• 11168閱讀
  • 222回復

[文集]可.愛文集 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 105  發表于: 2006-08-24
引用第101樓2006-08-24 18:17發表的“”:
唔係我寫架 [表情]

十仔搵你喎
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 106  發表于: 2006-08-24
引用第105樓arsenal2006-08-24 18:50發表的“”:
十仔搵你喎 [表情]

訓話中
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 107  發表于: 2006-08-28
林內有十隻兔子

兔子之中有九隻是灰色的

只有一隻比雪白更白.

白兔整天愁眉不展 總覺得被這個世界摒棄了

老灰兔看在眼中 總不是味兒

始終

瞎子摸象的傷害不比殘酷的現實少
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 108  發表于: 2006-08-28
引用第107樓2006-08-28 01:55發表的“”:
林內有十隻兔子
兔子之中有九隻是灰色的
只有一隻比雪白更白.
.......

你....話邊個瞎子呀灰兔~~
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 109  發表于: 2006-08-28
引用第108樓hkshearer2006-08-28 14:19發表的“”:
你....話邊個瞎子呀灰兔~~ [表情]

對號入座
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 110  發表于: 2006-08-28
引用第109樓2006-08-28 16:28發表的“”:
對號入座 [表情]

边個阿?
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 111  發表于: 2006-09-06
友人的blog.
擊節

再評<小寶與康熙>中的韋小寶

無可否認, 張衛健飾演的韋小寶深入香港觀眾的心, 劇集播放期間, 街頭街尾都會聽到o的小朋友大唱「涼風有信」. 不過, 今次(即係本少爺第三次)重睇<小寶與康熙>, 發覺王晶改篇, 張衛健演繹的韋小寶其實算唔上一個咩人物, 古靈精乖有餘而情義不足, 開始有少少乞我憎.

韋小寶口口聲聲話自己乜野都無, 最講義氣. 救陳近南為左義氣, 救天地會人馬又因為義氣, 幫康熙手又係為左義氣, 保護九難師太又係為左義氣, 乜叉都話為左義氣!!! 但到頭來皇帝仔知道佢係間碟, 要通緝佢, 佢又要求胡德帝俾佢退會, 話:「我做人真係好辛苦, 小寶真係唔識點做」咁點解你一開波又要妄想可以面面俱圓? 又要做鹿鼎公, 又要做青木堂堂主, 又要做白龍使, 咁你玩哂啦?

就係因為以為自己可以玩哂, 所以鑄下彌天大錯, 搞到自己都唔再識做人.

大家後生o既時侯, 又有邊個未試過係咁?

不過, 佢最衰o既係處事手法幼稚. 成人懶係有情有義, 對成班女人可以大大聲話個個都一樣咁愛, 邊個有事就救邊個, 邊個需要佢多o的就接近多o的邊個. 對鐘意o既人發一o的不著邊際o既誓, 咁係愛? 你地仲記得以前拍拖果時情到濃時就同對方講一生一世嘛? 「誰人又相信一世一生這膚淺對白?」小寶的愛情, 是屬於中學時期那些「激情」, 毫無理智, 卻自喻「至情至性」, <小寶與康熙>那首插曲的歌詞, 就係咁講:「狂情至性怎會懂得灰? 年輕不怕後悔」

再講韋小寶口中o既「義氣」. 咩叫義氣? 有好多人以為義氣就係「義」. 古語有云: 義者宜也. 簡單黎講就係係適當o既時侯做適當o既事, 屬於大是大非. 至於義氣, 其實可以解釋為人與人之間一種不可以明狀的奇妙感情, 不太理性, 認為要幫就幫, 要救就救, 無利益考慮, 率性而為, 通常有親疏之別. 學生甲偷野, 學生乙係佢老死, 雖然知道真相, 但為甲掩飾, 是為「義氣」. 如果學生乙能夠了解被偷野同學o既慘況而告發甲, 是為大義滅親, 先賢謂之曰「義」

我明白韋小寶不懂甚麼叫做大仁大義, 因為佢讀得書少, 我都一樣, 未必能夠行「義」, 但我比小寶明白乜野叫「義氣」. 正如以上所講, 義氣有親疏之別, 你係人都講義氣, 對康熙又講, 陳近南又講, 多隆又講, 門口守衛又講, 人人都係你兄弟而忽略「兄弟」間o既對立面, 到最後不單令到自己受苦, 亦令到「兄弟」們失望痛心. 究竟係你當人係兄弟還是契弟? 你咁做係成熟定幼稚?

開始明白點解當年中四o既我會咁鐘意張衛健飾演o既韋小寶, 因為佢以為自己已經長大, 成熟得足以面面俱圓, 「全世界我玩哂!!!」, 誰不知原來係何其幼稚. 晚晚聽到小寶對「兄弟」, 對「老婆仔」的金句, 都差點笑出聲音來...

可笑的是我
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 112  發表于: 2006-09-06
大義呢家野....要明已經難....要做更加難....
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 113  發表于: 2006-09-06
唔明要盡量去明
明左更加要盡量去做

義所當為所必為
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 114  發表于: 2006-09-08
引用第113樓2006-09-06 19:59發表的“”:
唔明要盡量去明
明左更加要盡量去做
義所當為所必為 [表情]

我成日覺得...唔知當你在局中時...

會唔會真係有你所講的咁清醒呢??

當然...呢條只適合問某一d人...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 115  發表于: 2006-09-09
引用第114樓sun2006-09-08 15:00發表的“”:
我成日覺得...唔知當你在局中時...
.......

我知我會保持理智清醒但係不受控睇住自己跌落去囉
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 116  發表于: 2006-10-04
機會像蔗
要力搾才有東西流出來.
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 117  發表于: 2006-10-04
引用第116樓2006-10-04 00:43發表的“”:
機會像蔗
要力搾才有東西流出來.

而家好少人識食蔗的了...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 118  發表于: 2006-10-04
引用第116樓2006-10-04 00:43發表的“”:
機會像蔗
要力搾才有東西流出來.

但搾得太盡,d汁流晒,就會得番蔗渣
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 119  發表于: 2006-10-04
引用第118樓red_trash2006-10-04 15:41發表的“”:
但搾得太盡,d汁流晒,就會得番蔗渣 [表情]

世上小人不少
蔗也不只一碌

何況炸蔗渣也能吃下肚子呢!
(這是我外婆的名菜!)