• 7024閱讀
  • 200回復

施政報告討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 120  發表于: 2010-10-14
今日報紙已經講緊佢個計劃諗得太理想了, 幫人儲錢之餘又要人地本身都要儲錢先可以用5年時間儲90萬.

但再拆細條數計下, 5年90萬即係每個月1.5萬, 計劃個限額係月入3萬, 即係兩公婆每人每月得7500用, 當然呢7500仲未計租屋0既水電煤管理費差餉同埋供養父母子女.  
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 121  發表于: 2010-10-14
引用第120樓seattleqoo2010-10-14 12:21發表的“”:
今日報紙已經講緊佢個計劃諗得太理想了, 幫人儲錢之餘又要人地本身都要儲錢先可以用5年時間儲90萬.
但再拆細條數計下, 5年90萬即係每個月1.5萬, 計劃個限額係月入3萬, 即係兩公婆每人每月得7500用, 當然呢7500仲未計租屋0既水電煤管理費差餉同埋供養父母子女.   [表情] [表情] [表情]

你唔係已經上哂車啦咩?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 122  發表于: 2010-10-14
引用第121樓sun2010-10-14 12:34發表的“”:
你唔係已經上哂車啦咩?

我關心時事
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 123  發表于: 2010-10-14
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 124  發表于: 2010-10-14
引用第123樓不要迷上我2010-10-14 12:52發表的“”:
等你退休我都唔知有無命去光顧啦 [表情]

有無搞錯呀? 我已經一把年紀...距離退休都不遠矣...

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 125  發表于: 2010-10-14
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 126  發表于: 2010-10-14
引用第125樓不要迷上我2010-10-14 13:05發表的“”:
我呢d 今日唔知聽日事,可能分分鐘網上得罪人,聽日有條友膠到同我同歸於盡
有命o既話我實會黎 [表情]

你都識講...今日唔知聽日事...分分鐘我未退休已經拉柴呢...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 127  發表于: 2010-10-14
引用第108樓liuming2010-10-14 10:13發表的“”:
行開沙田想食糖水可以搵我... [表情]

記得先~~~~~~~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 128  發表于: 2010-10-14
引用第110樓sun2010-10-14 12:01發表的“”:
[quote]引用第105樓麻凡2010-10-14 00:05發表的“”:
咦? 係喎~~ [表情]
不過都係
.......

兩樣都唔係, 租緊樓~~~~~~~
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 129  發表于: 2010-10-14
引用第128樓麻凡2010-10-14 13:56發表的“”:
兩樣都唔係, 租緊樓~~~~~~~ [表情]

你以前唔係住公屋咩? 點解要比番間屋政府? 蝕喎...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 130  發表于: 2010-10-14
引用第120樓seattleqoo2010-10-14 12:21發表的“”:
但再拆細條數計下, 5年90萬即係每個月1.5萬, 計劃個限額係月入3萬, 即係兩公婆每人每月得7500用, 當然呢7500仲未計租屋0既水電煤管理費差餉同埋供養父母子女.   [表情] [表情] [表情]

我都係覺得, 就算唔參加佢呢個置安心, 我地而家每個月都係用緊呢條數, 我唔會租左置安心既樓先會
突然發現要供養父母啩........所以其實有咩分別........

我覺得最大問題係等太耐了, 2014固之然耐, 就連申請表都要等兩年.............到時都唔知咩世界啫...... 最大得益得係佢開張靚銀碼的期票大家讚佢好人, 然後拍下屁股做人大, 留返下一手去煩...
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 131  發表于: 2010-10-14
引用第129樓sun2010-10-14 13:56發表的“”:
你以前唔係住公屋咩? 點解要比番間屋政府? 蝕喎...

我呀媽住嘛, 曾經諗過用佢間公屋個位轉個大單位一齊住, 但慢慢發現只係我一廂情願,
兩個女人其實都唔係好想, 咁就唔好搞佢老人家個公屋位了........
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 132  發表于: 2010-10-14

上限$39000...
一個正常的4人家庭其實都唔算好多錢剩...
但即管睇下有冇用lor~

反而佢強制地產商用實用面積賣樓又有d用...
黎緊d發水樓都唔知點開價...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 133  發表于: 2010-10-14
成個報告裡面房屋政策最有用係可能會立法規定買1手樓要用實用面積計算.   不過最後落唔落實到就真係要放長雙眼睇了.
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 134  發表于: 2010-10-14
引用第132樓liuming2010-10-14 14:17發表的“”:
反而佢強制地產商用實用面積賣樓又有d用...
黎緊d發水樓都唔知點開價... [表情]
.......

咪直接漲價到補返"冇左"既面積條數囉..............