• 1526閱讀
  • 15回復

野蠻港媽當港鐵職員係奴隸又點又鬧 [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-09-17
http://www.youtube.com/watch?v=zej2hIwyPEc

2011年9月11日夜晚約10點,西灣河港鐵站

一個短髮師奶推住架航空母艦咁大o既雙人前後座BB車,在樓梯按站內call輪椅支援落樓梯個掣。話咁快,港鐵職員出現,原來個師奶話推唔到架車落樓梯,態度已經好寸咁喇­,個職員就話:「你架BB車用唔到輪椅部機,不如你抱起個BB,我幫你手抬落樓梯啦。」
個師奶就黑晒面,同工人(定朋友?)各抱起一個B,職員就開始抬架大過牛肺嘅車落樓梯喇。
唔知點解架車上面放咗勁多嘢,職員行咗幾級,車上跌咗個盒出來,個師奶諗都唔諗立即破口大罵:「你點做嘢㗎!如果整爛咗啲嘢你要賠番晒比我呀!」
個職員都死晒狗解釋:「唔好意思,因為你架車太大太重。」
師奶:「你唔好解釋咁多!我比得車費,你就無理由比啲咁差o既服務我!(下刪數百鬧人字眼)」

跟住有個四眼仔路人睇唔過眼,就走出嚟幫個職員手搬架車,講:「我都係見義勇為啫。」個八婆依然在側邊勁睥,間唔中口中仍念念有詞,我亦開始拍片喇。

睇段片到尾,兩個男士搬到架車落樓梯,條師奶唔該都冇句仲繼續鬧,又話要投訴,又話自己比咗車錢大晒咁!個職員只可以一臉無奈。

有啲咁o既阿媽,真係唔夠想像第日教出o黎個仔會變成點喇!
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-09-17
港媽大鬧港鐵 網民狂轟
2011年09月14日

【本報訊】「唔好再攻擊佢,佢都好慘。」港鐵職員協助推着雙人嬰兒車,滿手雜物的婦人進入車站,反遭對方罵他服務不周,甚至要脅道:「我實投訴你!」有市民拍下部份過程上網,引起很多網民狂轟婦人的「使死人」行為,然而,被罵的港鐵職員當日不但沒有還口,事後更為婦人說好話。

自稱目擊過程的網民表示,一名婦人於周日晚上約 10時,推住雙人前後座嬰兒車,在港鐵西灣河站內按輪椅支援按鈕,杜姓港鐵職員前來協助,並向她解釋,嬰兒車無法使用輪椅支援,提議她抱起兩個嬰兒,再助她將嬰兒車搬入站內。

該網民形容婦人當時已「面黑黑」,杜姓職員搬車時,車上跌出一個盒,婦人即罵道:「你點做?如果整爛你要賠番晒畀我呀!」但杜姓職員只說:「唔好意思,因為你架車太大太重。」但婦人再罵:「你唔好解釋咁多!我畀得車費,你就無理由畀咁差嘅服務我……」其間一名看不過眼的男乘客上前協助職員搬車。兩人將嬰兒車搬入站後,婦人繼續大罵杜姓職員,表示「一定投訴你」。

被罵者︰為人父母心急啲

片段放上網後,有網民大罵她「無修養」、「懶巴閉」,更指她會「教壞細路」。記者昨到西灣河車站,杜姓職員不欲多談事件,只說:「日常都係咁做,都明白為人父母係會心急啲」。他更呼籲網民「唔好再攻擊佢,佢都好慘喇」。

港鐵發言人回應,非輪椅使用者不能使用有關裝置,而職員會盡量協助乘客需要。香港鐵路員工總會副理事長麥培東直言,現時要求特殊或情緒化的乘客較多,但前線員工都盡量提供協助,遇上情緒激動的乘客,為了個人和公司形象,被指罵絕不能還口,更不能呆站受靶,一般做法是替換另一職員處理,以免再直接衝突。他坦言,前線員工遇到這類情況「辛苦過 OT(超時工作)」,全日情緒都可能受影響。

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110914&sec_id=4104&art_id=15612117
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-09-17
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-09-17
比人鬧足八十八頁。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-09-17
睇完apple新聞話佢有機會拎最關懷備至大獎
搞到我突然有個超極端諗法:會唔會係度做戲
不過個c9咁認真+說話乞人憎, 都冇咩可能

>睇完utube既comments鬧個咩rose, 笑死
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-09-17
引用第3樓freezefox17-09-2011 01:31發表的“”:
比人鬧足八十八頁。 [表情] [表情] [表情]

四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線Chelsea
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-09-17
航空母艦咁大o既雙人前後座BB車
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-09-17
比人係咁插。
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-09-17
比左$大晒咁...
離線happykinghk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-09-17
引用第8樓工藤新一2011-09-17 12:28發表的“”:
比左$大晒咁... [表情]

真係唔要得
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-09-17
引用第9樓happykinghk2011-09-17 13:13發表的“”:
真係唔要得 [表情]

係架~做到咁都唔知邊個冇面d~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-09-17
引用第5樓啪啪啪啪啪啪2011-09-17 10:31發表的“”:
[表情] [表情]

我估,若然佢唔係仲要上網死撐,鬧二三十頁到都可能了事,頂多咪鬧多十頁八頁。

佢上去撐一撐,即時見反效果,鬧多五十頁!

離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-09-17
引用第4樓托利斯2011-09-17 04:28發表的“”:
睇完apple新聞話佢有機會拎最關懷備至大獎
搞到我突然有個超極端諗法:會唔會係度做戲 [表情]
不過個c9咁認真+說話乞人憎, 都冇咩可能 [表情] [表情]
>睇完utube既comments鬧個咩rose, 笑死 [表情]

..如果他反駁...又被証明熟實...
這輩子也沒法昇職了..若日後要裁員刪減開支..
第一個...
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-09-17
引用第11樓freezefox2011-09-17 16:08發表的“”:
我估,若然佢唔係仲要上網死撐,鬧二三十頁到都可能了事,頂多咪鬧多十頁八頁。
.......

佢點撐呀? 搵唔到呀?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-09-17
引用第13樓麻凡2011-09-17 23:30發表的“”:
佢點撐呀? 搵唔到呀? [表情]

個個ROSE咩咩既被疑懷係佢本人或佢親人………