• 9285閱讀
  • 242回復

[意見]粗言-諧音 日益嚴重 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Elvis

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-11-03
雖然我上黎都只係睇野多, 留言少,
但係見到愈黎愈多會員用諧音去講粗口~
呢個問題係咪要正視下呢???
好友論壇既風氣變左係咁??

【好友論壇】總版規

17. 好友論壇為無粗言論壇及嚴禁引起罵戰,並對該等會員採取零容忍政策,任何文章、登入名稱(登入名稱不得使用挑釁性字句)、頭像及簽名皆不能含有淫穢、不雅及令人感到不安之成份(包括諧音或別字),若有會員觸犯此條,將以停戶處理;各級版主有充分之權力分析某句子是否為粗言,版友皆不得異議。尊重其他版友為各會員之責任。

本人無針對任何會員, 只係咁岩見到已QUOTE出黎~
係球壇新聞見得仲多, 不能盡錄~
如有得罪, 請多多包涵

引用第25樓XX2010-11-02 19:59發表的“”:
我次次叫女秘書幫我佢都叫我黐線~ [表情]

引用第31樓XXXX2010-11-02 21:45發表的“”:

痛架 [表情] [表情]
我細個果陣都好百厭架 [表情]

引用第74樓XXXXXXXXXXXXX2010-09-01 23:05發表的“”:

佢實力絕對可以打正選,係皇馬硬膠膠唔識用 [表情] [表情] [表情]

引用第11樓XXXXX2010-07-30 20:38發表的“”:
又係嗰個硬膠膠嘅有加冇減機制?
[ 本文被Elvis在2010-11-03 11:24重新編輯 ]
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-11-03
冇記錯之前呢度有topic討論過有關問題(搵唔番tim...)
諧音粗口好難話因為個音似而去罸人,反而要睇成句意思係純粹講笑定係人身攻擊

對人身攻擊既當然會即時處理,但係如果只係用來講下笑,而對方又接受到既,實在冇扣分禁言既理由~

當然如果你覺得反感既,可以向該版版主甚至係我同三郎投訴~
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-11-03
引用第1樓迪神2010-11-03 13:15發表的“”:
冇記錯之前呢度有topic討論過有關問題(搵唔番tim...)
諧音粗口好難話因為個音似而去罰人,反而要睇成句意思係純粹講笑定係人身攻擊
對人身攻擊既當然會即時處理,但係如果只係用來講下笑,而對方又接受到既,實在冇扣分禁言既理由~
.......

雖然唔洗扣分, 但如果版主們見到的話, 好唔好刪除左果個字佢呢???
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-11-03
引用第2樓seattleqoo2010-11-03 13:19發表的“”:
雖然唔洗扣分, 但如果版主們見到的話, 好唔好刪除左果個字佢呢???

令人感到不安之成份

真係有人出聲會叫果個人edit左佢囉~
離線Elvis
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-11-03
引用第1樓迪神2010-11-03 13:15發表的“”:
諧音粗口好難話因為個音似而去罸人,反而要睇成句意思係純粹講笑定係人身攻擊
.......

咁總版規第17條咪即係形同虛設.............

【好友論壇】總版規

17. 好友論壇為無粗言論壇及嚴禁引起罵戰,並對該等會員採取零容忍政策,任何文章、登入名稱(登入名稱不得使用挑釁性字句)、頭像及簽名皆不能含有淫穢、不雅及令人感到不安之成份(包括諧音或別字),若有會員觸犯此條,將以停戶處理;各級版主有充分之權力分析某句子是否為粗言,版友皆不得異議。尊重其他版友為各會員之責任。

以你本人認為我QUOTE出黎果D係咪粗言?
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-11-03
引用第4樓Elvis2010-11-03 13:31發表的“”:
咁總版規第17條咪即係形同虛設.............
【好友論壇】總版規
.......

如果係我就「膠」字可以係可以唔係,你引用個d我應該未必會扣分

但有時「7」「正義能」個d我比較大機會扣

因為難以制定諧音標準,所以由版主級既好友去判定。

零容忍其實又好似無必要去到次次禁言甘...........有時直播版睇波睇度慶個陣..個個會員都黎料又無可能全禁言掛
離線Elvis
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-11-03
引用第5樓三郎2010-11-03 13:36發表的“”:
如果係我就「膠」字可以係可以唔係,你引用個d我應該未必會扣分
但有時「7」「正義能」個d我比較大機會扣
.......

咁起碼都要有D懲罰呀嘛~~唔好乜都唔做呀~
睇得興就講得??

咁咪即係一句到尾, 形同虛設囉~

我唔係拎第2件事出黎講, 但係我覺得幾諷刺
版主唔容忍會員出POST TOPIC錯格式而扣好友元(等同懲罰)
但版主容忍會員作出粗言(或諧音)而不能任何行動~

我唔係拉埋一齊講,
但希望各版主要有共識去處理
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-11-03
引用第6樓Elvis2010-11-03 13:46發表的“”:
睇得興就講得??
.......

我咪講左如果版主斷定係粗口可以去扣分囉。

但係諧音難以制定劃一準則,所以由版主去斷定係定唔係。而會員覺得有人用粗口既話,可以向該區版主/總版主投訴。

過份約束會變左文字獄

而且版主們都係義工形式,並非番工。無可能迎合全部會員心意

不如你講下如何達到共識?
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-11-03
球聞板我都有睇緊d呢樣既...

個人認為........最緊要唔係用黎鬧其他人或者侮辱其他人都仍然可以接受

不過都係建議唔好用太多啦...又唔係一定要用呢d字先可以宣洩到你既不滿
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-11-03
引用第6樓Elvis03-11-2010 13:46發表的“”:
睇得興就講得??
.......

錯格式呢d 唔係黑就係白

但係諧音呢d真係存在住灰色地帶丫嘛
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-11-03
所以我就覺得如果版主們見到的話就edit左佢, 等d人自己知道下次注意下.
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-11-03
【好友論壇】總版規

你quote果d粗言諧音令你好不安咩

我認為大多數人唔會咁覺得

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-11-03
引用第11樓智者2010-11-03 14:05發表的“”:
【好友論壇】總版規
你quote果d粗言諧音令你好不安咩
我認為大多數人唔會咁覺得
.......

唔係話不唔不安, 係唔想鼓勵.   當然你地認為冇問題咪ok囉.
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-11-03
引用第12樓seattleqoo2010-11-03 14:07發表的“”:
唔係話不唔不安, 係唔想鼓勵.   當然你地認為冇問題咪ok囉.

我覺得有人投訴先去delete 既做法好合理姐

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2010-11-03
引用第13樓智者2010-11-03 14:11發表的“”:
我覺得有人投訴先去delete 既做法好合理姐 [表情]

而家咪有人投訴囉...