• 6996閱讀
  • 176回復

好友論壇 VS 香港討論區 (YFF Week 36-38) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ab34
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 135  發表于: 2011-03-05
引用第134樓freezefox2011-03-05 19:54發表的“”:
得番幾分鐘,邊夠時間參加呀?我連詳情、規則都未睇呀! [表情] [表情]

選拔賽截止報名日期 : Week 30 開始前 (12/3/2011)
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 136  發表于: 2011-03-05
引用第134樓freezefox2011-03-05 19:54發表的「」:
得番幾分鐘,邊夠時間參加呀?我連詳情、規則都未睇呀! [表情] [表情]

http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=97143&toread=1

下星期DEAD??
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 137  發表于: 2011-03-05
係咪,我都話我連詳情都未睇。

咁等我呢幾日得閒睇番先。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線weijian1988
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 138  發表于: 2011-03-06
支持就好了。。只怪自己实力不足
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 139  發表于: 2011-03-08
睇番個賽制,唔駛開新隊,可以用舊隊。每周係18隊入面選11隊出黎作賽。其實即係容許「調兵遣將」。所以勝負係選擇參賽者時已經開始。你需要步兵、馬兵定係水軍,要一早諗定。唔係既話,打水戰個陣無水軍,打巷戰個陣無步兵,就真係周周比人撳住黎打。

所以選球隊其實唔係睇佢地既排名,係睇佢地手上有咩兵種,而你又需要咩兵種。排名高有時反而係個負累。例如第三周阿仙奴、車路士、利物浦通通作客,曼聯、紐卡素卻係主場,但你末必捨得放左手上低價KEEP 番黎既人黎盡地一煲,煲重呢一周。因為你仲要爭取排名。

離線TriFox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 140  發表于: 2011-03-08
引用第139樓freezefox2011-03-08 11:25發表的“”:
睇番個賽制,唔駛開新隊,可以用舊隊。每周係18隊入面選11隊出黎作賽。其實即係容許「調兵遣將」。所以勝負係選擇參賽者時已經開始。你需要步兵、馬兵定係水軍,要一早諗定。唔係既話,打水戰個陣無水軍,打巷戰個陣無步兵,就真係周周比人撳住黎打。
所以選球隊其實唔係睇佢地既排名,係睇佢地手上有咩兵種,而你又需要咩兵種。排名高有時反而係個負累。例如第三周阿仙奴、車路士、利物浦通通作客,曼聯、紐卡素卻係主場,但你末必捨得放左手上低價KEEP 番黎既人黎盡地一煲,煲重呢一周。因為你仲要爭取排名。

所以話有時 keep 到平價人都唔一定係有好大優勢
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 141  發表于: 2011-03-08
引用第140樓TriFox2011-03-08 11:28發表的“”:
所以話有時 keep 到平價人都唔一定係有好大優勢 [表情]

但由於你可以有18隊波,而每周只係係其中選11隊波出黎作賽,策略就變得極為重要。你需要有低價KEEP 人既球隊,亦需要係重要時刻可以亳不猶疑就將KEEP 開既人放埋佢既球隊。

另外,呢個比賽仲要唔係計有幾隊波勝出黎分高下,而係計咁多隊波加埋既總分!呢個設計,完完全全係一個團體賽既設計。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 142  發表于: 2011-03-08
舉一個例,你18隊入面,有幾多隊可以擁有平價既蘭尼,會係一個關鍵。

本來個例子係用VPS 做,更加貼切。但今日VPS 又突然變得唔貼切了。

離線TriFox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 143  發表于: 2011-03-08
引用第141樓freezefox2011-03-08 11:34發表的“”:
但由於你可以有18隊波,而每周只係係其中選11隊波出黎作賽,策略就變得極為重要。你需要有低價KEEP 人既球隊,亦需要係重要時刻可以亳不猶疑就將KEEP 開既人放埋佢既球隊。
.......

希望到時入選到既18隊陣容相似度可以50/50喇
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 144  發表于: 2011-03-08
引用第143樓TriFox2011-03-08 11:41發表的“”:
希望到時入選到既18隊陣容相似度可以50/50喇 [表情]

所以頭先已經講過,勝負其實早早已經開始。去到選人個陣,其實已經無咩可以做。

離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 145  發表于: 2011-03-08
引用第142樓freezefox2011-03-08 11:36發表的“”:
舉一個例,你18隊入面,有幾多隊可以擁有平價既蘭尼,會係一個關鍵。
本來個例子係用VPS 做,更加貼切。但今日VPS 又突然變得唔貼切了。 [表情] [表情]

vps唔係話出得咩?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 146  發表于: 2011-03-08
引用第145樓積極面對2011-03-08 11:46發表的“”:
vps唔係話出得咩?

原來就係想用VPS 做例子。假設佢跟之前消息所言,傷出三周。咁係今次比賽到,第一周你有VPS就係負累,你要硬食。但第二、第三周,若然佢真係出得,9蚊VPS 就係一個優勢。若然你18隊波,一個VPS 都無,第一周你梗係無問題啦,第二、三周就頭痕了(假設對方有既話)。

但由於VPS 又話出得,但又唔知佢會唔會好快又傷番,所以唔用VPS 做例子住。改用蘭尼。

有平價蘭尼,第一周就要硬食。第二、三周就有可能變成你既優勢。尤其係第三周,曼聯主場兼對手弱,蘭尼出得既話係必買。

既然我地有18隊波,又唔係周周都要出齊呢18隊,只要出11隊,咁18隊波入便你需要「幾多個蘭尼」呢?

同樣既問題,一樣可以出現係VDV、林伯特等等人既身上。

離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 147  發表于: 2011-03-08
引用第146樓freezefox2011-03-08 12:13發表的“”:
原來就係想用VPS 做例子。假設佢跟之前消息所言,傷出三周。咁係今次比賽到,第一周你有VPS就係負累,你要硬食。但第二、第三周,若然佢真係出得,9蚊VPS 就係一個優勢。若然你18隊波,一個VPS 都無,第一周你梗係無問題啦,第二、三周就頭痕了(假設對方有既話)。
.......

老狐戰略大師
拜拜先
今週已死!!這是棄Game的好理由??
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 148  發表于: 2011-03-08
係咪冇哂位
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 149  發表于: 2011-03-08
引用第146樓freezefox2011-03-08 12:13發表的“”:
.......

陣容深度同應變力, 發揮到固然無往而不利, 不過咁要假設要有一個(或少數人)做統領先會出現既效果....

每週有表面優勢既球隊通常唔止1,2隊, 通常前中後每個位都~10個人係正路可以揀, 咁點決定用7個RVP+5個NANI+..... 定 6個RVP+9個NANI+ .....etc, 就好複雜la, 始終每個人都有自己心水.....