• 42320閱讀
  • 1452回復

[凸首選舉系列] 唐梁預告月底宣布參選 (17/11) p. [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2011-09-11
引用第29樓國球旗2011-09-11 22:55發表的“”:
跟 order 做野 [表情] [表情]

范太說亮話撐唐英年 籲政治人物「辭能達意」 「多餘說話應少講」

講緊自己………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2011-09-11
引用第30樓freezefox2011-09-11 22:59發表的“”:
范太說亮話撐唐英年 籲政治人物「辭能達意」 「多餘說話應少講」
講緊自己………

曲線讚自己
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2011-09-11
最後我地都係食花生之嘛
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2011-09-12
引用第30樓freezefox2011-09-11 22:59發表的“”:
講緊自己………

佢支持果個好明顯兩樣都衰晒
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2011-09-12
引用第25樓wylalan2011-09-11 18:34發表的“”:
所謂的民主,其實有經濟良好的支持才成事,如果比大部份港人去選,大家都一定會以「有飯食」為先。如果有民主但「冇飯食」,呢個民主大家都唔會要。所以選中誰都冇分別,所做的都要合乎國情… [表情]

又係D「先經濟後民主」論...
跟本經濟同政制發展係相輔相承,無話邊個先邊個後
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2011-09-12
引用第25樓wylalan2011-09-11 18:34發表的“”:
所謂的民主,其實有經濟良好的支持才成事,如果比大部份港人去選,大家都一定會以「有飯食」為先。如果有民主但「冇飯食」,呢個民主大家都唔會要。所以選中誰都冇分別,所做的都要合乎國情… [表情]

呢句野充份表現鳥你是一個中國人..
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2011-09-12

論經濟條件,香港仲缺d乜??
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2011-09-12

點解有民主會無經濟呢?
離線joN3
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2011-09-12
引用第37樓jimmy2011-09-12 12:29發表的“”:
點解有民主會無經濟呢? [表情]

係果d人夾硬推去個二元對立面度姐
離線happykinghk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2011-09-12
引用第12樓freezefox2011-09-10 18:51發表的“”:
二擇一既話,我寧願要振英哥。 [表情] [表情] [表情]

x2
離線wylalan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2011-09-12
其實深層去分析,香港冇話缺咩,旣是國際金融中心,旅遊業又有一定地位,但是除此之外,香港仲有咩自身優勢?九十年代,都可以話水深港濶。現在維多利亞港變成點?旅遊業現在都仲可以,但其他亞洲城市不斷進步。好似新加坡,發展了不少新景點。香港呢?來來去去都是一樣。澳門呢?不斷包裝自己的旅遊業,相對香港,還是以金融中心、購物天堂自居。當亞洲四小龍都不斷進步,唯獨香港進步緩慢,試問誰會對香港心存希望?冇錯,民主和經濟的確可以同時並存,但不要忘記現在的經濟環境,不多不少都有中國支持。我只是擔心萬一香港不再有利用價值,香港會變成點,會唔會變成「聽話」就有飯吃,不聽話就「冇」。我所說並非危言聳聽,萬一香港失去利用價值,會不會以民主換取經濟?
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2011-09-12
引用第40樓wylalan12-09-2011 21:18發表的“”:
其實深層去分析,香港冇話缺咩,旣是國際金融中心,旅遊業又有一定地位,但是除此之外,香港仲有咩自身優勢?九十年代,都可以話水深港濶。現在維多利亞港變成點?旅遊業現在都仲可以,但其他亞洲城市不斷進步。好似新加坡,發展了不少新景點。香港呢?來來去去都是一樣。澳門呢?不斷包裝自己的旅遊業,相對香港,還是以金融中心、購物天堂自居。當亞洲四小龍都不斷進步,唯獨香港進步緩慢,試問誰會對香港心存希望?冇錯,民主和經濟的確可以同時並存,但不要忘記現在的經濟環境,不多不少都有中國支持。我只是擔心萬一香港不再有利用價值,香港會變成點,會唔會變成「聽話」就有飯吃,不聽話就「冇」。我所說並非危言聳聽,萬一香港失去利用價值,會不會以民主換取經濟?

中國既民主俾我既感覺黎講...真係同無自由無分別

用自由換取金錢.....我會說不
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2011-09-12
引用第41樓Gabriel2011-09-12 21:50發表的“”:
中國既民主俾我既感覺黎講...真係同無自由無分別 [表情]
用自由換取金錢.....我會說不 [表情] [表情]

民主同自由係兩回事
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2011-09-12
引用第40樓wylalan2011-09-12 21:18發表的“”:

我都話你充份表現出中國人既特色架啦
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2011-09-12
引用第37樓jimmy2011-09-12 12:29發表的“”:
點解有民主會無經濟呢? [表情]

佢既意思係如果香港得到民主,民選出黎既香港政府。未必合中共心意。

到時就唔會再支持香港經濟。香港人會無飯食