• 3096閱讀
  • 45回復

廉署證實拘捕2名上市公司高層及前高官 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線蕃薯廠

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-03-29
http://news.on.cc/cnt/news/20120329/bkn-20120329180903158-0329_00822_001.html

廉政公署證實,拘捕一間香港上市公司的兩名高層人員,以及一名港府前主要官員,懷疑他們涉嫌貪污。被捕人士涉觸犯《防止賄賂條例》及公職人員行為失當罪。

而該上市公司另一名高層人員以及其他四名人士,亦因涉嫌與這宗案件有關,早前被廉署拘捕。廉署指,調查仍在進行中,現階段不會再作進一步評論。

http://hk.news.yahoo.com/%E8%A8%B1%E4%BB%95%E4%BB%81%E9%83%AD%E7%82%B3%E6%B1%9F%E9%83%AD%E7%82%B3%E8%81%AF%E5%BB%89%E7%BD%B2%E5%8A%A9%E6%9F%A5-080300020.html

許仕仁郭炳江郭炳聯廉署助查

廉署今日先後邀請前政務司司長許仕仁,和新地聯席主席郭炳江及郭炳聯,到北角廉政公署協助調查。

郭炳江代表律師駱應淦其後到廉署了解情況,及給予法律意見。

新地系股份早上開市後初段突然停牌。新鴻基地產(00016)、新地旗下新意網(08008),和另一子公司數碼通(00315),開市後先後突然申請停牌。

新地於早上9時51分停牌,停牌前報111.1元,跌1.5%。公司指涉及股價敏感資料。新意網在開市後21分鐘也停牌,停牌前報1.12元,跌約0.9%。數碼通則在10時20分停牌,停牌前報16.58元,升2%。新地分別持有新意網和數碼通近七成四和六成七股權。

新地另一名高層執行董事陳鉅源,因涉賄賂早前被廉政公署拘查,新地指陳已返回公司履行職務。

有「打工皇帝」美譽的陳鉅源,疑涉觸犯防止賄賂條例,早前被廉署拘留助查。新地其後又指,陳鉅源在新地工作近40年,對集團的貢獻及忠誠毋庸置疑,新地會繼續支持他,陳亦已返回公司履行職務。新地發言人指出,由於廉政公署正在調查案件,對陳鉅源的報道及揣測不作評論。新地強調,集團業務運作正常,不受事件影響。

-------------------------------------------------------------

冇投梁振英既地產商要小心了
離線joN3
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-03-29
新地停牌
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-03-29
許仕仁同郭氏兄弟•••
[ 本文被啪啪啪啪啪啪在29-03-2012 20:51重新編輯 ]
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-03-29
唔關選舉事的。呢單野之前已經有動靜的了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-03-29
引用第3樓freezefox2012-03-29 20:05發表的“”:
唔關選舉事的。呢單野之前已經有動靜的了。

[師奶陰謀MODE]我阿媽話喎, 呢單野加埋唐宮同曾蔭權D衰野其實都係中聯辦係背後放既毒箭喎。 其實中聯辦係好多地方都有線人, 而且亦會有好多人自動送料俾佢地, 所以中聯辦係有好多城中名人既痛腳。 平時冇野就好地地, 但有需要既時候兩下手腳就可以整死你咁話喎...

仲有, 許仕仁做政務師既時候新地主席仲係郭炳湘喎, 點解依家支持梁振英既佢冇事, 反而兩個細佬有事? [/師奶陰謀MODE]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-03-29
引用第4樓蕃薯廠2012-03-29 20:44發表的“”:
[師奶陰謀MODE]我阿媽話喎, 呢單野加埋唐宮同曾蔭權D衰野其實都係中聯辦係背後放既毒箭喎。 其實中聯辦係好多地方都有線人, 而且亦會有好多人自動送料俾佢地, 所以中聯辦係有好多城中名人既痛腳。 平時冇野就好地地, 但有需要既時候兩下手腳就可以整死你咁話喎...
仲有, 許仕仁做政務師既時候新地主席仲係郭炳湘喎, 點解依家支持梁振英既佢冇事, 反而兩個細佬有事? [表情] [/師奶陰謀MODE]

因為呢單野係郭炳湘打擊自己兩個細佬而策動既,佢又點會有事?

呢單野係家族內鬥多D 囉。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-03-29
何為邪鬼何為神,神鬼如何兩不分,但管信​​邪修正外,何愁天地不知聞

四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-03-29
引用第5樓freezefox2012-03-29 20:49發表的“”:
.......

狼係咩人係一件事,但而家真係太多人無限想像無限陰謀論咁屈佢la,好唔理性
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-03-29
引用第7樓真秘密2012-03-29 22:04發表的“”:
狼係咩人係一件事,但而家真係太多人無限想像無限陰謀論咁屈佢la,好唔理性

早幾日我見有人係FB 到攞埋佢個女黎玩………

呢D 行為真係好不要得………

離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-03-29
引用第8樓freezefox2012-03-29 22:13發表的“”:
早幾日我見有人係FB 到攞埋佢個女黎玩………
.......

呢d直頭過份la..批評人係狼的同時自己又做緊d傷害人地無辜家人ge行為,咁佢自己又算係咩?
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-03-29
引用第5樓freezefox2012-03-29 20:49發表的“”:
.......

郭炳湘係 CY o個邊的人...

http://hk.news.yahoo.com/%E9%83%AD%E7%82%B3%E6%B9%98%E9%91%91%E6%96%BC%E8%BF%91%E6%9C%9F%E7%99%BC%E7%94%9F%E7%9A%84%E4%BA%8B%E6%B1%BA%E5%AE%9A%E9%81%B8%E6%93%87%E6%A2%81%E6%8C%AF%E8%8B%B1-054400898.html

郭炳湘鑑於近期發生的事決定選擇梁振英
商業電台商業電台 – 2012年3月4日星期日下午1:44

國家副主席習近平下午在北京,同港澳政協會面,外間關注中央,會否就行政長官選舉表態。另外,自由黨主席劉健儀認為,榮譽主席田北俊說寧願投白票,都不投給梁振英,只是田北俊的個人看法,而她不覺得梁振英,不可接受。田北俊說與劉健儀可能有矛盾,希望自由黨開會討論,達到一致立場。

身兼港區人大代表的工聯會會長鄭耀棠,及副會長黃國健,都不主張投白票。而提名唐英年的長實副主席李澤鉅說,投票取向要視乎唐英年、梁振英過去十多廿年做過的事及為人,而非兩三個月內發生的事情。

身為政協委員的新地非執董郭炳湘說,鑑於近期發生的事,他會選擇梁振英,指對方民望亦較高,又認為不滿梁振英的商界人士並非佔多數。梁振英的競選辦主任羅范椒芬,到北京開人大會議,她說不會向任何選委拉票。
離線BVEsun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-03-29
引用第10樓liuming2012-03-29 22:50發表的“”:
.......

唐營追殺變節人士
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-03-29
引用第10樓liuming2012-03-29 22:50發表的“”:
.......

同老狐講ge有咩關係?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-03-29
.......

我知。

但郭家既內哄唔係今日先發生架嘛。好多年架啦。而郭炳湘要對付自己兩個細佬亦唔係宜家既事。之前一直有明爭暗鬥的。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-03-29
引用第12樓真秘密2012-03-29 23:07發表的“”:
同老狐講ge有咩關係?

佢認為係內鬥ma...
d 時間夾得咁好,話冇關我打死都唔信...
仲要岩岩先查源負責買地的陳鉅源...
轉過頭就打大佬???