• 3866閱讀
  • 90回復

明年農曆年假可放5天 自製9天長假 業界﹕中長線遊料增 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2012-05-01
多假放,d老細頭痕
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2012-05-01
引用第15樓Ar敬2012-05-01 16:30發表的“”:
多假放,d老細頭痕 [表情]

其實放假已經係成本最低既福利
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2012-05-02
引用第11樓Erikson2012-04-30 23:35發表的“”:
但係又無講錯喎

我只覺得係苛索無道...
站在勞工的立場,我覺得係...
工作係為左生活,而唔係剝削生活...
但由最低工資,最高工時、勞工假優化等等...
我睇到的係一個又一個好短視的行動...
就好似最低工資,帶來了通脹,通脹帶來更高的最低工資需要...
我睇唔到一個完整的勞工政策...
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2012-05-02
引用第17樓liuming2012-05-02 00:52發表的“”:
.......

通脹係人民幣升值+派6000蚊做成........最低工資影響有限

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2012-05-02
無最低工資物價咪又係會升

你睇香港既資金流有幾多同內地有關

最低工資佔既成本好有限

人工係其中但唔係構成大部分企業成本既最主要部分
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2012-05-02
我支持爭取勞工假同銀行假一視同仁

會影響香港競爭力?
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2012-05-02
引用第17樓liuming2012-05-02 00:52發表的“”:
.......

咁佢的確係一個以個人政治利益為目的既人
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2012-05-02
引用第18樓智者2012-05-02 00:56發表的“”:
通脹係人民幣升值+派6000蚊做成........最低工資影響有限

今次既通脹係全世界性既,個區區六千蚊邊有咁既能力。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2012-05-02
最低工資未必就會帶黎通脹,不過就肯定帶黎某D 負面影響。有工無人做,有人無工做既情況會愈黎愈明顯。唔好講數據講資料(因為我冇…… ),講眼睇既。

以前星期日我地有好幾間幫襯開既餐廳,宜家都唔開門做生意了。原因就係最低工資。以前,星期日開,其實無咩生意(工廠區星期日梗係無咩生意),但都開門做生意,一則方便客人二則增加收入,即使無咩錢賺,賺番個皮都好哎。

但最低工資實行後,因為計薪方法有變,星期日開工要比多好多,唔係個日要比多,而係成個計法唔同左,要比多好多。賺埋都唔夠出糧,所以最後索性唔開了。

呢類例子唔係單一的個別例子。彼彼皆是。最低工資下,老闆無錢賺自然連生意都唔做,客人少左選擇,因為最低工資打擊最大既絕對唔係地產霸權同大財團,佢地反而無有怕。打擊最大既其實係小本經營既中小企。我地成日話要幫助小型企業,街坊生意,特別店鋪,但偏偏引入及支持趕絕佢地既政策。

咁工人有冇受惠呢?連工都無得開,你有最低工資又如何?誠然,部分工人的確受惠於最低工資,攞多左。但同時,其實係犧牲另一班工人,連工都無得開的。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2012-05-02
引用第18樓智者2012-05-02 00:56發表的“”:

"最低工資影響有限"我不唔係太認同...
當然,如果你睇乙、丙類消費物價指數,可能係...
但甲類la wor,對民生影響甚大,工資不可能係影響有限...
又或者,已經做唔住,摺左,冇得升...

引用第20樓啪啪啪啪啪啪2012-05-02 01:11發表的“”:
我支持爭取勞工假同銀行假一視同仁

會影響香港競爭力?

假期方面我當然認同要一視同仁...
但你睇新聞,班工會領袖話,工人要養家的同時,都要有quality of life...
我就想問,基層員工裡面有好多係輪班工作(甚至係24小時輪班),又要星期六日返工...
咁呢D工種又會唔會影響佢地的quality of life?

我只知道,每一個行業的工作性質都唔同...
狹義的要求同銀行假睇齊,係一種近乎盲目的追求...
我以前都講過,最低工資出現之後,就會有最高工時,之後係5天工作制等等...
香港不是外國,香港人需要的係彈性,而唔係將外國的野照抄...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2012-05-02
之前張堅庭接受訪問時話自己幾間舖執粒...最大影響不在最低工資 (當時仲傾緊...未實施!)...
而係舖租...佔去成盤生意既6-7成...唔係因為d租捱唔住蝕本的話...都唔會轉移去廣州!

佢話大部份經營都係受租金影響...工人既工資再加多一點點...根本影響不大...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2012-05-02
引用第25樓sun2012-05-02 11:36發表的“”:
之前張堅庭接受訪問時話自己幾間舖執粒...最大影響不在最低工資 (當時仲傾緊...未實施!)...
而係舖租...佔去成盤生意既6-7成...唔係因為d租捱唔住蝕本的話...都唔會轉移去廣州!
佢話大部份經營都係受租金影響...工人既工資再加多一點點...根本影響不大...

當然租金亦係十分關鍵既原因。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2012-05-02
引用第23樓freezefox2012-05-02 10:08發表的“”:
最低工資未必就會帶黎通脹,不過就肯定帶黎某D 負面影響。有工無人做,有人無工做既情況會愈黎愈明顯。唔好講數據講資料(因為我冇…… [表情] ),講眼睇既。
以前星期日我地有好幾間幫襯開既餐廳,宜家都唔開門做生意了。原因就係最低工資。以前,星期日開,其實無咩生意(工廠區星期日梗係無咩生意),但都開門做生意,一則方便客人二則增加收入,即使無咩錢賺,賺番個皮都好哎。
.......

我呢邊都有類同你果d既快餐店...一樣都係假日休息!

原因就好似你話齋...個個都放假又唔會有人行街行去工貿區的話...
做既生意當然係好少好少...

但如果租金貴之餘...開門又要開冷氣又要水費...呢d同時都係一種負擔!

又如果無咩人黎食野...餐廳內既員工一定係有限既分配...絕對唔係平時既數量...

又如果開門只得3幾隻貓入黎...又或者拍烏英的話...比我都唔開啦...

但就未必在最低工資既問題上?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2012-05-02
引用第27樓sun2012-05-02 11:42發表的“”:
原因就好似你話齋...個個都放假又唔會有人行街行去工貿區的話...
.......

你諗清楚。

租金係FIX COST!人工係CURRENT COST!

咁你宜家明明個分別係邊?

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2012-05-02
引用第27樓sun2012-05-02 11:42發表的“”:
.......

有D唔明你講緊咩...