• 4543閱讀
  • 106回復

黃毓民及陳偉業退出社民連 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2011-01-24
好似小朋友
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2011-01-24
說好的長毛在那
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2011-01-24
唔知佢地3個入到立會仲會唔會一齊坐呢
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2011-01-24
我的票應該唔會再投比陳偉業了...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2011-01-24
引用第0樓antony2011-01-23 18:43發表的“黃毓民及陳偉業退出社民連”:
聽講話主力狙擊民主黨, 我好後悔五區公投時投票比陳偉業。
.......

引用第33樓liuming2011-01-24 09:28發表的“”:
我的票應該唔會再投比陳偉業了...

我都唔會再投陳偉業………

我估佢可能係第一個出局既(前)社民連分子。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2011-01-24
引用第31樓托利斯2011-01-24 03:09發表的“”:
說好的長毛在那 [表情]

黃毓民表示要向支持者致歉,形容當初支持陶君行出任黨主席是「交錯棒」,又指若他參與了早前黨內倒閣運動,相信行動不會失敗。他又指摘社民連「當權派」近日透過選舉經費問題「抹黑」他,做法無恥。陳偉業則點名炮轟陶君行「冇政治道德、冇政治人格,陶君行都係偽民主派」,黃更諷稱:「陶君行,下屆你想選到立法會議員?發夢冇咁早!」
會前呼籲支持者「唔好鬧長毛(梁國雄)」的黃毓民,會上卻難掩憤怒,多番指最心痛的是長毛稱政見跟他不同,變得「面目模糊」,黃更一度爆粗說:「我哋合作咗咁耐,你鶽家先話同我唔同?」,台下部份支持者高呼「長毛黐咗」、「長毛可恥」口號回應。
黃、陳退黨後,社民連只餘下梁國雄一名立法會議員。梁國雄昨日回應傳媒查詢時稱,他不滿黨內大搞派系鬥爭,不斷進行懷疑人格和人身攻擊,該黨根本難以走下去。他又稱,若他不參與派系鬥爭而被視為不稱職的人,他也會考慮退黨。他對本報則表示仍未決定去向

http://hkm.appledaily.com/Home/ShowArticle/e73d3ece-e653-46a4-8f9f-f95cabb22ba0

長毛可能做獨立人士或者唔玩立法會鳥
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2011-01-24
引用第29樓火鳳凰2011-01-23 23:53發表的“”:
我都唔知佢地係唔係叫做反共,只可以話佢地係反一黨專政,其實佢地既政治思維同行徑好「左」……

佢地的確係好「左」...
老實說,佢地脫離社民連我真係一d都唔意外~
佢地的行徑,同菜園村o個班80後真係好似...
任何事都不能妥協(除非能夠說服佢地),否則佢地只追求絕對的真理!!!

激進雖然唔等於錯~
我都唔支持民主黨o係5區公投的表現...
但唔等於我要接納黃、陳要以追擊民主黨為目標~~

sorry...我覺得公民黨愈來愈接近我的睇法...
最低工資、5區公投、普選都愈來愈接近...
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2011-01-24
引用第36樓liuming2011-01-24 10:20發表的“”:
佢地的確係好「左」...
老實說,佢地脫離社民連我真係一d都唔意外~
.......

今次呢件事,可能最大得益係公民黨

成個立會可能得番公民黨比較可靠

長毛下屆唔玩我都可能投公民黨
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2011-01-24
引用第37樓三郎2011-01-24 10:28發表的“”:
今次呢件事,可能最大得益係公民黨
成個立會可能得番公民黨比較可靠
.......

陶君行如果出選九龍東...
我覺得都有 d 機會...
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2011-01-24
引用第38樓liuming2011-01-24 10:30發表的“”:

應該得..最少票入個個..我估
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2011-01-24
料梁國雄亦步後塵 只待思考退黨後去向
(2011年01月24日)

