• 3861閱讀
  • 90回復

明年農曆年假可放5天 自製9天長假 業界﹕中長線遊料增 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2012-05-02
引用第28樓freezefox2012-05-02 11:46發表的“”:
你諗清楚。
.......

其實佢係從供求關係去解釋星期日點解唔開門做生意...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2012-05-02
引用第28樓freezefox2012-05-02 11:46發表的“”:
你諗清楚。
.......

我知丫...但係無論你點開門...想做多d生意....果區係少人就係少人...(我講緊我果區!)

唔係你話想做就做...

以前我呢邊都有幾間開門做下...但而家係少左好多...

原因係開左門都賺唔倒錢...仲要蝕埋全店冷氣費...員工當然都要比人工...

但如果有得超過二三十人入去食野...叫返黎睇舖的幾丁員工都可以平衡番收入...

而家d食物樣樣都加價了...最抵工資既加覆其實可以抵押食物既加覆...
租金反而抗衡唔倒...所以人流一定要夠先至可以企得住!

可惜假日得2丁3丁...都費時搞了...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2012-05-02
引用第29樓liuming2012-05-02 11:49發表的“”:
有D唔明你講緊咩...
.......

講緊假日點解唔開門口做生意...未必關最抵工資事...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2012-05-02
引用第27樓sun2012-05-02 11:42發表的“”:
我呢邊都有類同你果d既快餐店...一樣都係假日休息!
原因就好似你話齋...個個都放假又唔會有人行街行去工貿區的話...
.......

若然開口係無生意做既,就算係零成本都無人會開門做生意。因為佢都要時間睇住間鋪架。

所以生意一定有,係去到邊個位,COVER 到邊個COST,再計算值唔值得開檔。

租金係FIX COST,你開檔唔開檔我都收硬你。你開多一日,租金反而可以攤分多一日,平均租金就會稍為降低。所以,唔計其他理由,開足三十日一定好過你開二十六日。

但水電人工就唔同了。你開多一日就要比多一日錢。所以收入若然可以抵消呢D 支出,先有可能考慮開。有D 食店唔憂做,呢日賺得雞碎咁多,佢都費時開檔。放日假比自己去玩唔好?但有D 食店、公司已經經營艱難,寧願自己無假放,賺得一蚊得一蚊。否則分分鐘做唔住。呢類小本經營既公司、食店,以前,係連星期日無咩生意(無咩,唔係等如無),賺得雞碎咁多既日子都一樣開工的。

呢D,係好境個陣你係唔會見到的,係唔好景先有咁既情況。好景,人人唔憂做,做咩要做得咁辛苦?

最低工資實行後,問題已經唔係要比多個一日既電費、比多個一日既人工咁簡單。因為大家知道最低工資計算上,仲要計埋你返左幾多個鐘,返左幾多日。去到某一個數,你仲要額外比假期,額外比津貼。唔係簡單地,加一日班比一日錢的。好大機會因為要加呢一日班,因此而比多三幾日甚至一個星期既人工出黎(之前都有報導報導過最低工資係呢方面既荒謬之處啦,大家應該記得架)。

於是,以前肯開,辛苦少少,都仲有雞碎咁多落袋。宜家你開檔,唔單止連雞碎咁多都無埋,仲要倒貼,咁你仲會唔會開檔?

唔好用個D從來都唔係星期日開檔做生意既鋪頭做例子。因為佢地本來就無打算開檔。攞黎做例子就係多餘。要睇個D,本來星期日有開檔,但最低工資實行後,星期日唔再開檔既食店、公司。

我係親口問佢老細點解無端端星期日唔開檔,佢答我係最低工資令佢唔開檔的。唔係我自己估的。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2012-05-02
引用第30樓liuming2012-05-02 11:52發表的“”:
其實佢係從供求關係去解釋星期日點解唔開門做生意...

咁就已經同我講既無關係。

根本係兩件事黎既。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2012-05-02
如果你講外區的話...
我都係認為租金唔大影響...
最抵工資根本可以話完全唔係問題!

所以太focus在最抵工資而令食肆難生存...
個人覺得太唔公平!

另一方面...唔講食肆...講公營公司...e.g. 九巴司機...
而家有左最抵工資...佢地真係嚴重缺人手...個個都轉行去做食蕉了...

因為食蕉無渣車咁大精神...壓力亦少d...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2012-05-02
引用第31樓sun2012-05-02 11:54發表的“”:
我知丫...但係無論你點開門...想做多d生意....果區係少人就係少人...(我講緊我果區!)
唔係你話想做就做...
.......

你講個D 例子,係由始至終都無係星期日開檔的公司。

同我講既例子,根本風馬牛不相及,兩樣野黎既。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2012-05-02
引用第35樓sun2012-05-02 11:59發表的“”:
如果你講外區的話...
我都係認為租金唔大影響...
最抵工資根本可以話完全唔係問題!
所以太focus在最抵工資而令食肆難生存...
.......

食店都有好多種的…………

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2012-05-02
引用第36樓freezefox2012-05-02 12:01發表的“”:
你講個D 例子,係由始至終都無係星期日開檔的公司。
.......

未講左以前多d...而家真係少左...

原因真係無人去食呀!

不過可能我呢邊既食店實在太多...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2012-05-02
引用第37樓freezefox2012-05-02 12:02發表的“”:
食店都有好多種的…………

大圍環境下...做食肆又好...做士多做零售都好...
最慘都係佢地受加租影響!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2012-05-02
引用第38樓sun2012-05-02 12:05發表的“”:
未講左以前多d...而家真係少左...
原因真係無人去食呀! [表情]
.......

無人去食,無生意,就梗係唔開啦。冷氣都要錢比架。

我講既係有生意,有人去食,當然唔可以同閒日比,但都有生意的。佢地都選擇唔開。就係因為計過數,維唔到皮。有生意都唔做。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2012-05-02
引用第39樓sun2012-05-02 12:08發表的“”:
大圍環境下...做食肆又好...做士多做零售都好...
最慘都係佢地受加租影響!

呢係當然。無人講過租金無影響。而且仲係影響最大既元素。

但唔係因為租金影響大,最低工資就等如無影響。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2012-05-02
引用第40樓freezefox2012-05-02 12:09發表的“”:
無人去食,無生意,就梗係唔開啦。冷氣都要錢比架。
.......

未係囉...開門無人食...即使老闆自己返去捱睇舖(咁唔駛比人工出街啦!)
有人去食先至得架...開門仲要交冷氣費...(果d食店一般d範圍仲要好大的...)

呀! 係喎...你果邊又有泰菜...又有什麼什麼野食...
就連你都會在假日去食...咁就已經唔係假日無人到既地方了...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2012-05-02
引用第41樓freezefox2012-05-02 12:10發表的“”:
呢係當然。無人講過租金無影響。而且仲係影響最大既元素。
.......

我一開始已經引用張堅庭既訪問...佢真係話人工並唔係令店舖做唔住既原因麻!

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2012-05-02
講番放假...真係打工既福音!