• 66675閱讀
  • 2342回復

[電視劇][人性的探討]天與地 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線42174217
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 120  發表于: 2011-11-22
引用第118樓bmx2011-11-22 16:23發表的“”:
我剩係知如果法律真係由呢類思想去厘定,個社會會好大鑊。 [表情]

殺人先唔講住啦
毒品,其實你可以當成食煙咁睇,咁你會唔會有另一個睇法?
個人其實一直認為香煙係毒品O既一種
離線42174217
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 121  發表于: 2011-11-22
引用第119樓sun2011-11-22 16:26發表的“”:
如果你換轉在土人既世界裡...就唔需要遷就什麼了...
一人食或一群人一齊食...仲好合理tim... [表情]

就算係土人,我相信都有唔同喜好同口味O既

A:有冇搞錯呀?!隻大脾落椒鹽去煮!
B:你識乜野丫!食你O既豉油皇腳指啦!
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 122  發表于: 2011-11-22
引用第120樓421742172011-11-22 16:27發表的“”:
殺人先唔講住啦

煙咁多年都禁唔到賣主要係煙草商財力同勢力太大姐。
離線42174217
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 123  發表于: 2011-11-22
引用第122樓bmx2011-11-22 16:31發表的“”:
煙咁多年都禁唔到賣主要係煙草商財力同勢力太大姐。 [表情]

你估毒品商唔財雄勢大咩,仲有埋黑勢力撐腰添!
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 124  發表于: 2011-11-22
引用第123樓421742172011-11-22 16:33發表的“”:
你估毒品商唔財雄勢大咩,仲有埋黑勢力撐腰添!

所以好多國家政府咪明禁暗撐囉。
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 125  發表于: 2011-11-22
引用第121樓421742172011-11-22 16:29發表的“”:
就算係土人,我相信都有唔同喜好同口味O既
A:有冇搞錯呀?!隻大脾落椒鹽去煮!
B:你識乜野丫!食你O既豉油皇腳指啦!

咁呢d就係佢地既風俗習慣...
鐘意食脾先...還是先要黎際天先...
完全無矛盾的...

要有咁既例在先至會咁行...

但呢d例又係咩形成? 其實就係黎自風俗習慣...思想主導...同文化影響...

就好似我地華人死左家人會燒衣紙...燒大屋...燒琴...燒兩個妹仔...
西方人無呢d野架...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 126  發表于: 2011-11-22
引用第120樓421742172011-11-22 16:27發表的“”:
殺人先唔講住啦

鴉片會戰爭...水煙頂住...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 127  發表于: 2011-11-22
我都睇晒了...
真係唔錯...
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 128  發表于: 2011-11-22
引用第117樓421742172011-11-22 16:19發表的“”:
遷就係OK,
但遷就我覺得係
我唔會特登係你面前講點斬,點煮,點食,有幾好食,
.......

但係人係群體生物,人地好難唔知

道德始終係人訂既(或者係天主、阿拉、佛祖 ),係果個社會大部份人都同意既標準
響古時既部落,違反標準既人就會被放逐,自生自滅
之後再進化成律法同監獄

律法只係道德既一部分,有冇犯法同有冇道德係兩回事
食人既可能係犯法,但有冇道德係有爭論既
食狗食翅既都係一樣

而個道德標準高唔高,只不過係相對架姐(黃子華 )
唔同社會既道德標準又會唔同

淨係大陸同香港既都唔同啦

p.s:個topic [人性的醜惡]算唔算預設立場,可唔可以改改佢?
[ 本文被智者在2011-11-22 17:22重新編輯 ]

離線42174217
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 129  發表于: 2011-11-22
引用第128樓智者2011-11-22 17:14發表的“”:
但係人係群體生物,人地好難唔知 [表情]
道德始終係人訂既(或者係天主、阿拉、佛祖 [表情] ),係果個社會大部份人都同意既標準
.......

我只係覺得,守規則,其實係一種互相尊重o既做法。
例如:公眾地方講咸濕野係犯法
ok,我咸濕,不過我尊重你,我返屋企先睇4仔,我同圍內朋友先講有咪笑話,(咁樣算算唔算現代o既放逐?)
但你既然殺埋黎我到話禁止我睇4仔,禁止我同其他人講有味笑話,
咁我覺得反而你你冇尊重到我囉

少數人,咪即係弱勢社群,
弱勢社群o既聲音,係少數人o既聲音,唔代表可以被忽視架……
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 130  發表于: 2011-11-22
引用第129樓421742172011-11-22 17:44發表的“”:
我只係覺得,守規則,其實係一種互相尊重o既做法。
例如:公眾地方講咸濕野係犯法
ok,我咸濕,不過我尊重你,我返屋企先睇4仔,我同圍內朋友先講有咪笑話,(咁樣算算唔算現代o既放逐?)
.......

少數?有幾少數?
1個人同1%都有唔同既effect啦

禁4仔........我估唔止10%人睇4仔掛......我驚係唔睇4仔果D先係少數
但試問有幾多香港人真係好鍾意食人同食狗?

當然,你唔鍾意人地禁你某樣野既,大可以同理性文明既majority 解釋你既論點,或者搬去火星放逐下

離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 131  發表于: 2011-11-22
無啦啦做咩禁4仔.
講還講呀!! 唔好咁過份喎~
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 132  發表于: 2011-11-22
呢套播完之後好似播《心戰》
離線kamch116
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 133  發表于: 2011-11-22
小小愚見:

講真..邊D食得邊D唔食得都係CULTURAL DIFFERENCES。

正如PSYC所講,你係個個文化到出世,受到教育下你係覺得你冇錯,你反而會奇怪點解其他國家既人會話你錯。

同埋當普遍人覺得係正常既時候,個樣野就會變成理所當然,呢個係SOCIAL INFLUENCE黎。

唔係話你改變唔到,但當你要用MINOR GROUP去AFFECT MAJOR GROUP,個難度就等於當時廢除黑人奴隸制度

一樣。

我始終覺得食肉冇咩問題,只係要適可而止,唔好破壞生物鏈。

BTW,哲學有時都真係幾好玩。

記得曾幾何時我都係FACEBOOK睇個一篇文章,全部都係呢類道德既問題,我都覺得好混淆。
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 134  發表于: 2011-11-22
頭先睇咗幾分鐘,節奏慢到喊