• 42324閱讀
  • 1452回復

[凸首選舉系列] 唐梁預告月底宣布參選 (17/11) p. [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2011-09-12
引用第40樓wylalan2011-09-12 21:18發表的“”:
其實深層去分析,香港冇話缺咩,旣是國際金融中心,旅遊業又有一定地位,但是除此之外,香港仲有咩自身優勢?九十年代,都可以話水深港濶。現在維多利亞港變成點?旅遊業現在都仲可以,但其他亞洲城市不斷進步。好似新加坡,發展了不少新景點。香港呢?來來去去都是一樣。澳門呢?不斷包裝自己的旅遊業,相對香港,還是以金融中心、購物天堂自居。當亞洲四小龍都不斷進步,唯獨香港進步緩慢,試問誰會對香港心存希望?冇錯,民主和經濟的確可以同時並存,但不要忘記現在的經濟環境,不多不少都有中國支持。我只是擔心萬一香港不再有利用價值,香港會變成點,會唔會變成「聽話」就有飯吃,不聽話就「冇」。我所說並非危言聳聽,萬一香港失去利用價值,會不會以民主換取經濟?

香港內部已經被英國佬寵壞,經常爭爭吵吵,為芝麻綠豆小事停滯不前,當然都多得一班專搞事嘅議員
[ 本文被軒軒~阿B在2011-09-12 23:22重新編輯 ]
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2011-09-12
引用第26樓智者2011-09-11 18:39發表的“”:
香港會「冇飯食」?對大陸黎講香港差極都似番舊雞肋呀 [表情]

就算上海超越香港,香港仲會有飯食

假設內地仲有好多假貨
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2011-09-13
引用第40樓wylalan2011-09-12 21:18發表的“”:
其實深層去分析,香港冇話缺咩,旣是國際金融中心,旅遊業又有一定地位,但是除此之外,香港仲有咩自身優勢?九十年代,都可以話水深港濶。現在維多利亞港變成點?旅遊業現在都仲可以,但其他亞洲城市不斷進步。好似新加坡,發展了不少新景點。香港呢?來來去去都是一樣。澳門呢?不斷包裝自己的旅遊業,相對香港,還是以金融中心、購物天堂自居。當亞洲四小龍都不斷進步,唯獨香港進步緩慢,試問誰會對香港心存希望?冇錯,民主和經濟的確可以同時並存,但不要忘記現在的經濟環境,不多不少都有中國支持。我只是擔心萬一香港不再有利用價值,香港會變成點,會唔會變成「聽話」就有飯吃,不聽話就「冇」。我所說並非危言聳聽,萬一香港失去利用價值,會不會以民主換取經濟?

香港既優勢係法治、廉潔、言論同資訊自由
民主政制正正可以保持香港既優勢
如果香港淪為一個普通中國城市先會無飯食
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2011-09-13
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2011-09-13

香港進步緩慢,係因為政府唔代表民意,制定唔到合適o既政策
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2011-09-13

就係因為中國政府,香港先俾人超越
以前香港做到咁好,係因為英國人不斷派錢落黎嗎?
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2011-09-14

老實說,是香港政府無能、政制又係無能...
唔關爭取民主事...
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2011-09-14
香港總有「利用」價值,到無果時,就係我地慶祝既時候,因為國家真正強大了

仲有,經濟進步真係咁重要嗎?發展真係硬道理?
中國可能仲係......但唔會一路落去都係咁囉
人地超過我地咪由佢超囉,我地都可以恥笑佢地連fb都上唔到,連香口膠都無得食

香港算係幸福既地方,點解唔可以惗D比錢更加重要既野
呢個世界依家太多挑戰,唔係淨係發展經濟就可以解決哂D問題
[ 本文被智者在2011-09-14 01:35重新編輯 ]

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2011-09-14
引用第52樓智者2011-09-14 01:23發表的“”:
香港總有「利用」價值,到無果時,就係我地慶祝既時候,因為國家真正強大了[表情]
人地超過我地咪由佢超囉,我地都可以恥笑佢地連fb都上唔到,連香口膠都無得食 [表情]
.......

