• 3862閱讀
  • 90回復

明年農曆年假可放5天 自製9天長假 業界﹕中長線遊料增 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2012-05-02
引用第42樓sun2012-05-02 12:12發表的“”:
未係囉...開門無人食...即使老闆自己返去捱睇舖(咁唔駛比人工出街啦!)
有人去食先至得架...開門仲要交冷氣費...(果d食店一般d範圍仲要好大的...)
.......

所以由頭到尾我都係講個d 原本星期日都仲會開檔的食店,宜家連星期日都唔開,就係因為最低工資的問題。唔係講其他唔關事的食店。

唔通大家樂大快活會因為最低工資而做少兩日生意咩?一定唔會啦!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2012-05-02
引用第43樓sun2012-05-02 12:14發表的“”:
我一開始已經引用張堅庭既訪問...佢真係話人工並唔係令店舖做唔住既原因麻!

呢個我相信。間間公司既經營都有唔同既困難。當然不能一概而論。正如我一開始都話,最低工資對大財團黎講其實影響不大的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2012-05-02
我宜家都仲要返五日半呀!幾時先可以變成五日制呀?

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2012-05-02
引用第47樓freezefox2012-05-02 12:26發表的“”:
我宜家都仲要返五日半呀!幾時先可以變成五日制呀? [表情] [表情]

慢慢等下...
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2012-05-02
引用第35樓sun2012-05-02 11:59發表的“”:
如果你講外區的話...
我都係認為租金唔大影響...
最抵工資根本可以話完全唔係問題!
所以太focus在最抵工資而令食肆難生存...
.......

無錯租金既影響會比較大
最低工資對於賺大錢同蝕緊錢既公司黎講唔係critical factor
但係總會有d慘淡經營緊既因為最低工資影響做唔做到落去,而依個情況基本上只會出現於舖頭仔

另外某d工種難左請人係負面影響
有d人為左控制收入輪公屋亦係最低工資受害者
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2012-05-02
引用第47樓freezefox2012-05-02 12:26發表的“”:
我宜家都仲要返五日半呀!幾時先可以變成五日制呀? [表情] [表情]

轉工
到依家都要返星期六,除非法例改,否則你都唔好有期望會轉
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2012-05-02
引用第50樓Erikson2012-05-02 12:53發表的“”:
轉工
到依家都要返星期六,除非法例改,否則你都唔好有期望會轉

咁又唔好講到咁絕對!

我咪就係兩三年前由五日半,變成宜家既長短周囉。一年變相多左12日假架!岩岩轉個陣真係開心死。

所以未必就無機會轉五日制的。都係睇大圍既者。大圍轉,都唔到佢唔轉既。不過可能要慢人幾拍咁啦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2012-05-02
引用第48樓liuming2012-05-02 12:39發表的“”:
慢慢等下... [表情] [表情]

我等得!

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2012-05-02
引用第51樓freezefox2012-05-02 12:59發表的“”:
咁又唔好講到咁絕對!
.......

我都由5日半 變左 5日半(alter sat off)
離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2012-05-02
引用第51樓freezefox2012-05-02 12:59發表的“”:
咁又唔好講到咁絕對!
.......

我由長短周等到一個月返一個星期六

不過要全部短周就無可能咯
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2012-05-02
引用第46樓freezefox2012-05-02 12:25發表的“”:
呢個我相信。間間公司既經營都有唔同既困難。當然不能一概而論。正如我一開始都話,最低工資對大財團黎講其實影響不大的。

所以唔好下下用最抵工資黎向果班餐廳員工黎開刀...一口咬定係因為佢地而影響自己執粒就是了...

唔同地區...唔同人流都有唔同既影響! 但租金永遠係行先! 點解唔向果班加租加到離哂大譜既財團開刀?

愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2012-05-02
引用第49樓Erikson2012-05-02 12:50發表的“”:
無錯租金既影響會比較大
最低工資對於賺大錢同蝕緊錢既公司黎講唔係critical factor
但係總會有d慘淡經營緊既因為最低工資影響做唔做到落去,而依個情況基本上只會出現於舖頭仔
.......

舖頭仔唔洗講tim la...而家果d士多...電器舖仔加租加到佢地就執粒架啦...

街市既肉檔菜檔都死哂咁滯...果d加得唔多...但比pk玩哂啦...以本傷人!
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2012-05-02
引用第54樓youyou2012-05-02 13:04發表的“”:
我由長短周等到一個月返一個星期六 [表情] [表情]
不過要全部短周就無可能咯 [表情] [表情]

又多六DAY 了!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2012-05-02
引用第53樓廢托2012-05-02 13:04發表的“”:
我都由5日半 變左 5日半(alter sat off) [表情]

都好哎。

個陣個個星期六都返,真係好慘。你知啦,返得去好多時都唔會真係一點就走。食完飯番黎再做多陣,話咁快成個星期六就無左了………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2012-05-02
引用第55樓sun2012-05-02 13:31發表的“”:
所以唔好下下用最抵工資黎向果班餐廳員工黎開刀...一口咬定係因為佢地而影響自己執粒就是了...
唔同地區...唔同人流都有唔同既影響! 但租金永遠係行先! 點解唔向果班加租加到離哂大譜既財團開刀?
.......

我真係佩服到你五體投地!