• 1797閱讀
  • 38回復

抽廣告恐嚇傳媒 港鐵無恥 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2011-04-23
引用第16樓Erikson2011-04-23 10:03發表的“”:
我諗佢地出依封果陣已經預左

廣告公司有咩可能會出封咁既野?
OMD wor...跨國企業的大公司ar~~
我先唔信 mtr 係敏感度不足ar...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2011-04-23
引用第15樓托利斯2011-04-23 05:50發表的“”:
香港真係頂級…
不論價錢、舒適程度、服務… [表情]
整體黎講 [表情] [表情] [表情]

但外國追緊上黎la...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2011-04-23
引用第21樓科高2011-04-23 12:18發表的“”:
呢單野簡直on居都爆
手法極不智

goalgoal~

反而我想知 OMD 點解會肯出呢封信...
夠竟邊個批准發俾media ga??
定係 OMD 想過地鐵一楝...
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2011-04-23
引用第30樓liuming2011-04-23 14:22發表的“”:
.......

點可能係因為敏感度不足
講果個都唔會信啦
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2011-04-23
引用第32樓liuming2011-04-23 14:26發表的“”:
goalgoal~ [表情] [表情]
.......

我覺得係個客(港鐵)堅持要,間廣告公司都無辦法
政府 / 公營機構想影響傳媒,係人都知會出事
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2011-04-24
引用第30樓liuming2011-04-23 14:22發表的“”:
.......

之但係omd班友都知道出呢一封會奶野啦?

你話明報、星島都可能會理下你..你連生果都比埋..生果一定做你架wo
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2011-04-24
引用第35樓三郎2011-04-24 01:11發表的“”:
[表情] 之但係omd班友都知道出呢一封會奶野啦?
你話明報、星島都可能會理下你..你連生果都比埋..生果一定做你架wo [表情] [表情] [表情]

所以我覺得廣告公司方面都玩大左...
想一野玩死mtr班又串又臭檔的mkt~
at least,係應該企硬d,唔好幫mtr出信...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2011-04-25
引用第32樓liuming2011-04-23 14:26發表的“”:
goalgoal~ [表情] [表情]
.......

係令人大惑不解

明知出左會有咩迴響,應該唔會無諗過會有今日收返呢個結局吧?
離線Chelsea
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2011-04-25
一浪接一浪, 港鐵真係黑... 雖然呢單小兒科

港鐵特惠失效3天沒公布 落馬洲線拍卡沒減3元 軟件故障致歉
(明報)2011年4月25日 星期一 05:15

【明報專訊】深圳地鐵福田口岸站內的港鐵特惠站3日前開始失靈,令已在特惠站「拍八達通卡」登記優惠的乘客,無法享受每程3元的港鐵落馬洲線車費折扣,但港鐵一直沒有公開事件,直至記者昨日查詢後才確認軟件故障,並證實已有約100名乘客投訴。港鐵就事件造成乘客不便致歉,但指問題昨晚已修妥,受影響乘客可到各港鐵票務處申請取回3元優惠。

議員:賣廣告不如改善服務

立法會交通事務委員會主席鄭家富指出,港鐵近年屢生故障或扣錯錢,令人懷疑是否曾故意隱瞞或延遲公布,因港鐵做法一次比一次「閃縮」。他指地鐵與其大花銀彈大賣形象廣告,不如增撥資源改善服務,又指港鐵理應在收到投訴後盡快公開事件。

投訴人岑先生則估計,單是過去3日遭扣錯錢的乘客累計或逾千人,因為很多乘客都不會留意扣了多少車資。他批評港鐵以車費折扣引人乘坐落馬洲線,優惠卻失效,又無即時公布消息,令人憤怒。

發生問題的港鐵特惠站設有八達通讀卡機,位置是在深圳地鐵福田口岸站內,深圳地鐵的乘客只要在上址出閘前「拍一拍」八達通卡,即可登記優惠,出閘後只要隨即過關並乘搭港鐵落馬洲支線來港,便可享3元折扣優惠,如從落馬洲往上水   ,車費可由19.5元減至16.5元。

但經常往返中港兩地的岑先生稱,他約一周前已懷疑優惠有時無故「失蹤」,故本月22日他和兩個朋友一起「拍卡」及乘落馬洲線返上水站出閘時,特別留意車費顯示,終證實港鐵扣錯錢,令他們3人全部享受不到3元優惠。他翌日到旺角   火車站要求即時退款,職員卻指需數天核實,令他更不滿。

逾百人投訴 系統已修復

港鐵發言人證實,本月22日起收到扣錯錢投訴,翌日曾派深圳同事檢查,但至昨日(24日)仍收到同類投訴,昨午遂決定更換特惠站軟件,令系統恢復正常。他證實已累積收到約100人投訴,呼籲乘客可到票務處申請退款。記者昨晚試搭落馬洲支線,證實3元優惠已恢復正常。

明報記者 陳志偉