GD PT
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2011-09-14
引用第52樓智者2011-09-14 01:23發表的“”:
香港總有「利用」價值,到無果時,就係我地慶祝既時候,因為國家真正強大了[表情]
人地超過我地咪由佢超囉,我地都可以恥笑佢地連fb都上唔到,連香口膠都無得食 [表情]
.......

LIKE
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2011-09-15
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2011-09-15
唐英年家臣狂擦老細鞋 譏梁振英不自量

政務司司長唐英年辭職參選特首已如箭在弦,而唐支持者就繼續向進入「備選」特首的行會召集人梁振英施壓,被視為唐「家臣」的工業界立法會議員林大輝,昨日公開呼籲梁振英參選前,應想清楚是否得到選委及中央支持,若果不自量力參選,只會令中央尷尬。而工聯會會長鄭耀棠也相信,當有疑似候選人知道自己勝算不高,就會知難而退。

林大輝昨日廣邀傳媒午宴,更罕有地宣讀一份發言稿,公開挺唐英年選特首。林大輝稱認識唐英年逾 30年,認為唐棄商從政廿年,充份反映有心服務香港,是下屆特首最適合人選。

林又指不少唐營支持者早已對唐英年參選「望穿秋水」,「最好下個禮拜一,唔好遲過下個禮拜,如果拖到月尾,我都會動搖我個心」,更承認曾以朋友身份,勸唐英年盡早辭職競選特首,他引述唐只回覆稱「收到嘞、收到嘞」。
對於梁振英表明正「備選」,有意與唐爭下屆特首,身兼全國政協的林大輝分析,中央最終只會祝福一人參選特首,更建議建制派選委可透過不同渠道向北京「比較高層領導人」收風,自然會了解中央的想法,因為北京擔心建制派太多人競選,必定會影響建制派的感情和穩定,甚至令中央政府覺得尷尬,所以他呼籲包括梁振英在內的疑似特首候選人,參選前應「停一停、諗一諗」,先自我評估能否獲得 150名選委提名,以及得到中央祝福。
林大輝又不點名「提醒」梁振英,認為他除參選特首外「可以有好多選擇」,「唔一定要做領頭羊,唔一定要做特首先可以服務香港」,又暗示條件不足的疑似候選人,應該盡快「轉軚」支持唐英年,「可以顧全大局、顧全大義,調轉頭支持返另一位候選人」,更讚揚近日表明「讓路」唐英年的全國人大常委范徐麗泰「十分英明」。

鄭耀棠也踩上一腳
而工聯會會長鄭耀棠昨日也說,該會未決定支持哪位人士參選特首,對中央來說,有一名建制派人士參選特首,安全系數自然最高,但就算建制派多於一位人士參選,也不會影響大局。他表示,「究竟係一個抑或兩個去選,仲係未知之數」,續指「今時今日有一、兩個人去競選吓係正常嘅事」。
不過鄭耀棠補充,假如有候選人自知勝算不高,「或者到最後,如果佢發覺自己機會唔係咁高,未能爭取到(支持)時候,(屆時)宣佈唔去競逐亦係非常正常嘅事」,暗示最終有人或會「知難而退」。

出口術了.
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2011-09-15
引用第55樓seattleqoo2011-09-15 11:17發表的“”:

a film by 中央...
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2011-09-15
引用第56樓seattleqoo2011-09-15 11:24發表的“”:
政務司司長唐英年辭職參選特首已如箭在弦,而唐支持者就繼續向進入「備選」特首的行會召集人梁振英施壓,被視為唐「家臣」的工業界立法會議員林大輝,昨日公開呼籲梁振英參選前,應想清楚是否得到選委及中央支持,若果不自量力參選,只會令中央尷尬。而工聯會會長鄭耀棠也相信,當有疑似候選人知道自己勝算不高,就會知難而退。
林大輝昨日廣邀傳媒午宴,更罕有地宣讀一份發言稿,公開挺唐英年選特首。林大輝稱認識唐英年逾 30年,認為唐棄商從政廿年,充份反映有心服務香港,是下屆特首最適合人選。
.......

不自量係話緊唐唐咋嘛
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2011-09-15
引用第56樓seattleqoo2011-09-15 11:24發表的“”:
.......

係咪曲線支持振英哥,依家連我都覺得振英哥好好烏