隨著黃毓民及陳偉業宣佈退黨後,社民連另一立法會議員梁國雄,預計亦會步兩人後塵。一直無捲入黨內鬥爭的梁國雄說,事件已變成人身攻擊,難以支持任何一方,他會慎重考慮退黨問題,考慮因素主要是退黨後個人在政治上的「走位」,換言之,當他決定退黨時,會同時交代去向。被問及會否加入「人民力量」,他則說,「我見過鬼仲唔怕黑?」但他表明會在區議會選舉中狙擊民主黨,「我會自己做」。
另外,黃毓民昨在集思會上,對梁國雄指兩人政見不同大表痛心,「話我政見右、佢(梁國雄)左,你(梁國雄)唔企我呢邊,企阿陶(陶君行)嗰邊我冇意見,但話我哋政見唔同?」他指大家當年成立社民連,認同中間偏左路線,「點樣唔同政見?唔同政見一齊四年?」他並反問「我點叫右派?」他指88年李登輝當台灣總統,「我已退出國民黨……我唔會鬧長毛,但佢呢番話,我真係好心痛!」
梁國雄回應時無奈說,「佢(黃毓民)可能無聽清楚,以耳代目。」他指自己當日的言論並非諉過於對方,而是惋惜,他亦已作自我檢討。梁國雄上週五在網台節目中說,他與黃毓民的政見光譜不同,「我係左派,佢係右派」,他形容這個結合是政壇奇蹟,大家的聚合點是以三民民主主義與社會民主主義為基礎,他並指社民連分裂已成定局,「我最傷嘅係友情,唔參加呢個組織就冇咁多友情糾紛。」

http://www.am730.com.hk/article.php?article=41898&d=1402

講到「見過鬼仲唔怕黑」
我都覺得佢會做返獨立
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2011-01-24
引用第40樓CKL2011-01-24 10:34發表的“”:
料梁國雄亦步後塵 只待思考退黨後去向
(2011年01月24日)
隨著黃毓民及陳偉業宣佈退黨後,社民連另一立法會議員梁國雄,預計亦會步兩人後塵。一直無捲入黨內鬥爭的梁國雄說,事件已變成人身攻擊,難以支持任何一方,他會慎重考慮退黨問題,考慮因素主要是退黨後個人在政治上的「走位」,換言之,當他決定退黨時,會同時交代去向。被問及會否加入「人民力量」,他則說,「我見過鬼仲唔怕黑?」但他表明會在區議會選舉中狙擊民主黨,「我會自己做」。
另外,黃毓民昨在集思會上,對梁國雄指兩人政見不同大表痛心,「話我政見右、佢(梁國雄)左,你(梁國雄)唔企我呢邊,企阿陶(陶君行)嗰邊我冇意見,但話我哋政見唔同?」他指大家當年成立社民連,認同中間偏左路線,「點樣唔同政見?唔同政見一齊四年?」他並反問「我點叫右派?」他指88年李登輝當台灣總統,「我已退出國民黨……我唔會鬧長毛,但佢呢番話,我真係好心痛!」
.......

睇黎都係走硬
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2011-01-24
引用第41樓三郎2011-01-24 10:41發表的“”:
睇黎都係走硬 [表情]

用返「四五行動」的牌頭仲乾淨俐落~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2011-01-24
引用第35樓三郎2011-01-24 10:06發表的“”:
黃毓民表示要向支持者致歉,形容當初支持陶君行出任黨主席是「交錯棒」,又指若他參與了早前黨內倒閣運動,相信行動不會失敗。他又指摘社民連「當權派」近日透過選舉經費問題「抹黑」他,做法無恥。陳偉業則點名炮轟陶君行「冇政治道德、冇政治人格,陶君行都係偽民主派」,黃更諷稱:「陶君行,下屆你想選到立法會議員?發夢冇咁早!」
會前呼籲支持者「唔好鬧長毛(梁國雄)」的黃毓民,會上卻難掩憤怒,多番指最心痛的是長毛稱政見跟他不同,變得「面目模糊」,黃更一度爆粗說:「我哋合作咗咁耐,你鶽家先話同我唔同?」,台下部份支持者高呼「長毛黐咗」、「長毛可恥」口號回應。
黃、陳退黨後,社民連只餘下梁國雄一名立法會議員。梁國雄昨日回應傳媒查詢時稱,他不滿黨內大搞派系鬥爭,不斷進行懷疑人格和人身攻擊,該黨根本難以走下去。他又稱,若他不參與派系鬥爭而被視為不稱職的人,他也會考慮退黨。他對本報則表示仍未決定去向
.......

成班紅衞兵。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2011-01-24
引用第38樓liuming2011-01-24 10:30發表的“”:

陶君行?

呢條友仔從來都係機會主義者。咁耐以黎只係不斷係政界R 撈但又一直無本事撈得起既政棍。