010-10-08 15:13發表的“”:
曼 聯 與 利 物 浦 近 年 先 後 被 美 國 財 團 收 購 , 論 負 債 , 紅 魔 的 88.6 億 港 元 其 實 比 紅 軍 的 29 億 港 元 更 多 ; 紅 魔 沒 像 紅 軍 般 瀕 臨 爆 煲 , 主 因 球 隊 在 領 隊 費 格 遜 麾 下 能 保 持 佳 績 及 吸 金 力 。
以 債 養 債 是 美 國 人 常 見 的 經 營 模 式 。 格 拉 沙 家 族 買 起 曼 聯 , 以 及 希 克 斯 與 吉 列 收 購 紅 軍 , 均 是 睇 中 兩 隊 的 商 業 價 值 , 並 藉 貸 款 籌 措 資 金 。 利 記 近 年 屢 被 蘇 格 蘭 皇 家 銀 行 追 債 , 卻 不 見 曼 聯 傳 出 債 主 臨 門 財 政 不 穩 。 究 其 原 因 , 無 非 曼 聯 繼 續 交 出 成 績 , 尤 其 於 07 至 09 年 英 超 3 連 霸 及 08 年 歐 聯 封 王 , 令 球 會 在 全 球 維 持 高 度 商 業 價 值 , 故 仍 可 如 期 清 還 每 年 數 千 萬 鎊 的 債 務 利 息 支 出 。 單 是 去 年 夏 天 出 售 C 朗 套 現 9.8 億 港 元 , 費 Sir 便 為 曼 聯 紓 緩 不 少 財 政 壓 力 ; 紅 魔 年 初 成 功 發 行 7 年 期 債 券 集 資 61.5 億 港 元 , 亦 即 時 清 還 了 一 筆 61.5 億 港 元 債 務 。
.......

都唔知係咪因為咁所以D 球員專登打到咁差黎趕絕個兩個老細。

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2010-10-08
引用第78樓freezefox2010-10-08 15:19發表的“”:
都唔知係咪因為咁所以D 球員專登打到咁差黎趕絕個兩個老細。 [表情] [表情]

其實只係衰開有條路...
只愛足球
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2010-10-08
引用第77樓國球旗2010-10-08 15:13發表的“”:
.......

其實都唔明以債養債的經營模式...
都唔知有咩錢賺...
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2010-10-08
引用第80樓liuming2010-10-08 17:07發表的“”:
都唔知有咩錢賺...

美國佬懶叻既「財技」
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2010-10-08
引用第80樓liuming2010-10-08 17:07發表的“”:
都唔知有咩錢賺...

千萬唔好咁講,你睇我地小小超呢家野就玩到出神入化啦!

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2010-10-08
引用第82樓freezefox2010-10-08 17:17發表的“”:
千萬唔好咁講,你睇我地小小超呢家野就玩到出神入化啦! [表情] [表情] [表情]

百年老舖既香港電訊咁就玩完
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2010-10-08
引用第82樓freezefox2010-10-08 17:17發表的“”:
千萬唔好咁講,你睇我地小小超呢家野就玩到出神入化啦! [表情] [表情] [表情]

係銀行有得賺息only...
唔通公司蝕錢都仲派息咩???

pccw間公司好大cash flow,先頂得住ja~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2010-10-08
引用第84樓liuming2010-10-08 17:26發表的“”:
.......

PCCW 蝕係公司既事,小小超同佢班幕僚賺到笑哎嘛最緊要。

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2010-10-08
引用第85樓freezefox2010-10-08 17:53發表的“”:
PCCW 蝕係公司既事,小小超同佢班幕僚賺到笑哎嘛最緊要。 [表情] [表情]

唔計小小超,一手促成「蛇吞象」既袁天凡都賺到盤滿缽滿……
離線mavc
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2010-10-08
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2010-10-08
引用第84樓liuming2010-10-08 17:26發表的“”:
.......

之前睇過PCCW 盤數,私有化衰左之後,佢真係借舊錢番黎派左個特別股息
離線ah_che99
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2010-10-08
引用第86樓火鳳凰2010-10-08 20:06發表的“”:
唔計小小超,一手促成「蛇吞象」既袁天凡都賺到盤滿缽滿…… [表情] [表情]

呢啲先強呀