• 13552閱讀
  • 412回復

[緊急]論壇升級計劃的詳細討論(暫停瘦身行動) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 300  發表于: 2012-06-06
引用第299樓freezefox2012-06-06 22:44發表的“”:
如果係同技支既溝通上,達唔到合理而又適當既程度,我地無辦法得到足夠既技術支援,我會考慮無限期擱置升級既計劃。

咪俾多一日時間佢囉
佢話聽日返公司覆丫嘛

唔好咁激動啦
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 301  發表于: 2012-06-06
引用第300樓迪克2012-06-06 22:47發表的“”:
咪俾多一日時間佢囉
佢話聽日返公司覆丫嘛
.......

莫講話一日,比多一個星期,甚至一個月都無問題。

佢開聲就得了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 302  發表于: 2012-06-06
不過大家睇下:

引用第308樓垃圾桶2012-06-06 21:26發表的“”:
我而家倒瀉蘿蟹中,好多野準備緊
公司要交接...resign letter交左
準備緊考ielts...月中考了
另外係好友呢邊...我已經忙到發癲了
123好慢...出一篇文都要等好耐...

桶少宜家忙成咁!公事又忙私事又忙,月中仲要考試,我認真地認為宜家實在唔係攪升級既好時候。

大家都睇到桶少講咩,先試減到300MB,唔得,再減到200MB。

每試一次,又要停壇一次。每次停壇,又要浪費桶少兩日既時間。一次唔得,再試多次,咁又兩日。

仲要係試到成功,都只係BACK UP 成功架咋喎。唔係升級成功喎。BACK UP 完仲要攪升級,呢到又唔知要幾多日。係咪成功升左級就了事。一定唔係!我敢寫包單。升左級,一定一大堆手尾要跟。大家有玩開電腦既都好清楚。實係呢到要執,個到要整。雜雜碎碎有排攪。呢到又唔知要攪幾多日。

大佬,桶少義務架咋。又唔係受薪。我地邊好意思咁樣去阻住人地D 時間先?

大家撫心自問,個壇宜家運作上面又唔係有咩好大既問題。唔升級,係好似蝕底左D。但無計喎。鬼叫我地唔夠人做野咩。你話我地多兩三個電腦專才可以幫輕下兩位技支,咁就梗係無問題啦。但宜家咩都要佢兩個人做哂。個工作量真係唔係講笑。我地唔可以太自私,只係諗自己開心,就唔考慮佢地既辛勞。

所以我真係認為,升級計劃需要認真地考慮清楚,係咪真係咁必需。唔行得唔得?

離線ecko
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 303  發表于: 2012-06-06
答問題時間

1 : 升級的實際好處
而家好友用緊既版本係 4.3.2, 2007年出品, 功能唔多
新出既, 當然多好多功能.
升級可以比到人新鮮感, 而家好友比人既感覺係日久失修~

1. 功能更新
(敬請壇主, 署理壇主, 總版主, 版主, 各好友入去詳細睇睇)
http://faq.phpwind.net/useinghelp/85help/
睇完覺得好既, 比 d comment~

略作簡介
A. d icon 唔似而家咁show 晒出黎, 可以分頁
http://faq.phpwind.net/useinghelp/85help/scr/post.htm
B. 例如印戳呢D 新功能
http://faq.phpwind.net/useinghelp/85help/scr/signation.htm

2. 應該可以解決而家個壇好多既bug <-- 呢d 要桶少講多幾句, 因為...我都唔知有咩bug...
例如
1. 有d 字出唔到/有問題

3. 論壇主題
可以換唔同風格既主題去增加新鮮感/應節

Phpwind 8.7 試用
http://www.phpwind.com/phpwind87/

2 : 升級與不升級的風險。
升級風險, 壇既資料盡失, 所有post 唔見晒
呢個亦都係技支要backup database, 再重新整多一個新, 再倒backup 去新database 既原因

不升級的風險, 唔會再有人支援呢個version 既壇, 如果論壇有問題
技支冇咩方法可以搵到support, 而識 呢個version 既人亦唔多
冇人比到意見, bug 會一直係度.... 例如.【好友籃球隊】個logo...

3 : 為配合升級的瘦身行動
補充下, 係600MB
點解要瘦身?

database 編碼
「許功蓋」的問題
http://203.64.20.7/lifetype126/index.php?op=ViewArticle&articleId=15

呢D 字好多都要人手搞~
或者有冇好友有經驗?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 304  發表于: 2012-06-06
引用第303樓ecko2012-06-06 23:02發表的“”:
答問題時間
1 : 升級的實際好處
而家好友用緊既版本係 4.3.2, 2007年出品, 功能唔多
.......

THANKS!資料好詳細。不過我要D 時間先可以消化得哂。

唔該哂!

離線ecko
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 305  發表于: 2012-06-06
引用第298樓freezefox2012-06-06 22:41發表的“”:
係我地做咁大工程去清空我地咁多年黎積返黎既POST 之前,我希望負責既技支可以再同我地溝通得緊密D!而唔係我地有我地傾,佢有佢去做。大家完全唔知大家諗緊咩?問左既問題,又無人答!幾難先等到技支上黎,佢係吹水版既留言仲要多過係呢到!!!!!
大佬!非常時期呀!!!咁點做野呀?!

拿.... 冷靜.... 我地係要解決問題...
唔係增加問題....

早知, 我早D 出post la.....

溝通問題.... 你多d 打比我啦....
想知d 咩... 要咩意見... 出聲~
呢排公私兩忙.. 上壇時間少左啦...
或者Line 啦..

等我做bridge 啦.....
論壇我唔熟, 不過好多野我都重答到 / search 到比你~
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 306  發表于: 2012-06-06
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 307  發表于: 2012-06-06
引用第305樓ecko2012-06-06 23:12發表的“”:
拿.... 冷靜.... 我地係要解決問題...
唔係增加問題....
.......

THANKS!

我地宜家最頭痛既係,若然刪左一半既POST,都仲係唔夠,仲要再繼續刪,刪剩三分一既話,我地將會失去大量既文章!

呢D 文章入面,有好多都係好珍貴的。

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 308  發表于: 2012-06-06
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 309  發表于: 2012-06-06
不升級的風險, 唔會再有人支援呢個version 既壇, 如果論壇有問題
技支冇咩方法可以搵到support, 而識 呢個version 既人亦唔多
冇人比到意見, bug 會一直係度.... 例如.【好友籃球隊】個logo...

咁睇落遲早都係要升
免得唔見咁多珍貴文章
有可能的話當然長痛不如短痛..
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 310  發表于: 2012-06-06
我想問有無D我地做到既BACKUP方法......
離線ecko
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 311  發表于: 2012-06-06
引用第310樓Gabriel2012-06-06 23:33發表的“”:
我想問有無D我地做到既BACKUP方法......

要咁問..

有冇人熟MySQL?
可以係backup + restore 比到意見
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 312  發表于: 2012-06-06
手机验证(支持开启)
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 313  發表于: 2012-06-06
引用第311樓ecko06-06-2012 23:41發表的“”:
要咁問..
.......

幾百MB都唔係好多姐下話

不過老實講我完全唔識呢方面...可能幾百MB係好花功夫

我又想問下升級係咪有機會出現無流失資料既最好情況

如果係,淨係BACKUP最重要...然後無BACKUP既就博下無事得唔得呢
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 314  發表于: 2012-06-07
引用第297樓迪克06-06-2012 22:41發表的“”:
我睇法反而係相反

x2
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014