• 4541閱讀
  • 106回復

黃毓民及陳偉業退出社民連 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2011-01-25
引用第58樓三郎2011-01-25 14:21發表的“”:
[表情] 長毛唔同佢地2個癲係正確的
[表情] btw佢地個新組織有前線成員

前線都係苟延殘喘個種………出黎代表個組織講野個個成個小朋友咁款。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2011-01-25
引用第57樓我諗到改咩名鳥2011-01-25 14:03發表的“”:
政棍

你講緊長毛定陳偉業?

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2011-01-25
長毛、阿牛個段訪問

聽得出好唔開心
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2011-01-25
引用第60樓freezefox2011-01-25 14:24發表的“”:
前線都係苟延殘喘個種………出黎代表個組織講野個個成個小朋友咁款。 [表情] [表情]

好似仲細過我
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2011-01-25
陶君行極力挽留長毛
【本報訊】宣佈退出社民連的黃毓民及陳偉業最快 4月與至少三個團體另立新組識「人民力量」,在本年底區議會選舉中狙擊「偽民主派」。獲邀與黃毓民結盟的前綫與神州青年服務社昨力數泛民區選協調機制不公,黃毓民可能獲推舉為新組織首領。社民連主席陶君行則強調會極力挽留「長毛」梁國雄。
黃毓民昨天在電台節目強調本港需要一個旗幟鮮明的反對黨,但陶君行領導無方,直認當初找陶君行接任主席做錯,並稱不理解梁國雄為何不與他及陳偉業共同進退。雖然黃毓民牽頭的新政團 4月才成立,未定組織架構,但有獲邀的團體支持由黃毓民及陳偉業出任領導。
社民連發信重整軍心

神州青年服務社社長林偉棠昨稱,「好支持佢哋做領導,帶我哋走一條好強硬嘅路」。他指服務社與黃毓民已有共識,「未來嘅地區工作要連埋一齊嚟做,積極部署區議會選舉」,狠批泛民協調機制不公平,例如民協在深水埗區一直獨佔鰲頭,「我哋就啃晒啲豬頭骨」,強調「我哋未必百分百去狙擊民主黨,(服務社)最大目標係民協」。
前綫召集人甄燊港強調,新組織的共同目標是在年底區選中狙擊民主黨,「唔可以畀佢哋呃完一次又一次」,並重申前綫加入新組織後仍然會保持其獨立組織,「區選後係咪再合作要稍後再傾」。
一下子痛失數百黨員的社民連,領導層向黨員發信解釋事件始末,重整軍心。陶君行昨稱稍後會與梁國雄面談,聽取他對社民連的意見,並極力爭取梁國雄留黨。梁國雄則在電台節目中稱仍在思考退黨問題,至今仍視點名批評他的黃毓民為朋友。
民主黨創黨主席李柱銘表示,他不認同黃毓民等人追擊民主黨的做法,認為對民主派沒有好處,最終只會益了民建聯及中共。他指出選民不滿意民主黨支持政改方案,可以不投民主黨一票,但黃毓民等追擊民主黨,就變成泛民陣營內鬥,完全看不到選民以選票懲罰民主黨的效果。
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110125&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=14904865

陶生放過長毛啦
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2011-01-25
神州青年服務社社長林偉棠昨稱,「好支持佢哋做領導,帶我哋走一條好強硬嘅路」。他指服務社與黃毓民已有共識,「未來嘅地區工作要連埋一齊嚟做,積極部署區議會選舉」,狠批泛民協調機制不公平,例如民協在深水埗區一直獨佔鰲頭,「我哋就啃晒啲豬頭骨」,強調「我哋未必百分百去狙擊民主黨,(服務社)最大目標係民協」。

家下全部都係攪針對攪批鬥講私仇!唔妥邊個郁邊個!呢D 咩組織黎架?!?!

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2011-01-25
引用第65樓freezefox2011-01-25 14:41發表的“”:
家下全部都係攪針對攪批鬥講私仇!唔妥邊個郁邊個!呢D 咩組織黎架?!?! [表情] [表情]

超激進民主派

不過係唔係真係有可能力動搖民協係深水埗既地位

個邊甘多老人家...唔似會投佢地 WO
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2011-01-25
引用第66樓三郎2011-01-25 14:45發表的“”:
超激進民主派
不過係唔係真係有可能力動搖民協係深水埗既地位 [表情]
.......

黃毓民宜家周圍去煸動D 後生仔去攪批鬥,真係好有當年紅衞兵既影子。

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2011-01-25
引用第67樓freezefox2011-01-25 14:48發表的“”:
黃毓民宜家周圍去煸動D 後生仔去攪批鬥,真係好有當年紅衞兵既影子。 [表情] [表情]

區議會可能真係比佢搶到幾席(可能得一、兩席)

立法會可能輸得好慘
離線Kenneth128
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2011-01-25
其實佢地追擊民主黨...即係社會主義既人???
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2011-01-25
引用第69樓Kenneth1282011-01-25 15:21發表的“”:
其實佢地追擊民主黨...即係社會主義既人???

點解追擊民主黨一定有問題?
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2011-01-25
引用第70樓三郎2011-01-25 15:36發表的“”:
點解追擊民主黨一定有問題?

觀點與角度姐...

我個人反對追擊民主黨...
DAB唔值得追擊咩?
佢地叫民主建港協進聯盟ar~~
咪一樣係偽民主...!?
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2011-01-25
引用第71樓liuming2011-01-25 15:42發表的“”:
觀點與角度姐...
我個人反對追擊民主黨...
.......

如果唔係其身不正有咩好驚
若然真係比佢地突破成功,甘民主黨係唔係要檢討
反正所謂團結老早已經無左
[ 本文被三郎在2011-01-25 15:53重新編輯 ]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2011-01-25
引用第72樓三郎2011-01-25 15:46發表的“”:
如果唔係其身不正有咩好驚 [表情]
若然真係比佢地突破成功,甘民主黨係唔係要檢討 [表情]
反正所謂團結老早已經無左 [表情]

如果係不為選票,只為拆穿西洋鏡都尤自可~

但黃、陳班人來來去去都只係為選票去追撃其他黨派~

就談不上有甚麼道德可言,仲要去攻人地的其身不正...

講真,麻煩叫黃、陳找左條五區公投條數比社民連先講野la...
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2011-01-25
引用第73樓liuming2011-01-25 15:50發表的“”:
如果係不為選票你,只為拆穿西洋鏡都尤自可~
但黃、陳班人來來去去都只係為選票去追撃其他黨派~
.......

我都不認同佢地架,但我覺得狙擊係無問題

如果我呢邊得民主黨同建制派投(區議會)我都投建制派

既然係民主,市民真係覺得民主黨有問題而投毓民佢地,我覺得無所謂 WO