• 9704閱讀
  • 297回復

施政報告新聞區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2011-10-11
點都好 我都係努力儲錢移民架啦
儲錢用o既戶口都開好左
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2011-10-11
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2011-10-11
引用第16樓煙花2011-10-11 15:11發表的“”:
北移呀? [表情] [表情]

北移咪仲慘過留係HK
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2011-10-11
引用第13樓liuming2011-10-11 11:35發表的“”:
http://hk.news.yahoo.com/%E9%A6%96%E6%89%B9%E6%96%B0%E5%B1%85%E5%B1%8B%E6%96%992016%E5%B9%B4%E8%90%BD%E6%88%90-220924843.html
首批新居屋料2016年落成
(綜合報道)(星島日報報道)特首曾蔭權將於明天的《施政報告》中,宣布推出每年數千個、售價與受資助巿民收入掛鈎的「新居屋」計畫。據悉,首批「新居屋」單位將於二○一四年接受申請,於二○一六年落成。「新居屋」單位將有五年禁售期,轉讓時的補地價安排,則會以購入時的地價折讓計算。但「舊居屋」補地價安排會否調整,將交由房委會研究。據悉,為確保政府能掌控樓宇供應量,當局會事先聲明一旦樓市大跌,「新居屋」計畫會減少供應,甚至叫停。
.......

其實我又唔係好明啦,"「新居屋」不再以市價計算補回業主買入單位時的地價,而是以購入時價格計算",咁高價時買入咪好唔抵,想係樓市回落時換入其他已跌價既私人樓,咪補地價都補到傻?

咁講法,即係係市況低迷時買入會較著數,補地價都只係 mark 住個低價黎補。但係 "當局會事先聲明一旦樓市大跌,「新居屋」計畫會減少供應,甚至叫停",樓市跌時佢又唔賣俾你,咁即係點?
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2011-10-11
引用第18樓bmx2011-10-11 15:20發表的“”:
其實我又唔係好明啦,"「新居屋」不再以市價計算補回業主買入單位時的地價,而是以購入時價格計算",咁高價時買入咪好唔抵,想係樓市回落時換入其他已跌價既私人樓,咪補地價都補到傻?
咁講法,即係係市況低迷時買入會較著數,補地價都只係 mark 住個低價黎補。但係 "當局會事先聲明一旦樓市大跌,「新居屋」計畫會減少供應,甚至叫停",樓市跌時佢又唔賣俾你,咁即係點? [表情] [表情]

我已經冇心機去消化佢...
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2011-10-11
引用第18樓bmx2011-10-11 15:20發表的“”:
咁講法,即係係市況低迷時買入會較著數,補地價都只係 mark 住個低價黎補。但係 "當局會事先聲明一旦樓市大跌,「新居屋」計畫會減少供應,甚至叫停",樓市跌時佢又唔賣俾你,咁即係點? [表情] [表情]

畫蛇添足
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2011-10-11
引用第15樓yanyan2011-10-11 15:09發表的“”:
點都好 我都係努力儲錢移民架啦 [表情]
儲錢用o既戶口都開好左 [表情]

我都有諗過退休後移民, 但住香港真係好方便.......
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2011-10-11
引用第13樓liuming2011-10-11 11:35發表的“”:
http://hk.news.yahoo.com/%E9%A6%96%E6%89%B9%E6%96%B0%E5%B1%85%E5%B1%8B%E6%96%992016%E5%B9%B4%E8%90%BD%E6%88%90-220924843.html
首批新居屋料2016年落成
(綜合報道)(星島日報報道)特首曾蔭權將於明天的《施政報告》中,宣布推出每年數千個、售價與受資助巿民收入掛鈎的「新居屋」計畫。據悉,首批「新居屋」單位將於二○一四年接受申請,於二○一六年落成。「新居屋」單位將有五年禁售期,轉讓時的補地價安排,則會以購入時的地價折讓計算。但「舊居屋」補地價安排會否調整,將交由房委會研究。據悉,為確保政府能掌控樓宇供應量,當局會事先聲明一旦樓市大跌,「新居屋」計畫會減少供應,甚至叫停。
.......

我覺得居屋係唔應該補地價的, 佢本身原意有二, 一係幫忙一d買唔起私樓但又住唔到公屋0既白表市民有個居所, 二係讓有能力0既公屋綠表居民想改善居住環境, 而又可將公屋交還令其他有需要人士可更快上樓. 補地價之後即變相將居屋送入私人市場, 令居屋失去本身原意.
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2011-10-11
引用第21樓seattleqoo2011-10-11 16:49發表的“”:
我都有諗過退休後移民, 但住香港真係好方便....... [表情] [表情] [表情] [表情]

香港是我心
一顆不變心
實在極不願
移民外國做二等公民

必須抱著信心
把基礎打穩
盡力地做我本份
定能突破戰勝黑暗

香港是我家
怎捨得失去它
實在極不願
移民外國做遞菜斟茶

緊緊抱著結他
傾出這心裡話
但願藉著這番話
齊齊共你發洩一下
但願日後獅子山下
人人團結永不分化
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2011-10-11
引用第22樓seattleqoo2011-10-11 16:59發表的“”:
我覺得居屋係唔應該補地價的, 佢本身原意有二, 一係幫忙一d買唔起私樓但又住唔到公屋0既白表市民有個居所, 二係讓有能力0既公屋綠表居民想改善居住環境, 而又可將公屋交還令其他有需要人士可更快上樓. 補地價之後即變相將居屋送入私人市場, 令居屋失去本身原意.

同意。

亦間接令買左上車盤私人樓既市民更難樓換樓,改善生活環境。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2011-10-11
引用第24樓bmx2011-10-11 17:14發表的“”:
同意。
亦間接令買左上車盤私人樓既市民更難樓換樓,改善生活環境。 [表情]

我本身住過居屋, 所以明白當中道理. 只係我地個高高在上0既政府根本就唔明白唔理解市民所需要.
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2011-10-11
引用第25樓seattleqoo2011-10-11 17:19發表的“”:
我本身住過居屋, 所以明白當中道理. 只係我地個高高在上0既政府根本就唔明白唔理解市民所需要.

香港政府一向都係,制定房屋政策既從來都唔駛愁住屋問題,制定道路交通政策既就從來都唔駛自己揸車/迫公共交通工具
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2011-10-11
引用第25樓seattleqoo2011-10-11 17:19發表的“”:

鄰居
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2011-10-11

民意得40分都覺得滿意,就知我地同政府的思維係兩個唔同的層次...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-10-11
引用第28樓liuming2011-10-11 17:32發表的“”:
民意得40分都覺得滿意,就知我地同政府的思維係兩個唔同的層次...