• 8533閱讀
  • 204回復

畢業 3年攞綜援年半   中大碩士 200次見工失敗 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線thomas33

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-02-14
【本報訊】碩士本來是社會的棟樑,但 26歲的梁健鵬三年前在中文大學統計系碩士課程畢業後,做過兩份工均極速被炒,年半前更開始領失業綜援,每月靠 1,830元過活;他幾乎每三日見一份工,但逾 200份申請卻無一份成功,連應徵麥當勞也被拒門外。梁在網上撰文控訴教育制度失敗,「細個幾努力讀書都冇用」。網民看過文章後,有人深表同情,更多人直斥他是 80後「高學歷、低能力」的人辦。梁對抨擊不以為然,說:「我唔係高分低能!」
記者:梁曙光、馬耀文

阿鵬自幼讀書成績優異,在觀塘瑪利諾書院畢業,會考 26分,高考 2B1C, 03年入讀中大統計系, 08年碩士畢業時 GPA有 3.6分(即學業成績平均點數, 4分滿分),成績優異。在屋邨長大,父母做勞工的阿鵬以為碩士畢業後前途美好,回報雙親,豈料踏出校門卻墮入生活困窘。

兩份工兩個月內被炒
受訪時阿鵬思路清晰,沒有精神問題,語言表達能力亦沒問題,只是社交技巧笨拙,說話從不望人。他說, 08年 9月受聘於一間美國化工公司,但遇上金融海嘯,上班不足兩個月就被炒魷; 09年 4月他到保險公司做 Sales,未夠兩個月又被炒。
他聲稱之後有努力搵工,平均每個月見工 10份,兩年來超過 200份,但沒有一成功,「我乜工都搵,乜工都願做,最想做啲同讀書有關嘅工作,例如會計、數據分析等,但好多工要工作經驗,我未做過點有經驗?」
阿鵬否認自己心頭高,「麥當勞我都見過兩次,只係想做普通店員,但對方好驚訝,話『你係碩士喎,唔好玩啦!』」他曾報考警員、救護員,都全因體能「肥佬」被拒門外,「引體向上要做到七下,我只做到兩下」。記者問他為何不早作操練,他腼腆說:「下次會留意吓。」
中大曾公佈 08年畢業生平均月薪 17,898元,阿鵬於 09年 9月開始申領失業綜援,每月 1,830元,「每日得 61蚊用,朝早食杯麪,午餐晚飯食超巿 19蚊特價飯,有時要慳錢搭車見工,晚飯都唔食」。由於沒有錢買衣服,阿鵬每天都是穿同一套見工西裝外出。

「讀唔讀書有乜分別」
無朋友、無拍拖、無人理,鬱悶無出路,阿鵬於是在網誌上以《中大碩士失業漢》為題撰文宣洩。引來網民熱烈討論,有網民指梁不肯放下身段由低做起,認為他缺乏社交及溝通技巧,落得如此下場與人無尤,亦有自稱中大學生行為影響中大校譽,建議校方或校友出手相助。
碩士畢業要吃綜援,阿鵬說不怕別人眼光,認為自己的故事是對教育制度的侮辱,「連碩士生都冇能力靠自己生活,咁讀唔讀書有乜分別?叫啲細路點會勤力讀書?根本係浪費納稅人嘅錢……」

「希望社會畀機會我」
記者反覆問他,為何每年那麼多人大學畢業,惟獨他找不到工作,他最後還是承認自己有責任,「可能自己見工表現差,人際關係唔好,我有嘗試改變,但學唔識,讀書又冇教,希望社會畀個機會我!」
記者問阿鵬是否感到自己屬於「高分低能」,他說:「我唔覺自己係,但身邊好多人係。年輕人要為公開試掙扎,消耗晒所有精神,社交同溝通技巧梗係有問題。」

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110214&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=14970808
離線朗仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-02-14
Re:畢業 3年攞綜援年半   中大碩士 200次見工失敗
.......................
人際關係真係好難搞
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-02-14
一篇乎合大眾口味既新聞
正....拜年果陣又可以講下「唉....依家d年青人廢架」之類既說話
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-02-14
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-02-14
大學畢業wor﹐M記緊係唔請啦
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-02-14
Re:畢業 3年
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-02-14
我估計佢見唔成工既理由,其中一個就係亂咁見工。

老麥、救護員………根本都亂黎既。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-02-14
記者反覆問他,為何每年那麼多人大學畢業,惟獨他找不到工作,他最後還是承認自己有責任,「可能自己見工表現差,人際關係唔好,我有嘗試改變,但學唔識,讀書又冇教,希望社會畀個機會我!」

重點所在!佢知自己問題係邊,但又唔針對自己既問題作出改善,一味賴係社會既錯,教育制度既錯,咁又點會解決到問題?佢係咁見埋哂D 無厘頭既工,只係逃避責任既行為。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線thomas33
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-02-14
引用第6樓freezefox2011-02-14 09:55發表的“”:
我估計佢見唔成工既理由,其中一個就係亂咁見工。
老麥、救護員………根本都亂黎既。 [表情] [表情]

引用第582樓yanyan2011-02-06 22:17發表的“”:

10個大學生有8個唔知自己想點 [表情] [表情]

引用第583樓廢托2011-02-08 20:08發表的“”:

唔止大學生既... [表情]

離線thomas33
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-02-14
引用第7樓freezefox2011-02-14 09:58發表的“”:
.......

佢只係諗住交代下依家大學生都搵唔到工,

其實佢根本都無比過心機去搵工、無去做準備。

淨係識響度怨!

你估真係天會跌份工落黎咩!
離線thomas33
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-02-14
Re:Re:畢業 3年
引用第5樓廢托2011-02-14 09:33發表的“Re:畢業 3年”:
http://hk.dv.nextmedia.com/template/dv_channel/index.php?fuseaction=dv15.player&mode=section&range=d&dv_iss=20110214&id=4104&iss_id=20110214&sec_id=4104&art_id=14970808&av_id=14971113
睇埋段片就明, last 個 interview, 條友真係仲衰過中三畢業.......

有d中三畢業既都唔知幾醒

個阿姐真係插得野野中!
[ 本文被thomas33在2011-02-14 10:36重新編輯 ]
離線klinsmannabc
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-02-14
學歷只係入場券
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-02-14
Re:畢業 3年
社會上大部份人都係"性格決命運".
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-02-14
Re:Re:畢業 3年攞綜援年半   中大碩士 200次見工失敗
引用第11樓klinsmannabc2011-02-14 10:46發表的“Re:畢業 3年攞綜援年半   中大碩士 200次見工失敗”:
學歷只係入場券 [表情]

所以佢先可以有200次入場機會

只愛足球
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-02-14
Re:Re:畢業 3年
引用第2樓鮮吊甬仔2011-02-14 07:30發表的“Re:畢業 3年綜援年半   中大碩士 200次見工失敗”:
一篇乎合大眾口味既新聞 [表情]
正....拜年果陣又可以講下「唉....依家d年青人廢架」之類既說話 [表情] [表情]

依家d年青人唔係廢, 係唔爭氣.