• 9337閱讀
  • 242回復

[意見]粗言-諧音 日益嚴重 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 135  發表于: 2010-11-05
引用第133樓三郎05-11-2010 11:41發表的“”:
[表情] 諧音呢樣野每日都可能有新,甘制定之後係唔係日日更新?邊個會甘得閒?
就算交比樓主你,相信一開始你都會更新。但再後d時間都應失蹤吧?
其實有時諧音又係粗口,都會好明顯。亦會得到廣泛好友認為個句係粗口。(亨利仔仔事件)
.......

不如學簽名檔咁??

開個投訴區 俾大家集中投訴...亦都方便我地處理

原因大致係:

始終版主都唔能夠全天候睇實....實會有漏網之魚

而且咁可以俾大家更容易咁「掌握」大家既底線...容易d有共識...公開處理亦會較有透明度同公信力...

不過無論final結果係點都好...我諗我可以試下捉緊d既...例如上面講既好X廢都盡量禁止...
離線Elvis
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 136  發表于: 2010-11-05
引用第135樓Gabriel2010-11-05 12:24發表的“”:
不如學簽名檔咁??
.......

我既意見令你工作量增加, 唔好意思~
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 137  發表于: 2010-11-05
引用第135樓Gabriel2010-11-05 12:24發表的“”:
不如學簽名檔咁??
.......

冇必要咁做.
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 138  發表于: 2010-11-05
引用第136樓Elvis05-11-2010 12:31發表的“”:
我既意見令你工作量增加, 唔好意思~

唔好咁講...我責任黎

不過有時都希望能夠得到體諒咁姐
離線Elvis
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 139  發表于: 2010-11-05
引用第133樓三郎2010-11-05 11:41發表的“”:
[表情] 諧音呢樣野每日都可能有新,甘制定之後係唔係日日更新?邊個會甘得閒?
就算交比樓主你,相信一開始你都會更新。但再後d時間都應失蹤吧?
其實有時諧音又係粗口,都會好明顯。亦會得到廣泛好友認為個句係粗口。(亨利仔仔事件)
.......

我識咁耐粗口, 多左既都只係幾個, 會唔會好似你咁講日日都有新呢?

即係要又係粗言/諧音又要令到會員有反感先作出反應, 咁總版規第17條入面既(包括諧音或別字)已經不再適用啦~
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 140  發表于: 2010-11-05
引用第137樓seattleqoo05-11-2010 12:34發表的“”:
冇必要咁做.

不過公開處理會員對會員既投訴又有時會成為會員之間鬥氣既工具....
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 141  發表于: 2010-11-05
引用第140樓Gabriel2010-11-05 12:38發表的“”:
不過公開處理會員對會員既投訴又有時會成為會員之間鬥氣既工具.... [表情] [表情] [表情]

總版及其他其版主們同意了沒有
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 142  發表于: 2010-11-05
引用第131樓迪克2010-11-05 11:38發表的“”:
我由以往都今時今日o既觀點都一樣
唔應該單睇字,應該係睇整句o既表達
.......

me2~
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 143  發表于: 2010-11-05
引用第139樓Elvis2010-11-05 12:36發表的“”:
我識咁耐粗口, 多左既都只係幾個, 會唔會好似你咁講日日都有新呢?
即係要又係粗言/諧音又要令到會員有反感先作出反應, 咁總版規第17條入面既(包括諧音或別字)已經不再適用啦~

粗口唔會特別增多
但諧音就真係可以層出不窮喎

我中學果陣,都唔識咩係「硬膠」啦
(我知...我中學已經係年代久遠.....Orz)
只愛足球
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 144  發表于: 2010-11-05
引用第141樓seattleqoo05-11-2010 13:13發表的“”:
總版及其他其版主們同意了沒有 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

未呀...我都係提出一個建議架咋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 145  發表于: 2010-11-05
引用第126樓Elvis2010-11-05 11:15發表的“”:
我既意思係如果會員自己再去用粗言(諧音)去演變一D字黎隱喻粗言(諧音),
咁就希望同會員自律, 希望佢地唔好咁做~
依你所講, 呢到係RELAX既地方, 咁應該乜野RULES都無架啦啵,
咁仲駛乜仲有咁多規矩係到呢?
點解你要揀黎quote?

我一早講左 諧音係變極都有
而且你話係諧音 我話唔係諧音 你可以點?_?
如果你話你想零諧音 總版都講左 佢唔想有文字獄既出現

同埋都講左 執行上根本有困難=.=
大家都話諧音可以不斷變出現
如果你要ban哂全部諧音
咁就要白紙黑字整個list出黎keep住更新

而且一早講左 總版/版主有能力去決定所謂諧音
根本e個已經屈哂機 就算你真係整左諧音list出黎
衰d講句 唔通你叫全部版主背左張list
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 146  發表于: 2010-11-05
小小意見。

要制定諧音粗口字表黎統一執法,幾乎係無咩可能。但近日論壇以諧音粗口出文既情況又的確係嚴重左,可以既,咪稍稍整頓一下囉。就好似上文提到既 X ,以前無咩人會咁出文的,宜家多左。亦唔見有人提醒咁係唔得既。

若然總版向各版主發出指引,提醒版主見到類似既留言要提醒/警告留言既會員,咁情況可能會好D。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 147  發表于: 2010-11-05
引用第139樓Elvis2010-11-05 12:36發表的“”:

你好似打橫黎講wo

點唔適用?你唔好曲解我意思,你呢段野好似屈緊我甘bo

前個幾頁我咪應左你講版主見到判定係諧音都可以扣分,我幾時叫版主令會員有反感先作出反應???

咩叫疑似粗口?即係可以係又可以唔係。

你唔係版主,有時版主執行起黎係好麻煩。

版主絕對無可能迎合所有人,只係有d諧音係得到廣泛認同係粗口。有d係可以研究

就算唔係日日有新都隔一段時間就有新,我想問邊個負責去更新?
[ 本文被三郎在2010-11-05 22:57重新編輯 ]
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 148  發表于: 2010-11-05
引用第146樓freezefox2010-11-05 21:42發表的“”:
小小意見。
要制定諧音粗口字表黎統一執法,幾乎係無咩可能。但近日論壇以諧音粗口出文既情況又的確係嚴重左,可以既,咪稍稍整頓一下囉。就好似上文提到既 X ,以前無咩人會咁出文的,宜家多左。亦唔見有人提醒咁係唔得既。
.......

呢個ok~
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 149  發表于: 2010-11-05
引用第140樓Gabriel2010-11-05 12:38發表的“”:
不過公開處理會員對會員既投訴又有時會成為會員之間鬥氣既工具.... [表情] [表情] [表情]

會唔會變左文革

會員之間互相批鬥